Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix απέδειξε πως την εγκληματική οργάνωση της FIFA, θα την ζήλευαν ακόμα και θρυλικοί μετρ του είδους.
Ο Ντάνιελ Γκόρντον, παραγωγός του ντοκιμαντέρ, «FIFA Uncovered», παρουσιάζει πώς τέθηκαν οι βάσεις για ένα σαθρό οικοδόμημα το 1974 κι αποτελούσαν «φάρο» για τέσσερις δεκαετίες, πάνω σε αυτόν τον απλό ποδοσφαιρικό κανόνα.
Πώς κάθε κίνηση του διοικητικού οργάνου του παγκοσμίου ποδοσφαίρου στο παρά πέντε -που εμφανίζεται στον κόσμο στο... και δέκα- είχε προαναγγελθεί μέσω μίας φαινομενικά «άκακης» έκφρασης λόγου. Πώς αυτή έκρινε την έκβαση εκλογών, δρομολογούσε πληρωμές κάτω από το τραπέζι, όριζε την επόμενη διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Σαν πίνακας σε κέντρο επιχειρήσεων μυστικής υπηρεσίας, που κομμάτι-κομμάτι παρουσιάζει τη δράση κάθε ατόμου που παρακολουθείται. Στο επίκεντρο, προφανώς, βρίσκεται το πλάνο του άλλοτε γενικού γραμματέα και προέδρου της FIFA, Σεπ Μπλάτερ. Αν η δική του δράση του, ωστόσο, έγινε λίγο-πολύ γνωστή, εντύπωση προκαλεί αυτή των «αυλικών» του.
Βλέποντάς το, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί το υποανάπτυκτο ποδόσφαιρο της Καραϊβικής, «κοστίζει» συχνά περισσότερο και από το πανάκριβο ευρωπαϊκό προϊόν. Ειδικά όταν πλησιάζει η ώρα των εκλογών του νέου προέδρου της FIFA. Γιατί η διοργάνωση ενός Μουντιάλ σε χώρες δίχως ποδοσφαιρική παράδοση, εννιά φορές στις δέκα, δεν είναι ανθρωποκεντρική απόφαση, αλλά μάρκετινγκ. Γιατί εγκληματικές οργανώσεις που «έγραψαν» με χρυσά γράμματα το όνομά τους στον τομέα τους, θα ζήλευαν την οργάνωση της FIFA.
Κανείς δεν «έπεσε» από τα σύννεφα. Όσα πραγματεύται το ντοκιμαντέρ, είναι γνωστά. Υπάρχουν, όμως, σημαντικά κομμάτια στο παζλ, που ποτέ δεν ήρθαν σε μεγάλο βαθμό στο ελληνικό «φως».
«Κερασάκι» στην τούρτα, το Παγκόσμιο Κύπελλο σε Ρωσία κι έπειτα στο Κατάρ. Οι αντιφάσεις, το «ατύχημα» που κόστισε μία υπόληψη, η απουσία από τη νυν Εκτελεστική Επιτροπή της FIFA, των 21 μελών από τα 22, που αποφάσισαν να αναθέσουν στις προαναφερθείσες χώρες τη διοργάνωση ενός Μουντιάλ.
Το FIFA Uncovered είναι ο ορισμός του must see. Μία -ακόμα- δοκιμασία της αγάπης του κοινού προς το ποδόσφαιρο. Όσον αφορά την αρχική σύγκριση με την Καμόρα;
Δεδομένης της ομοιότητας στην οργάνωση, μόνο μία αντίρρηση μπορεί να τεθεί: «Η μαφία άφησε νεκρούς στο πέρασμά της».
Ναι, η FIFA δεν «λέρωσε» άμεσα τα χέρια της, αλλά όταν ρωτήθηκε για τους νεκρούς εργάτες στο Κατάρ, καλού-κακού τα «ένιψε».
Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr