Μία μέρα σαν σήμερα (04/01) το 1931, γεννιέται ο Γιάννης Διακογιάννης, ο πρώτος που μπήκε με τη φωνή του και τις εμβληματικές του μεταδόσεις στα ελληνικά σπίτια, γράφοντας «χρυσές» σελίδες στην αθλητική δημοσιογραφία!
«Πώς μας ενώνει και πώς μας δονεί, του Διακογιάννη η φωνή» έγραψε και τραγούδησε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης το 1979, αποτίοντας τον δικό του φόρο τιμής, στην απόλυτη φωνή των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών μεταδόσεων, μιας άλλης εποχής.
Τα χρόνια μπορεί να πέρασαν, οι αθλητικές μεταδόσεις εν Ελλάδι από μετρημένες στα δάχτυλα των δύο χεριών, να έχουν γίνει δεκάδες κάθε σαββατοκύριακο, αλλά η παρακαταθήκη που άφησε τόσο στο τηλεοπτικό κοινό, όσο και στις επόμενες δημοσιογραφικές γενιές ο Γιάννης Διακογιάννης, παραμένει ανεκτίμητη.
Σήμερα (04/01) ο πρώτος άνθρωπος που μπήκε με τη φωνή του στα ελληνικά σπίτια, μέσω τηλεοπτικής μετάδοσης, γίνεται 91 ετών και μία σύντομη ματιά στα πεπραγμένα του, πριν «κρεμάσει» το μικρόφωνο και την πένα του, αρκεί για να αντιληφθεί κανείς το «μέγεθός» του.
Από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού το 1969 στο Στάδιο Καραϊσκάκη, την πρώτη μετάδοση αγώνων στίβου από ελληνικό τηλεοπτικό συνεργείο, αλλά και τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966, που έπαιξε σε μαγνητοσκόπηση την επόμενη ημέρα, έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, τους πρώτους με τηλεοπτική μετάδοση στην Ελλάδα, αλλά και αυτούς του 2004, στην τελευταία του τηλεοπτική εμφάνιση.
Ενδιάμεσα, μία σειρά από ευρωπαϊκούς τελικούς που επανέφερε στη μνήμη του, μιλώντας στον Χρήστο Σωτηρακόπουλο λίγους μήνες πριν, αλλά και η κεντρική παρουσίαση της μακροβιότερης ελληνικής, τηλεοπτικής εκπομπής, της «Αθλητικής Κυριακής» (αρχικά «Ματιές στα σπορ»), από το 1966, έως το 1983.
Κοινός παρονομαστής για το ελληνικό τηλεοπτικό κοινό, όλων των παραπάνω; Ο Γιάννης Διακογιάννης!
Άριστος χειριστής της γλώσσας, γνώστης του αντικειμένου του εις βάθος και πολυσχιδής προσωπικότητα ως «όφειλε», όντας μισός Κυκλαδίτης και μισός Γάλλος, συνέδεσε το όνομά του με το ποδόσφαιρο, αλλά παρέμεινε λάτρης του στίβου, μα ακόμα περισσότερο, της μουσικής!
«Ήθελα να γίνω μουσικός. Αν είχε συναυλία η Μαρία Κάλλας στο Ηρώδειο και τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου την ίδια ώρα, θα πήγαινα στη συναυλία. Ναι, ανάμεσα στην Κάλλας και τον Πελέ, θα διάλεγα την Κάλλας!» είχε εκμυστηριευθεί σε πρόσφατη συνέντευξή του.
Παρόλα αυτά, η μοίρα έμελλε να τον τοποθετήσει στο πάνθεον της ελληνικής δημοσιογραφίας και κυρίως, του αθλητικού της τομέα. Άλλωστε, πρόκειται για τον μοναδικό Έλληνα δημοσιογράφο που κάλυψε την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση -το σημερινό Champions League- από την ημέρα της… γέννησης της, ως νεαρός συνεργάτης της L’Equipe, δίπλα στον εμπνευστή του θεσμού, Γκαμπριέλ Ανό!
Εν ολίγοις, αν ήθελε κανείς να περιγράψει εν συντομία την πορεία και την προσφορά του Γιάννη Διακογιάννη, βασισμένος στο γνωστό κλισέ πως «μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις», θα χρειαζόταν χιλιάδες εικόνες. Πρόκειται για κάτι που αναδεικνύει ως ιδιαίτερα τυχερούς όσους τον έζησαν και μεγάλωσαν μαζί του, έχοντας κρατήσει αρκετές, τέτοιες εικόνες στη μνήμη τους, χάρις τη γλαφυρότητα των περιγραφών του.
Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr