Ο Έλληνας πρωταθλητής, αρνείται με κατηγορηματική τρόπο τη χρήση απαγορευμένων ουσιών και έχει ήδη αναλάβει νομική δράση με στόχο τη δικαίωσή του. Το βράδυ της Παρασκευής (15/03) έγινε γνωστό ότι ο Έλληνας παγκόσμιος πρωταθλητής βρέθηκε θετικός σε επανέλεγχο που έγινε και αφορά τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.
Ο Χρήστος Βολικάκης πήρε θέση (εν αναμονή της γνωστοποίησης της ποινής), προχωρώντας σε «τιτίβισμα» στo Χ:
Some of my doping control urine tests and blood passport ? this is my answer❤️
— Volikakis Christos (@VolikakisChris) March 16, 2024
Μερικοί από τους ελέγχους που έχω περάσει , όπως και το αρνητικό τεστ τον Αύγουστο του 2016 , με βιολογικό διαβατήριο όλα αυτά τα χρόνια και με αιφνίδιους ελέγχους σε όλα τα μέρη του κόσμου ? μέχρι… pic.twitter.com/QumDBpplCH
Η Union Cycliste Internationale (UCI) ενημερώνει ότι ο Έλληνας αναβάτης Χρήστος Βολικάκης έχει ειδοποιηθεί για ένα δυσμενές αναλυτικό εύρημα (AAF) για Επιλεκτικούς διαμορφωτές υποδοχέα ανδρογόνων (SARMs) του μεταβολίτη LGD-4033 (1) από τον Διεθνή Οργανισμό Δοκιμών (ITA) για λογαριασμό της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ).
Αυτό το AAF προκύπτει από την εκ νέου ανάλυση ενός δείγματος που συλλέχτηκε στις 16 Αυγούστου 2016 κατά τη διάρκεια των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο 2016.
Αυτή η εκ νέου ανάλυση έλαβε χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος επανάλυσης του ITA για λογαριασμό της ΔΟΕ, εστιάζοντας σε δείγματα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο 2016. Αυτές οι εκ νέου αναλύσεις αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του ολοκληρωμένου προγράμματος κατά του ντόπινγκ που διεξάγεται ανεξάρτητα από την ITA για λογαριασμό της ΔΟΕ από το 2018.
Ενισχύουν τις προσπάθειες κατά του ντόπινγκ χρησιμεύοντας ως πρόσθετο αποτρεπτικό μέσο κατά του ντόπινγκ και διευρύνοντας το φάσμα των πιθανών παραβιάσεων κανόνων που εντοπίζονται πέρα από την αρχική ανάλυση του δείγματος. Το πρόγραμμα εκ νέου ανάλυσης επιτρέπει τη διεξαγωγή περαιτέρω δοκιμών με βάση ενημερωμένες πληροφορίες, ιδίως χάρη σε έρευνες ή όταν οι μέθοδοι ανίχνευσης εξελίσσονται ως αποτέλεσμα της προόδου της επιστημονικής τεχνολογίας.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ, τα δείγματα μπορούν να αποθηκευτούν για 10 χρόνια μετά τη συλλογή τους (παρατάθηκε από οκτώ σε 10 χρόνια μετά τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016), διατηρώντας την ίδια νομική συνέπεια στην περίπτωση της επανάλυσης».
Όπως έχει ενημερώσει με κάθε επισημότητα η πλευρά του αθλητή, αναμένεται νομική αντίδραση με στόχο τη δικαίωσή του.
Διαβάστε αναλυτικά την ανάρτηση του πληρεξούσιου δικηγόρου κ. Αναστάσιου Ντούγκα: