Οι «περιπέτειες» της Εθνικής Ομάδας Subbuteo στο Παγκόσμιο Κύπελλο Επιτραπέζιου Ποδοσφαίρου στη Ρώμη!
Πηγαίνοντας στη Ρώμη, ένας εκπληκτικός χώρος για να επισκεφθείτε, ιδιαίτερα αν έχετε παιδιά, είναι το Cinecitta World! Τα στούντιο Τσινετσιτά (ιταλικά: Cinecittà Studios), είναι ένα μεγάλο κινηματογραφικό στούντιο. Με έκταση 400 στρέμματα, είναι το μεγαλύτερο στούντιο στην Ευρώπη και θεωρείται το κέντρο του ιταλικού κινηματογράφου. Τα στούντιο κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1930. Σκηνοθέτες όπως οι Φεντερίκο Φελίνι, Ρομπέρτο Ροσελίνι, Λουκίνο Βισκόντι, Σέρτζιο Λεόνε, Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, Φράνσις Φορντ Κόπολα, Μάρτιν Σκορσέζε και Μελ Γκίμπσον έχουν κάνει ταινίες στα στούντιο της Τσινετσιτά. Πάνω από 3.000 ταινίες έχουν γυριστεί εκεί, εκ των οποίων 90 έλαβαν υποψηφιότητα για τα βραβεία Όσκαρ και 47 από αυτές το κέρδισαν. Στη δεκαετία του 1950, ο αριθμός των διεθνών παραγωγών που έγιναν εκεί οδήγησε τη Ρώμη να ονομάζεται «Χόλυγουντ στον Τίβερη».
Ο συγκεκριμένος λοιπόν χώρος, μετατράπηκε για 2 μέρες, από κέντρο του Ιταλικού κινηματογράφου σε παγκόσμιο κέντρο του Subbuteo, φιλοξενώντας σε μία από τις πολλές αίθουσες του, το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Σεπτεμβρίου, το Παγκόσμιο Κύπελλο επιτραπέζιου ποδοσφαίρου-Subbuteo!
Οι Ιταλοί οι οποίοι θεωρούνται, και είναι, παγκόσμια δύναμη στο Subbuteo, φιλοξένησαν τη μοναδική αυτή διοργάνωση η οποία τελευταία φορά διεξήχθη το 2018. Το 2020 δεν διεξήχθη Παγκόσμιο Κύπελλο λόγω πανδημίας.
Στην Ελληνική αποστολή συμμετείχαν πάνω από 50 άτομα, παίκτες προπονητές και συνοδοί, οι οποίοι κυριολεκτικά γέμισαν το χώρο του τουρνουά. Η κλήρωση των αγώνων, διεξήχθη από την Τετάρτη διαδικτυακά. Όλο το προηγούμενο διάστημα οι παίκτες όλων των κατηγοριών προετοιμάζονταν για την όσο το δυνατόν καλύτερη παρουσία τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Το μεγαλύτερο μέρος της αποστολής έφτασε στην Ρώμη την Παρασκευή το πρωί ενώ κάποιοι είχαν πάει από την Πέμπτη. Την Παρασκευή το πρωί διεξήχθη ένα μίνι τουρνουά με παλαιού τύπου ομάδες και κανονισμούς, στο οποίο συμμετείχαν και Έλληνες αθλητές.
Το κυρίως πιάτο όμως, ξεκίνησε το Σάββατο το πρωί με τις ατομικές κατηγορίες. Οι ατομικές κατηγορίες είναι οι: Open, Γυναίκες, Βετεράνοι, Κ20 ,Κ16, Κ12.
Οι Έλληνες αθλητές είχαν αρκετά καλή παρουσία και η τελική συγκομιδή μπορεί να θεωρηθεί αρκετά επιτυχημένη. Πιο συγκεκριμένα, στην κατηγορία των Βετεράνων, ο Λάζαρος Παπακωνσταντίνου έφτασε στον ημιτελικό καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση (δεν υπάρχουν γενικά μικροί τελικοί). Στην Open κατηγορία, στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Βλασσόπουλος Γιάννης.
Η μεγάλη επιτυχία ήρθε στην κατηγορία Κ20. 2 νεαροί αθλητές από την Λάρισα, μπήκαν στα μετάλλια, Ο Χύτας Χρήστος κατέλαβε την τρίτη θέση, ενώ ο Λέανδρος Σούρλας αναδείχτηκε Πρωταθλητής Κόσμου στην κατηγορία του! Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μόλις μία φορά ακόμα, κάποιος Έλληνας αθλητής έχει κατακτήσει την πρώτη θέση σε οποιαδήποτε κατηγορία σε Παγκόσμιο Κύπελλο, κάτι που συνέβη το 1990 στην ίδια πόλη, στην κατηγορία Open απ' τον Έλληνα θρύλο του παιχνιδιού Άγγελο Τσακίρη. Ωστόσο αρκετές φορές, Έλληνες αθλητές έχουν πλασαριστεί στα μετάλλια στην Open και στις υπόλοιπες κατηγορίες.
Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει η Κυριακή με τις ομαδικές κατηγορίες οι οποίες είναι αντίστοιχες με τις ατομικές. Εκεί, μόνο ίσως σκηνοθετικά μυαλά όπως αυτά τα οποία αναφέραμε στην αρχή του άρθρου, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σκηνές οι οποίες έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του τουρνουά.
Και αυτό αποδεικνύεται από το ότι σε δύο κατηγορίες, στην Open και στους Βετεράνους, οι Ελληνικές ομάδες αποκλείστηκαν από το Βέλγιο και τη Μάλτα αντίστοιχα, στην παράταση της ημιτελικής φάσης, μέσω της διαδικασίας του ξαφνικού θανάτου που ισχύει για τις παρατάσεις το επιτραπέζιο ποδόσφαιρο!
Έτσι, στις δύο αυτές κατηγορίες καταφέραμε να μπούμε στην τετράδα κάτι το οποίο από μόνο του συνιστά επιτυχία, αν και οι προσδοκίες ήταν αρκετά υψηλότερες αφού η σύνθεση των ομάδων μας, μας επέτρεπε να κοιτάμε ακόμα πιο ψηλά.
Στις γυναίκες καταφέραμε επίσης να πλασαριστούμε στα μετάλλια εκμεταλλευόμενοι φυσικά το γεγονός ότι οι συμμετοχές των υπολοίπων χωρών ήταν αρκετά περιορισμένες.
Στην κ12 δεν συμμετείχαμε με κάποια ομάδα.
Η Κ20, με τις εμφανίσεις της, κάποια στιγμή φάνταζε ως φαβορί, ωστόσο έφτασε στον τελικό και οι Ιταλοί με την εμπειρία τους κατάφεραν και κατέκτησαν την πρώτη θέση περιορίζοντας μας στο ασημένιο μετάλλιο.
Η μεγάλη επιτυχία όμως ήρθε στην Κ16. Και εκεί μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, όπως και στις περισσότερες κατηγορίες ήταν οι γηπεδούχοι Ιταλοί.
Σε έναν συναρπαστικό τελικό, όπου μέχρι και 5 λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα οι Ιταλοί κέρδισαν με 2-1, οι πιτσιρικάδες της Ελληνικής ομάδας ξεπέρασαν τα όριά τους και με μία επική ανατροπή έκαναν όλη την Ελληνική αποστολή να πανηγυρίζει και να κλαίει από χαρά! Ήταν η πρώτη φορά που κάποια Ελληνική ομάδα σε οποιαδήποτε κατηγορία κατακτούσε πρώτη θέση σε Παγκόσμιο Κύπελλο! Και η αξία του συγκεκριμένου κυπέλλου γίνεται ακόμα μεγαλύτερη Αν σκεφτεί κάποιος ότι το τουρνουά γινόταν στην έδρα των Ιταλών που σημαίνει ότι είχαν όλους τους παίκτες τους άμεσα διαθέσιμους!
Ο τελικός απολογισμός λοιπόν για όλη την Ελληνική αποστολή είναι σίγουρα θετικός αφού όλες οι Ελληνικές ομάδες μπήκαν στα μετάλλια σε όλες τις κατηγορίες, το ένα εκ των οποίων ήταν χρυσό, και επιπλέον τέσσερις Έλληνες αθλητές κατέκτησαν μετάλλια στις ατομικές κατηγορίες ένα εκ των οποίων ήταν επίσης χρυσό.
Και τις δύο φορές που ακούστηκε ο εθνικός ύμνος, ο χώρος σείστηκε από τους Έλληνες οι οποίοι όλοι μαζί πανηγύρισαν τις μεγάλες αυτές επιτυχίες. Το ακόμα πιο ενθαρρυντικό είναι ότι η Εθνική Open, που είναι και η κύρια κατηγορία, είναι αρκετά ανανεωμένη με νέους παίκτες ενώ και στις κατηγορίες Κ20 και κ16 υπάρχουν παίκτες οι οποίοι στο μέλλον είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσουν τους πρωταγωνιστές για τα επόμενα χρόνια, κάτι το οποίο είχε να συμβεί σχεδόν δύο δεκαετίες.
Στο τέλος του Οκτώβρη διεξάγεται στη βόρεια Ιταλία το Champions League και στη Μαγιόρκα το Europa League, με πολλές συμμετοχές Ελληνικών ομάδων οι οποίες σιγά-σιγά ξεκινούν την προετοιμασία τους για τα μεγάλα αυτά τουρνουά. Τις επόμενες μέρες θα ενημερωθείτε με εκτενές ρεπορτάζ σχετικά με τη συμμετοχή όλων των ομάδων μας!
Θανάσης Βλασσόπουλος