Τένις

«Δεν έχω ξαναδεί τέτοιον παίκτη!»: Ο Τσιτσιπάς υποφέρει με τον Αλκαράθ – Θα μπορέσει να… σπάσει το ρόδι; (video)

«Δεν έχω ξαναδεί τέτοιον παίκτη!»: Ο Τσιτσιπάς υποφέρει με τον Αλκαράθ – Θα μπορέσει να… σπάσει το ρόδι; (video)

Τα… ψέματα τελείωσαν στο Ρολάν Γκαρός, και οι πραγματικές «μάχες» σιγά σιγά ξεκινούν. Για τον Στέφανο Τσιτσιπά, το επόμενο εμπόδιο, αυτό του Κάρλος Αλκαράθ, είναι ούτως ή άλλως τρομερά υψηλό, αλλά τα πολλά προβλήματα και το εντυπωσιακό αρνητικό ρεκόρ που έχει απέναντί του, το κάνουν να μοιάζει σχεδόν ανυπέρβλητο. Έχει ο Έλληνας πρωταθλητής τον τρόπο να κάνει τα παθήματα μαθήματα και να φωνάξει ένα βροντερό «παρών»;

Η μεγάλη ώρα για τον Στέφανο Τσιτσιπά στο Ρολάν Γκαρός έφτασε. Ο Έλληνας πρωταθλητής βρίσκεται στα προημιτελικά, όπως εν πολλοίς αναμενόταν, εκμεταλλευόμενος και τον πρόωρο αποκλεισμό του Ρούμπλεφ από τον Αρνάλντι, που τον απάλλαξε από το εμπόδιο του Ρώσου στους «16».

Το ταμπλό του από εδώ και πέρα φαντάζει πραγματικός «Γολογοθάς». Σε καθαρά θεωρητικό επίπεδο, θα μπορούσε να κληθεί να αντιμετωπίσει κατά σειρά Αλκαράθ, Σίνερ και Τζόκοβιτς, στο δρόμο προς το πρώτο του Grand Slam. Αυτή η υπόθεση όμως είναι πολύ μακρινή. Αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει τίποτα άλλο στο μυαλό του, παρά μόνο ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσει τον Κάρλος Αλκαράθ, έναν παίκτη που πραγματικά τον κάνει να «υποφέρει» στο κορτ όσο ελάχιστοι.

Ο Ισπανός σούπερ σταρ, μετράει 5 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια απέναντι στον Τσιτσιπά. Αποτελεί έναν από τους 13 παίκτες του Tour με τους οποίους ο Έλληνας έχει αρνητικό ρεκόρ στα head-to-head, και έναν από τους μόλις τρεις (εξ αυτών των 13) που δεν έχει νικήσει ποτέ. Οι άλλοι δύο είναι ο Νικ Κύργιος (0-4) και ο Χόλγκερ Ρούνε (0-3). Τα στατιστικά αυτά αφορούν rivalries με παίκτες με τους οποίους έχει δώσει τουλάχιστον τρεις αναμετρήσεις, ώστε να υπάρχει ένα ικανοποιητικό δείγμα αγώνων.

Το πρώτο τους «ραντεβού» ήταν και το συναρπαστικότερο όλων. Στον τρίτο γύρο του US Open το 2018, ο 18χρονος τότε Αλκαράθ, που ήδη είχε «σοκάρει» τον τενιστικό πλανήτη με όσα έκανε, απέκλεισε τον Στέφανο Τσιτσιπά, σε ένα εκπληκτικό παιχνίδι που κρίθηκε στα 5 σετ (6-3, 4-6, 7-6, 0-6, 7-6). «Δεν έχω δει ποτέ παίκτη να χτυπάει τόσο δυνατά την μπάλα», δήλωνε ο Τσιτσιπάς μετά τον αγώνα, αλλά ενδεχομένως ούτε ο ίδιος να μην περίμενε αυτό που θα ακολουθούσε τα επόμενα χρόνια.

Εκείνο το ματς αποτέλεσε την «γέννηση» ενός matchup, το οποίο δημιουργεί πολλά προβλήματα στον Τσιτσιπά, στα όρια του αδιεξόδου, τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο.

Στις τέσσερις επόμενες αναμετρήσεις τους, εκ των οποίων τρεις έγιναν σε χωμάτινη επιφάνεια, ο Έλληνας έχει κατορθώσει να κερδίσει μόλις ένα σετ!

Οι δύο παίκτες βρέθηκαν αντιμέτωποι και πέρυσι στα προημτελικά του Ρολάν Γκαρός. Ο Τσιτσιπάς, βέβαια, ελπίζει να μη βιώσει ένα déjà vu εκείνου του αγώνα, καθώς βίωσε ένα «βασανιστήριο» στα χέρια του Αλκαράθ (2-6, 1-6, 6-7).

Στον τελικό που έπαιξαν στο τουρνουά της Βαρκελώνης, το 2023, σε μια άνετη επικράτηση του Αλκαράθ, ο Τσιτσιπάς είχε γυρίσει στον πατέρα και προπονητή του, Απόστολο, και του είχε πει, με ύφος απόγνωσης: «Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο παίκτη!».

Είναι σαφές, πως η πρόκληση του Τσιτσιπά είναι τρομερά απαιτητική και πολυεπίπεδη.

Κάποια από τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για να μπορέσει να είναι ανταγωνιστικός, είναι μια πολύ καλή μέρα από το σερβίς, ένα τουλάχιστον σταθερό backhand, απόλυτη συγκέντρωση στους κρίσιμους πόντους, αλλά και προσαρμογή σε ενδεχόμενες αγωνιστικές μεταπτώσεις του Αλκαράθ στη διάρκεια του αγώνα. Κι αυτό γιατί ο 21χρονος αρκετές φορές παρουσιάζει απότομες αλλαγές στο ρυθμό και την απόδοσή του, δίνοντας αρκετές ευκαιρίες στα δικά του service game. Συνεπώς, ο Τσιτσιπάς πρέπει να αντέξει στα σημεία που ο Ισπανός ανεβάζει στροφές και μοιάζει «εξωγήινος», και να εκμεταλλευτεί όσα του δώσει όταν χάνει το μομέντουμ του.

Ζβέρεφ, Μεντβέντεβ και Σίνερ έχουν δείξει τον τρόπο να νικηθεί «καθαρά» ο Αλκαράθ σε Grand Slam. Από τέτοιες περιπτώσεις, καθώς και από τη δική του εμπειρία, ο Τσιτσιπάς ξέρει σε μεγάλο βαθμό τι πρέπει να κάνει. Ακόμη και μια εξαιρετική εμφάνιση, δεν του εγγυάται επ’ ουδενί τη νίκη, αλλά θα του δώσει το δικαίωμα να παλέψει και να προσφέρει ένα σπουδαίο παιχνίδι στους φίλους του τένις.


Αντρέας Φούντας
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0