Η Εθνική ομάδα πόλο γυναικών προσπάθησε, το πάλεψε, μόχθησε όμως λύγισε από την πιο έμπειρη Ισπανία (9-6), η οποία διατήρησε τα ευρωπαϊκά της σκήπτρα. Τέταρτο ασημένιο μετάλλιο για την ελληνική ομάδα.
Δεν τα κατάφερε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να ανέβει για πρώτη φορά στην ιστορία της στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου σε Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, καθώς ηττήθηκε με 9-6 από την back-to-back κορυφαία ομάδα της Ευρώπης, Ισπανία. Μόνο υπερηφάνεια για αυτά τα κορίτσια που κατέκτησαν το τέταρτο ασημένιο μετάλλιο στην μεγαλύτερη διοργάνωση της «γηραιάς ηπείρου» και επανέρχονται στο βάθρο έπειτα από το 2020 στη Βουδαπέστη.
Hold your heads high, Greece ??
— LEN - European Aquatics (@LENaquatics) September 9, 2022
A valiant performance tonight. Well done on your #wp2022split silver medal ? pic.twitter.com/LfjMrJ75HW
1ο Ημίχρονο
Νευρικά κύλησε το πρώτο δεκάλεπτο για την Εθνική μας ομάδα, με τα κορίτσια της Αλεξίας Καμμένου να μην εμφανίζουν στο νερό την καλή κυκλοφορία της μπάλας που έδωσε τη νίκη στον ημιτελικό με τις Ιταλίδες.
Αντίθετα, οι Ισπανίδες με ένα γκολ της Ρουίθ από την περιφέρεια και ένα της Πέρεθ στην κόντρα έκαναν γρήγορα γρήγορα το 2-0, για να έρθει η Έσπαρ στο 6’ να μεγαλώσει τη διαφορά (3-0). Ήταν εμφανές πως οι Ελληνίδες διεθνείς δεν είχαν την απαιτούμενη υπομονή έχοντας 0/7 σουτ, απέναντι σε μία Μάρτι Τέρε (20 χρονών) σε εξαιρετική κατάσταση. Η άμυνα ζώνης του Όκα είχε παγιδεύσει τη γαλανόλευκη, όμως στην επόμενη περίοδο το «έργο» άλλαξε.
Όσο περνούσαν τα λεπτά, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ένιωθε όλο και πιο άνετα στην πισίνα της Spaladium Arena, με την ψυχολογία να ανεβαίνει σιγά σιγά. Η ελληνική ομάδα βρήκε ρυθμό μέσα από την εξαιρετική της άμυνα και 9μιση λεπτά μετά την έναρξη του παιχνιδιού βρήκε τον τρόπο να σκοράρει με την Ιωάννα Χυδηριώτη. Η πολύπειρη Μάικα Γκαρσία απάντησε άμεσα (4-1), όμως από εκεί και πέρα το υπόλοιπο της περιόδου άνηκε ολοκληρωτικά στα κορίτσια της Αλεξίας Καμμένου. Η Σταματοπούλου έβγαζε τη γνωστή σταθερότητα και έδωσε τη δυνατότητα στη Μαργαρίτα Πλευρίτου και τη Χριστίνα Σιούτη να μειώνουν σε 4-3, σκορ ημιχρόνου.
Στην τρίτη περίοδο, τον «πρώτο λόγο» είχαν οι άμυνες. Κύριο μέλημα ήταν να μην δεχτούν γκολ και προσπαθούσαν να υπερασπιστούν την εστία τους με «νύχια και με δόντια». Έπρεπε να περάσουν πέντε και πλέον λεπτά για να πανηγυρίσει κάποια από τiς δύο ομάδες και το έκανε η «φούρια ρόχα».
What a victory for @rfen_oficial! ??
— LEN - European Aquatics (@LENaquatics) September 9, 2022
Watch the stunning highlights from the women's #wp2022split final ? pic.twitter.com/gK8iE82FTL
Μετά από δύο χαμένα πέναλτι, ένα για κάθε πλευρά εκατέρωθεν, και υπέροχες επεμβάσεις από τις δυο γκολκίπερ, η Ρουίθ ευστόχησε και έδωσε και πάλι διπλό προβάδισμα στην κάτοχο του τίτλου (Βουδαπέστη 2020). «Άσφαιρη» έμεινε στο τρίτο οκτάλεπτο η «γαλανόλευκη» και έπρεπε να καλύψει τη διαφορά στην τέταρτη και την τελευταία περίοδο.
Αποφασισμένες μπήκαν οι Ελληνίδες διεθνείς να το παλέψουν μέχρι τέλους και το έδειξαν στο νερό. Η Ξενάκη μείωσε σε 5-4, η Γκαρσία με το δεύτερο προσωπικό της τέρμα έδωσε και πάλι «μαξιλαράκι ασφαλείας» (6-4) αλλά Ελευθερία Πλευρίτου και Ιωάννα Χυδηριώτη έφεραν το ματς στα ίσια 6-6 (4’ για το τέλος).
Στο σημείο όμως εκείνο μέτρησε η εμπειρία. Στις παίκτριες του Όκα λειτούργησε το «ένστικτο της επιβίωσης» πιο έντονο από ποτέ και τότε αντεπιτέθηκαν. Ορτίθ, Γκαρσία και Εσπάρ βρήκαν το δρόμο προς τα δίχτυα και χάρισαν τη νίκη και το τρόπαιο στην Ισπανία.
Το στοιχείο βέβαια που έκανε τη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα ήταν η άμυνα στον παίκτη λιγότερο για τις Ίβηρες. Δεν άφησαν την ελληνική ομάδα να κυκλοφορήσει με άνεση τη μπάλα, πίεσαν ασφυκτικά και «χάλασαν» ότι δοκίμαζαν τα κορίτσια της «γαλανόλευκης».
Τα οκτάλεπτα: 3-0, 1-3, 1-0, 4-3
Ισπανία (Μιγκέλ Όκα): Έστερ, Νόγκουε, Εσπάρ 2, Ορτίθ 1, Πέρεθ 1, Πρατς, Ρουίθ 2, Πένα, Φόρκα, Κάμους, Γκαρσία 2, Λέιτον 1, Τέρε
Ελλάδα (Αλεξία Καμμένου): Σταματοπούλου, Ελ. Πλευρίτου 1, Χυδηριώτη 2, Τριχά, Μ. Πλευρίτου 1, Ξενάκη 1, Νίνου, Πάτρα, Σιούτη 1, Βασιλική Πλευρίτου, Γιαννοπούλου, Μυριοκεφαλιτάκη, Σωτηρέλη.
Μάνος Φυρογένης
www.bnsports.gr