Με τα φώτα στο Ολυμπιακό στάδιο του Μονάχου να κλείνουν και την ελληνική αποστολή να επιστρέφει από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου άκρως επιτυχημένη, η ευχή και προσδοκία είναι να μη τους θυμηθούμε ξανά μόνο όταν σαρώσουν και πάλι τα μετάλλια…
Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου στο Μόναχο ολοκληρώθηκε, με την Ελλάδα να κατακτά την τέταρτη θέση στον πίνακα των μεταλλίων! Ο απολογισμός; Πέντε συνολικά μετάλλια, εκ των οποίων τα τέσσερα χρυσά και το ένα ασημένιο! Φυσικά, είχαμε και πολύ καλές παρουσίες σε τελικούς, με όλους τους αθλητές μας να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να εκπροσωπήσουν επάξια την Ελλάδα, έστω και αν αυτή δεν τους το ανταποδίδει.
Με την διοργάνωση του Μονάχου να ανήκει πια στην ιστορία και το πρόσημο να είναι φυσικά θετικό για την αποστολή μας, τα συμπεράσματα είναι διπλά.
Ο ελληνικός στίβος στα καλύτερά του
Από τη μία πλευρά, αντιληφθήκαμε όλοι σε πόσο καλό επίπεδο βρίσκεται ο ελληνικός στίβος αυτή τη στιγμή. Έχουμε την τύχη να διαθέτουμε σε μερικά αγωνίσματα κορυφαίους αθλητές, πρωταγωνιστές, που σε όποια διοργάνωση και αν συμμετέχουν είναι από τα φαβορί για ένα μετάλλιο.
Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη αποτέλεσε το πρόσωπο των αγώνων στη γερμανική πόλη καθώς με συγκλονιστικές εμφανίσεις κατάφερε να κάνει το αδιανόητο και να κατακτήσει δύο χρυσά μετάλλια στα 35χλμ και 20χλμ βάδην! Η 38χρονη Ελληνίδα πρωταθλήτρια ήταν απλά ασυναγώνιστη και με περίσσια αντοχή και ψυχική δύναμη χάρισε στην χώρα της δύο χρυσά μετάλλια στο βάδην ύστερα από 18 ολόκληρα χρόνια!
Ο Μίλτος Τεντόγλου πήγε στο Μόναχο ως το μεγάλο φαβορί για το χρυσό στο μήκος και το επιβεβαίωσε με τον πιο εμφατικό τρόπο! Ο Έλληνας πρωταθλητής με επίδοση στα 8.52 μ. τα σάρωσε όλα καθώς έκανε ρεκόρ αγώνων, πετυχαίνοντας μάλιστα την κορυφαία επίδοση στον κόσμο για φέτος, δείχνοντας ότι δεν έχει αντίπαλο! Πλέον στόχος για τον ίδιο είναι ένας, να καταρρίψει το «στοιχειωμένο» ρεκόρ του Μάικλ Πάουελ στα 8.95 μ.και εννοείται ότι μπορεί να το κάνει!
Στο επί κοντώ, η Κατερίνα Στεφανίδη απέδειξε για ακόμα μια φορά πόσο τεράστια αθλήτρια είναι καθώς έπειτα από μια συγκλονιστική μάχη στον τελικό, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, το τέταρτο συνολικά στην καριέρα της σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα! Η Κατερίνα τα έδωσε όλα, ήταν συγκινητική, ωστόσο η Βίλμα Μούρτο από την Φινλανδία έκανε τον αγώνα της ζωής της και την άφησε στη δεύτερη θέση, κάτι που μικρή ωστόσο σημασία έχει γι’αυτή την μυθική Ελληνίδα αθλήτρια!
Τον χορό των μεταλλίων έκλεισε ένα νέο κορίτσι, μόλις 19 χρονών και μάλιστα με ιστορική επίδοση! Η Ελίνα Τζένγκο με μία απίθανη βολή στα 65.81 μ., την δεύτερη καλύτερη όλων των εποχών για την Ελλάδα, δεν άφησε περιθώριο σε καμία από τις αντιπάλους της και κατέκτησε το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στο ακόντιο, στην πρώτη της συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα!
Έτσι η 19χρονη Χαλκιδικιώτισσα έγραψε ιστορία καθώς έγινε η νεαρότερη πρωταθλήτρια Ευρώπης, με ένα χρυσό μετάλλιο στο ακόντιο το οποίο έρχεται στην Ελλάδα κάθε 20 χρόνια καθώς έπειτα από την Άννα Βερούλη το 1982 και την Μιρέλα Μανιάνι το 2002, ήρθε η σειρά της Τζένγκο να κατακτήσει των κορυφή της Ευρώπης το 2022.
Εκτός όμως από τα μετάλλια, ο ελληνικός στίβος απέδειξε ότι έχει παρόν αλλά και λαμπρό μέλλον!
Ο Χρήστος Φραντζεσκάκης ήταν εξαιρετικός στον τελικό της σφυροβολίας και με νέο ατομικό ρεκόρ στα 78,20 μ. , κατέκτησε την έκτη θέση στο αγώνισμα, σε έναν αγώνα που έγινε μάλιστα υπό βροχή! Η Ελλάδα είχε εξίσου πολύ αξιοπρεπείς παρουσίες στο τριπλούν με την Σπυριδούλα Καρύδη να κατακτά την ένατη θέση, στο ύψος με την επίσης ένατη Τατιάνα Γκούσιν, αλλά και στη δισκοβολία με την Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου να τερματίζει στη 12η θέση.
Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε και τον Εμμανουήλ Καραλή, ο οποίος παρότι πάλεψε με την κατάθλιψη όπως έκανε γνωστό ο ίδιος μετά τον αγώνα του, βρέθηκε στο Μόναχο και πάλεψε μέχρι εκεί που μπορούσε.
Όλοι αυτοί οι αθλητές αλλά και οι υπόλοιποι που έλαβαν μέρος στους αγώνες του Μονάχου όλες αυτές τις μέρες ήταν εξαιρετικοί, έδωσαν όλο τους το «είναι» και αξίζουν συγχαρητήρια, ανεξαρτήτως μεταλλίου, θέσης ή επίδοσης. Τίμησαν την Ελλάδα όπως δεν την τιμάνε πολλοί εκεί έξω, οι οποίοι και άνεση έχουν και πολλά χρήματα περισσότερα λαμβάνουν και δυστυχώς καμία σημασία δεν δίνουν για τον ελληνικό αθλητισμό. Και κάπου εδώ φτάνουμε στο δεύτερο συμπέρασμα των αγώνων…
Πρωταθλητές που προετοιμάζονται σε άθλιες συνθήκες
Τι άλλο πρέπει να κάνουν αυτά τα άτομα για να έχουν όλα όσα αξίζουν, προκειμένου να μπορούν να προετοιμάζονται αξιοπρεπώς για τους αγώνες τους; Πώς είναι δυνατόν να θυμόμαστε αυτά τα παιδιά ΜΟΝΟ όταν φέρνουν κάποιο μετάλλιο και μετά από λίγες μέρες να μένουν πάλι μόνα τους να παλεύουν…
Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, η δις πρωταθλήτρια Ευρώπης δεν βρίσκει τους απαραίτητους χορηγούς για να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του πρωταθλητισμού στο αγώνισμά της, με την 38χρονη Ελληνίδα να δουλεύει παράλληλα στο τσιπουράδικο που έχει η οικογένειά της!
Ο Μίλτος Τεντόγλου, που τώρα όλοι αποθεώνουν και δικαίως, είχε βγάλει κραυγή αγωνίας μόλις μερικούς μήνες πριν, όταν έκανε γνωστό μέσα από τα social media ότι στο χώρο που προπονείται, στο Ζηρίνειο Στάδιο, με εντολή της δημοτικής αρχής της Κηφισιάς το κουλουάρ επρόκειτο να καταστραφεί προκειμένου να μεγαλώσει το γήπεδο ποδοσφαίρου!
Για την Ελίνα Τζένγκο τι να πει κανείς… Έπρεπε να κάνει αυτό τον άθλο η 19χρονη Ελληνίδα πρωταθλήτρια για να γίνει γνωστό σε όλους σε τι άθλιες συνθήκες προετοιμάζεται για τους αγώνες της. Ένας χώρος που δεν είναι καν στάδιο, που ούτε κατά διάνοια δεν έχει την έκταση των βολών της, με τα πανάκριβα ακόντια να φεύγουν στο γκρεμό… Αυτές δεν είναι συνθήκες προπόνησης για μία χρυσή πρωταθλήτρια Ευρώπης.
Και από τον γκρεμό στο… χωράφι. Ναι, σε ένα χωράφι προπονείται ο Χρήστος Φραντζεσκάκης! Ο Έλληνας αθλητής της σφυροβολίας έχει φτάσει σε σημείο να ευχαριστεί κιόλας τον άνθρωπο που του το έχει παραχωρήσει, μιας και πριν από λίγα χρόνια έκανε προπονήσεις σε μία παραλία, ρίχνοντας την σφύρα στην άμμο!
Αθλητές-πρωταγωνιστές, άνθρωποι-διαμάντια, που παλεύουν γι’αυτό που αγαπάνε και μέσα από τον κόπο τους δίνουν απλόχερα χαρά σε όλη τη χώρα. Τους βλέπεις να δακρύζουν, γιατί ξέρουν ότι όσα έχουν πετύχει, τα πέτυχαν μόνοι. Καμία στήριξη, καμία βοήθεια, μόνο λόγια του αέρα. Αφήνουν και τη ψυχή τους κάθε φορά στο γήπεδο, φέρνουν επιτυχίες και μετάλλια, κάνοντας προετοιμασία σε άθλιες συνθήκες, πληρώνοντας από την τσέπη τους ακόμα και βασικά…
Δεν είναι αυτή η αντιμετώπιση που αρμόζει στους αθλητές μας. Αντί να έχουν την απόλυτη στήριξη απ’ όλους από τα πρώτα κιόλας βήματά τους, τους θυμόμαστε μόνο όταν έχουν κάνει ρεκόρ ή έχουν πάρει μετάλλιο. Ευχή όλων αυτό να αλλάξει και η βοήθεια απ’ όλους τους φορείς να είναι έμπρακτη και να μη μείνει στα λόγια, όπως άλλες φορές.
Αντώνης Κεφαλωνίτης