![1967: Όταν ο θάνατος «χτύπησε» την πόρτα του Tόμι Σίμπσον](https://www.bnsports.gr/media/k2/items/cache/0b72495a21f30f506def18f07ec7ad19_XL.jpg)
Ώρα θανάτου 17:40. Τοποθεσία Mont Ventoux, Προβηγκία, Νότια Γαλλία. Τα όνειρα ενός ανερχόμενου ποδηλάτη σβήνουν μαζί με το χαμόγελό του, έτσι όπως τα μάτια του κλείνουν και κάνουν χώρο στο σκοτάδι να απλωθεί. Το όνομα αυτού Τόμι Σίμπσον· ένας νεαρός γεμάτος όρεξη για ζωή. Όμως, όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν…
Το καλοκαίρι του 1967 πραγματοποιούνταν ο Γύρος της Γαλλίας, ο οποίος ξεκινούσε από τη Μασσαλία, διέσχιζε το Mont Ventoux και κατέληγε στο Καρπαντρά. Στις 13 Ιουλίου έλαβε χώρα το 13ο ετάπ του Γύρου, με το πιο υποσχόμενο νεαρό ποδηλάτη της Μεγάλης Βρετανίας να μην μπορεί να λείπει από τη διοργάνωση.
Η ημέρα ωστόσο, προμηνύονταν εφιαλτική. Ένας δημοσιογράφος τον είδε αδιάθετο και τον ρώτησε αν οφείλεται στη ζέστη με τον Βρετανό να του απαντάει πως δεν φταίει η ζέστη, αλλά ο Γύρος. Ο αγώνας πάραυτα ξεκινάει κανονικά, όμως ανηφορίζοντας τις χαμηλότερες πλαγιές του βουνού, ο μηχανικός της ομάδας, Χάρι Χολ, παρατηρεί πως ο Βρετανός δεν έχει συνέλθει από ό,τι την αδιαθεσία του.
Το κακό δεν άργησε να γίνει! Ένα χιλιόμετρο πριν από την κορυφή ο Σίμπσον καταρρέει. Αμέσως έσπευσαν στο σημείο ο προπονητής του, Άλεκ Τέιλορ, μαζί με τον Χολ. Όσο και αν τον παρακαλούσε ο δεύτερος να σταματήσει εκείνος ήταν απτόητος, με τον προπονητή του να ξέρει πως δεν μπορούσε να του αλλάξει γνώμη. «Βάλτε με πάνω στο ποδήλατο», επαναλάμβανε ξέπνοα.
14.7.67 Tour de France cyclist Tommy Simpson's last words "Put me back on the bike" c/o @MicycleN4 pic.twitter.com/m08YQCPjR6
— Kathy Brewis (@KathyBrewis2023) February 8, 2016
Δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά. Τον ανέβασαν στο ποδήλατο και υποβασταζόμενος προχώρησε για ακόμη 457 μέτρα, όταν πλέον ήταν αδύνατο να κρατηθεί όρθιος και κατέρρευσε. Ο κόσμος τον σήκωσε, εκείνος αναίσθητος, με τα χέρια πάντα κολλημένα στο τιμόνι. Εικόνα ανατριχιαστική…
Ο Χολ με μια νοσοκόμα από το ιατρικό επιτελείο μάταια του έκαναν εναλλάξ τεχνητές αναπνοές μήπως και συνέλθει. Τελικά, 40 λεπτά μετά την κατάρρευσή του ένα ελικόπτερο της Αστυνομίας τον οδήγησε στο κοντινότερο νοσοκομείο στην Αβινιόν, όπου και κατέληξε στις 17:40.
Ως αιτία θανάτου δηλώθηκε καρδιακή ανεπάρκεια λόγω εξάντλησης. Το περίεργο δεν ήταν αυτό που δήλωσαν, αλλά από που και ως που το δήλωσαν. Η νεκροψία έδειξε πως στο αίμα του βρέθηκε τεράστια ποσότητα αλκοόλ, ενώ στην πίσω τσέπη της φανέλας του ανακάλυψαν δύο άδεια σωληνάρια και ένα μισογεμάτο με αμφεταμίνες, ένα εκ των οποίων έφερε την ονομασία «Tonderon».
Μάλιστα, ο επίτροπος του αγώνα, Ζακ Λομουλέ, είπε στον Χολ ότι είδε τον Σίμπσον να ρίχνει μπράντι στο μπουκάλι του νερού του. Στις 31 Ιουλίου 1967, ο Βρετανός δημοσιογράφος Τζ. Λ. Μάνινγκ ήταν εκείνος που αποκάλυψε τι πραγματικά συνέβη και οι Γαλλικές Αρχές αναγκάστηκαν να ομολογήσουν.
Ίσως να ήθελαν να καλύψουν το γεγονός πως ένας από τους καλύτερους ποδηλάτες της εποχής του ήταν εθισμένος στο ποτό και στα ναρκωτικά. Σημασία δεν έχει όμως, αυτό. Σημασία έχει ότι εξαιτίας ανεπαρκούς ελέγχου ο 29χρονος τότε αθλητής έφυγε από τη ζωή τη στιγμή που είχε όλο το μέλλον μπροστά του.
Σουζάννα Μποντίνη
www.bnsports.gr