Τένις

Νόβακ Τζόκοβιτς: Μια πορεία γεμάτη θριάμβους, που κάνει τις ήττες-εκπλήξεις τόσο ξεχωριστές! (video)

Νόβακ Τζόκοβιτς: Μια πορεία γεμάτη θριάμβους, που κάνει τις ήττες-εκπλήξεις τόσο ξεχωριστές! (video)

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς μοιάζει «γήινος» το τελευταίο διάστημα, με μια ακόμη αναπάντεχη ήττα από τον Αλεχάντρο Ταμπίλο στη Ρώμη. Τα αγωνιστικά… απρόοπτα που μαζεύονται για τον Σέρβο, αποτελούν ιδανική αφορμή για μια αναδρομή στα πιο εντυπωσιακά upsets που έχει υποστεί στην καριέρα του, τα οποία παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, αρκετές ομοιότητες αλλά και διαφορές μεταξύ τους.

Το 2024 δεν έχει εξελιχθεί μέχρι στιγμής με τον καλύτερο τρόπο για τον σπουδαίο Νόβακ Τζόκοβιτς. Εκτός του ότι δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει κάποιον τίτλο, έχει αντιμετωπίσει αγωνιστικά προβλήματα σε όλες τις επιφάνειες, ενώ ταυτόχρονα έχει υποστεί δύο ήττες από αυτές που δε συνηθίζει. Ο Αλεχάντρο Ταμπίλο ήταν ο τελευταίος που τον «σόκαρε» στη Ρώμη, και μάλιστα με επιβλητικό τρόπο (2-6, 3-6). Δυο μήνες νωρίτερα, ο Λούκα Νάρντι είχε πετύχει μια ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη, αποκλείοντάς τον από το Ίντιαν Γουέλς.


Αυτά είναι βέβαια τουρνουά τα οποία δεν «πονούν» τόσο τον Τζόκοβιτς, ο οποίος συνηθίζει, όσο περνούν τα χρόνια να κρατάει τον καλύτερο του εαυτό για τα Grand Slam. Οι αναπάντεχες αυτές ήττες, πάντως, αποτελούν μια ιδανική αφορμή να θυμηθούμε κάποια μεγάλα upsets που έχει υποστεί στην τεράστια καριέρα του. Οι εκπλήξεις στο τένις πάντα εξιτάρουν, ειδικά όταν μιλάμε για έναν παίκτη που σπάνια επιτρέπει τέτοιες, για αυτό και καθεμιά από τις παρακάτω περιπτώσεις έχει το δικό της, ξεχωριστό ενδιαφέρον.

5. Αυστραλιανό Όπεν 2018, 4ος γύρος: Τσανγκ – Τζόκοβιτς 3-0 (7-6, 7-5, 7-6)

Το συγκεκριμένο παιχνίδι καταλαμβάνει την τελευταία θέση της λίστας, καθώς ο Τζόκοβιτς δεν ήταν στην καλύτερή του κατάσταση, αντιμετωπίζοντας ένα πρόβλημα στον αγκώνα, το οποίο τον επηρέαζε εμφανώς. Ταυτόχρονα, έπαιζε με έναν πολλά υποσχόμενο και ιδιαίτερο αντίπαλο, στα 21 του χρόνια τότε. Ο Χίγεον Τσανγκ, δυστυχώς ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα από τραυματισμούς και σήμερα βρίσκεται στο νούμερο 1118 του κόσμου, έχοντας παίξει ελάχιστο τένις από τότε. Το παιχνίδι εκείνο, όμως, θα αποτελεί πάντα κειμήλιο και παράσημο για τον Κορεάτη.


4. Γουίμπλεντον 2016, 3ος γύρος: Κουέρι – Τζόκοβιτς (7-6, 6-1, 3-6, 7-6)

Το γρασίδι είναι μάλλον η επιφάνεια που επιτρέπει τις περισσότερες εκπλήξεις. Όσο σπάνια και αν τις επιτρέπει διαχρονικά ο Τζόκοβιτς, υπέστη μια τέτοια το 2016, από τον Αμερικανό Σαμ Κουέρι, του οποίου το εξαιρετικό σερβίς και το παιχνίδι του γενικότερα, ταιριάζουν απόλυτα στο τένις που παίζεται στο Γουίμπλεντον. Η ήττα εκείνη αποτέλεσε την τελευταία του Τζόκοβιτς, σε ολοκληρωμένο παιχνίδι στο Γουίμπλεντον, από το 2016 έως το 2023 και τον επικό τελικό με τον Αλκαράθ!


3. Ρολάν Γκαρός 2018, Προημιτελικά: Τσετσινάτο – Τζόκοβιτς 3-1 (6-3, 7-6, 1-6, 7-6)

Το τουρνουά της ζωής του Μάρκο Τσετσινάτο, ενός Ιταλού με μια κάποια έφεση στο χώμα, που σήμερα φιγουράρει στο νούμερο 328 του κόσμου, επισφραγίστηκε με τη μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του και τη νίκη αυτή απέναντι στον Τζόκοβιτς.  Για τον Σέρβο, ήταν το δεύτερο διαδοχικό «χαστούκι» σε Grand Slam, μετά από εκείνο που είδαμε παραπάνω, στο Αυστραλιανό Όπεν. Στη συνέχεια του 2018, «ξύπνησε» όπως μόνο εκείνος μπορεί, και κατέκτησε τόσο το Γουίμπλεντον, όσο και το US Όπεν.


2. Ρολάν Γκαρός 2010, Προημιτελικά: Μέλτζερ-Τζόκοβιτς 3-2 (3-6, 2-6, 6-2, 7-6, 6-4)

Από όλα τα παιχνίδια της λίστας, αυτό είχε την πιο σοκαριστική εξέλιξη για τον Τζόκοβιτς. Δε θα υπήρχε ούτε ένας άνθρωπος στον πλανήτη που θα μπορούσε να την προβλέψει, όταν ο Σέρβος έπαιρνε διά περιπάτου τα δύο πρώτα σετ απέναντι στον Γιούργκεν Μέλτζερ. Κι όμως, ο Αυστριακός κατάφερε να πραγματοποιήσει μια από τις πιο απλιθανες ανατροπές στην ιστορία του τένις, για να πέσει στα χέρια του Ραφαέλ Ναδάλ στα ημιτελικά, όπου δόθηκε τέλος στο όνειρό του. Ο Τζόκοβιτς έχει κάνει πολύ ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις σχετικά με εκείνο το παιχνίδι, για το πόσο έκλαψε λόγω αυτού και πόσο τον «σκλήρυνε» ψυχικά και πνευματικά.

1. Αυστραλιανό Όπεν 2017, 2ος γύρος: Ιστόμιν – Τζόκοβιτς 3-2 (7-6, 5-7, 2-6, 6-4)

Η έκπληξη των εκπλήξεων, και μία από τις τρεις μεγαλύτερες στην ιστορία του αθλήματος. Ο Ντένις Ιστόμιν από το Ουζμπεκιστάν έκανε μια ασύλληπτη, απερίγραπτη εμφάνιση, για να «σοκάρει» τον Τζόκοβιτς στο αγαπημένο του τουρνουά, και να βιώσει μακράν τη σπουδαιότερη στιγμή της καριέρας του.



Αντρέας Φούντας
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0