Γράφτηκε τον Απρίλιο του 1945 και αποτελεί εδώ και χρόνια «ύμνο» της Λίβερπουλ. Το “You'll never walk alone” ξεκίνησε από ένα μιούζικαλ και τελικά «κατέκτησε» τον κόσμο!
Όλα ξεκίνησαν στο Καρουζέλ..
Ήταν 9 Απριλίου του 1945 στο μιούζικαλ Καρουζέλ στο Μπρόντγουεϊ όταν ακούστηκε για πρώτη φορά. Η ιστορία πίσω από το τραγούδι, είναι συγκινητική. Η πρωταγωνίστρια της ιστορίας, Τζούλι Τζόρνταν έχει μόλις χάσει τον άνδρα της, Μπίλι Μπίγκελοου, που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μίας ληστείας.
Η ξαδέρφη της, Νέτι Φάουλερ, της αφιερώνει το “You'll never walk alone”, δημιουργία των Ρίτσαρντ Ρότζερς και Όσκαρ Χάμερσταϊν.
Χρειάστηκαν ωστόσο αρκετά χρόνια ώστε το τραγούδι να «κερδίσει» δημοσιότητα. Το Νοέμβριο του 1963 έγινε νούμερο ένα στα charts του Νησιού. Έμεινε στην κορυφή για τέσσερις σερί εβδομάδες και οι φίλοι της Λίβερπουλ δεν άργησαν να το αγαπήσουν και να το μεταφέρουν στο γήπεδο.
Το δέος του Σάνκλι που..απλώς έφτιαξε μια ομάδα!
Η πρώτη φορά που ακούστηκε στο Άνφιλντ ήταν το καλοκαίρι του 1963 με τον μυθικό προπονητή των «ρεντς», Μπιλ Σάνκλι να μένει άναυδος «Ο ‘Σανκς’ αισθάνθηκε δέος μπροστά σε αυτό που άκουγαν τα αυτιά του!» έλεγε αργότερα ο Τόμι Σμιθ, τότε αμυντικός της Λίβερπουλ.
Μάλιστα, ο ίδιος ο Σάνκλι αποκάλυψε μετά από χρόνια έναν διάλογό του με τον ερμηνευτή του κομματιού, Τζέρι Μάρσντεν: «Τζέρι, σας έδωσα μια ποδοσφαιρική ομάδα, και εσύ μας έδωσες ένα τραγούδι!»
Η σύνδεση με το Χίλσμπορο..!
Το τραγούδι γινόταν ολοένα και περισσότερο «κομμάτι» του συλλόγου από το Μερσεισάιντ. Ωστόσο, η απόλυτη σύνδεση, ήρθε μετά την τραγωδία του Χίλσμπορο. Τον Απρίλιο του 1989 στον ημιτελικό κυπέλλου μεταξύ της Λίβερπουλ και της Νότιγχαμ Φόρεστ, 96 φίλαθλοι ποδοπατήθηκαν και έχασαν τη ζωή τους.
Λίγο αργότερα, στον τελικό της διοργάνωσης, φίλοι της Λίβερπουλ και της Έβερτον, των δυο μισητών αντιπάλων, τραγουδούν μαζί το “You'll never walk alone” σαν φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων αυτής της ανείπωτης τραγωδίας.
Το τραγούδι που -τελικά- κατέκτησε τον κόσμο!
Η σύνδεση του τραγουδιού με τη Λίβερπουλ είναι άρρηκτη. Αξίζει όμως να σημειωθεί πως αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες έχουν υιοθετήσει το συγκεκριμένο άσμα. Από τη Σέλτικ που το έκανε πρώτη μετά από ένα ματς κόντρα στους «ρεντς» το 1996, μέχρι τις γερμανικές Μπορούσια Ντόρτμουντ, τη Μάιντς, την Άουγκσμπουργκ.
Και στην Ολλανδία οι φίλοι της Φέγενορντ και στη Δανία εκείνη της Κοπεγχάγης συνηθίζουν να τραγουδούν αυτό τον «ύμνο» παρέα με χιλιάδες κασκόλ… Ένα τραγούδι που εν τέλει κατέκτησε τον κόσμο!
Μανώλης Μακρόπουλος