Μία από τις πιο γλυκές ήττες της ιστορίας του γνώρισε ο Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης το απόγευμα του Σαββάτου (5/11) στο Σεράφειο Κολυμβητήριο αφού μετά τη σεζόν 2012-13 επιστρέφει στην ελίτ. Εκεί θα ανταμώσει και με τον Ολυμπιακό στον Α’ Όμιλο του Len Champions League.
«Ανήκομεν εις την Δύσιν» είχε πει μισό αιώνα πίσω ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και οι άνθρωποι του ΝΟΒ μπορούν να παραφράσουν ελαφρώς την εμβληματική αυτή φράση για να ξεστομίσουν πως πλέον πως ανήκουν στα… αστέρια.
Είναι κάποιες ήττες στον αθλητισμό που μοιάζουν περισσότερο με νίκες και μία τέτοια υπέστησαν το απόγευμα του Σαββάτου στο Σεράφειο Κολυμβητήριο οι «μπέμπηδες». Μπορεί ο φωτεινός πίνακας να έγραψε 12-9 υπέρ της Νουαζί Λε Σεκ, ωστόσο το 17-11 για την ομάδα του Βλάντιμιρ Βουγιασίνοβιτς πριν από μία εβδομάδα στο Παρίσι, ήταν αρκετό για να της δώσει το εισιτήριο για τους «χρυσοφόρους» ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.
Η πρώτη κάτοχος λοιπόν ευρωπαϊκού τίτλου στην Ελλάδα (1997) έφτασε αρκετές φορές αυτή τη δεκαετία απουσίας από το LEN Champions League, στην… πηγή αλλά δεν είχε πιει νερό. Ακριβώς δέκα χρόνια μετά όμως από την τελευταία παρουσία της Βουλιαγμένης στους ομίλους, ήρθε η ώρα να ξαναβιώσει την εμπειρία, ερχόμενη μάλιστα αντιμέτωπη και με τον Ολυμπιακό στο πλαίσιο του Α’ Ομίλου (24/1 και 1/3). Το BN Sports έρχεται λοιπόν να παρουσιάσει τους λόγους της μεγάλης αυτής επιτυχίας και να κάνει μία μίνι-αναδρομή στις προηγούμενες φορές που έπαιξε στο Len Champions League.
Οι μεταγραφές που της… βγήκαν και ο «θρύλος» στην άκρη του πάγκου
Ο Χρβόγιε Κόλιανιν μετά από 4 συναπτά έτη στο Λαιμό και σημαντικό έργο ως προς την ανάδειξη νεαρών αθλητών από τα σπάργανα του Ομίλου, αποχώρησε το καλοκαίρι που μας πέρασε και τον διαδέχθηκε ο Βλάντιμιρ Βουγιασίνοβιτς.. Πρόκειται για μία τεράστια προσωπικότητα στο χώρο της υδατοσφαίρισης σε διεθνές επίπεδο με τις εμπειρίες και τις παραστάσεις του Σέρβου τεχνικού, να αποτελούν πραγματική εγκυκλοπαίδεια για το ίδιο το άθλημα.
Ο 49χρονος Γιουγκοσλάβος, στο πέρασμά του ως αθλητής από τις πισίνες έχει κατακτήσει τα πάντα τόσο σε συλλογικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Από το 2013, όταν και κρέμασε το σκουφάκι του με τελευταίο σταθμό της καριέρας του την Παρτιζάν, έχει καθίσει στον πάγκο κορυφαίων κλαμπ της «γηραιάς ηπείρου» μεταξύ των οποίων ο ιταλικός «κολοσσός», Προ Ρέκο και η Νόβι Μπέογκραντ, ομάδα που καθοδηγούσε πριν έρθει στην Ελλάδα. Εκεί είχε υπό τις οδηγίες του και τον Άγγελο Βλαχόπουλο.
Με μία μίνι-αποτίμηση του βιογραφικού του, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η Βουλιαγμένη ανέβηκε πολλά «σκαλιά» μόνο και μόνο από τον… καπετάνιο της. Πέρα όμως από την έλευση του Βουγιασίνοβιτς, οι «μπέμπηδες» αντικατέστησαν και κάποιους γηγενείς στο ρόστερ τους, με αυτούς που ήρθαν να προσαρμόζονται ταχύτατα και να βοηθούν τα μέγιστα στην επιτυχία αυτή.
Κάτω από τα γκολπόστ, ο Παναγιώτης Τζωρτζάτος που υπήρχε, μοιάζει πιο έτοιμος από ποτέ να παρέχει την απαιτούμενη ασφάλεια μετά και τη συμμετοχή του στις δύο κορυφαίες διοργανώσεις του καλοκαιριού με το «γαλανόλευκο» σκουφάκι και την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στη Βουδαπέστη.
Η Βουλιαγμένη, ανέκαθεν ήταν ένας σύλλογος με ισχυρές ακαδημίες που τροφοδοτούσαν την εκάστοτε (ανδρική-γυναικεία) μεγάλη ομάδα. Και σε αυτό το πλαίσιο κινούνται μέχρι και σήμερα στα Νότια προάστια, αλλάζοντας λίγα «κομμάτια του παζλ» κάθε καλοκαίρι. Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν και τη φετινή σεζόν στο Λαιμό, με αυτούς που έρχονται να πιστώνονται μεγάλο μερίδιο από την επιτυχία.
Μπορεί ο Μανώλης Μυλωνάκης να έβαλε τέλος στην πλούσια και λαμπρή επαγγελματική του καριέρα και οι Γκιουβέτσης και Σκουμπάκης να αποχώρησαν για άλλες… πολιτείες (Πανιώνιος και Νόβι Μπέογκραντ αντίστοιχα) ωστόσο ουδείς αναντικατάστατος όπως λένε. Και αυτό φάνηκε στην πισίνα. Ο εκ Περιστερίου ορμώμενος, Νίκος Παπασηφάκης ήρθε ως αντι-Γκιουβέτσης και έχει καλύψει και με το παραπάνω το κενό του Έλληνα διεθνή ενώ και ο χάλκινος πρωταθλητής Ευρώπης, Δημήτρης Νικολαΐδης, έχει δώσει βάθος και ποιότητα στη θέση του φουνταριστού.
Το πάλεψε αρκετά και δικαιώθηκε
Ο Ολυμπιακός είναι ο απόλυτος κυρίαρχος τα τελευταία χρόνια στην ελληνική υδατοσφαίριση και αυτό έχει αντίκρισμά και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η κατάκτηση των εγχώριων τίτλων δίνει αυτομάτως το εισιτήριο για τους ομίλους του Len Champions League και ο δευτεραθλητής μπαίνει στο μονοπάτι των προκριματικών.
Πέρα από τον πρωταθλητή και η δεύτερη θέση στην Α1 πόλο ανδρών έχει συνήθως μόνιμο κάτοχο αφού καταλήγει κατά κόρον στη Βουλιαγμένη. Ως εκ τούτου οι «μπέμπηδες» σχεδόν κάθε χρονιά παλεύουν για να προκριθούν στο κυρίως ταμπλό. Αυτή θα είναι η πέμπτη συμμετοχή τους σε όμιλο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης είτε ονομάζεται LEN Champions League είτε Len Euroleague και υπό άλλο φορμάτ βεβαίως όλες τις προηγούμενες.
Για να βρει κανείς τις καλύτερες παρουσίες που έχει καταγράψει ο όμιλος πρέπει να γυρίσει πίσω στη διετία 1997-1999. Με τη διοργάνωση να είναι πιο κλειστή, η Βουλιαγμένη είχε φτάσει μέχρι την οκτάδα, σε καμία εκ των δύο περιπτώσεων βέβαια δεν κατόρθωσε να κάνει το βήμα παραπάνω και να προκριθεί στο Final-4. Κάτι ανάλογο είχε πετύχει και στην τελευταία της συμμετοχή, τη σεζόν 2012-13 όταν και προκρίθηκε τόσο από τη φάση των ομίλων όσο και από το Top-16 επί της Μαρσέιγ. Το εμπόδιο της Μπαρτσελονέτα όμως (που θα συναντήσει και φέτος στον Α’ Όμιλο) ήταν απροσπέλαστο.
Η επιτυχία είναι μεγάλη για τη Βουλιαγμένη και αξίζει οι πρωταγωνιστές και όσοι συνέβαλλαν σε αυτή να την πανηγυρίσουν. Η χώρα μας θα έχει δύο εκπροσώπους (ο συγκλονιστικός Πανιώνιος λύγισε από την ισχυρότατη Όρβοσι) στην κορυφαία διοργάνωση πόλο ανδρών της υφηλίου και όποια και αν είναι η κατάληξη για την ομάδα των νοτίων προαστίων, θα αποκομίσει πολλά από το ταξίδι.
Μάνος Φυρογένης