Φουριόζος και με την ψυχολογία στα ύψη μπαίνει ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο μακροβιότερο τουρνουά τένις του κόσμου. Ο Έλληνας άσος άλλαξε τακτική ως προς την προετοιμασία του στο χορτάρι και φαντάζει πιο έτοιμος από ποτέ να «ξορκίσει τους δαίμονες» του Wimbledon και να διακριθεί.
Ένατος τίτλος καριέρας και επαναφορά στο No 5 της Παγκόσμιας κατάταξης, εκεί που σίγουρα θα παραμείνει και μετά το τέλος του βρετανικού grand slam. H προηγούμενη εβδομάδα κύλησε ιδανικά για το Στέφανο Τσιτσιπά. Όμως το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι αρχίζει να νιώθει πιο άνετα στο χορτάρι. Η Μαγιόρκα ήταν η πόλη που έμελλε να κυριαρχήσει και να κατακτήσει το πρώτο του τουρνουά στη συγκεκριμένη επιφάνεια. Επίτευγμα που ήρθε την κατάλληλη στιγμή.
Αυτός ήταν ο δεύτερος τίτλος που κερδίζει τη φετινή σεζόν, μετά το Μόντε Κάρλο τον περασμένο Απρίλη, στο χώμα. Έφτασε μεταξύ άλλων τις 40 νίκες (40-13) μέσα στο 2022, με τα ψυχολογικά οφέλη από την εξέλιξη αυτή να είναι πιθανώς πολύ περισσότερα από τα αγωνιστικά και τα χρηματικά.
Good morning!!! Friendly reminder that Stefanos Tsitsipas has a title on grass! Have a nice Sunday you all ???? pic.twitter.com/pqXiTc7WOX
— Grass tsitsibj ? (@tsitsibjNEW) June 26, 2022
Ο Στέφανος στα court του Λονδίνου
Αποδεδειγμένα, το γρασίδι είναι η επιφάνεια που δυσκολεύει περισσότερο από όλες τις άλλες τον Έλληνα πρωταθλητή. Άλλωστε τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Ο 23χρονος μετρά τέσσερις συμμετοχές στο βρετανικό όπεν, εκ των οποίων τρεις αποκλεισμούς από τον πρώτο κιόλας γύρο (2017,2019,2021). Μάλιστα, την περασμένη σεζόν, η «προσγείωση» ήταν απότομη μιας και ήρθε λίγες μόλις εβδομάδες μετά την εντυπωσιακή του πορεία μέχρι τον τελικό του Παρισίου.
Η κορυφαία του επίδοση, όταν και έφτασε μέχρι τη δεύτερη εβδομάδα, ήταν ο 4ος γύρος το 2018. Τότε, ο Έλληνας άσος δεν μπόρεσε να υπερβεί το εμπόδιο του Αμερικανού, μετρ στα δυνατά σερβίς, Τζον Ίσνερ και αποκλείστηκε με 3-0 σετ.
Τι άλλάξε φέτος;
Ο Τσιτσιπάς πηγαίνει στο Wimbledon έχοντας στα πόδια του 8 παιχνίδια σε γρασίδι, με απολογισμό έξι νίκες και δυο ήττες. Για πρώτη φορά έλαβε μέρος σε τρία τουρνουά προετοιμασίας (Στουτγκάρδη, Χάλε, Μαγιόρκα). Συνήθως επέλεγε να ξεκουραστεί ή να δώσει λιγοστά παιχνίδια στη συγκεκριμένη επιφάνεια μετά το γαλλικό όπεν, γεγονός που του «κόστιζε ακριβά». Η προσαρμογή σε κάθε είδος court είναι δύσκολη και απαιτεί την ανάλογη εξοικείωση, κάτι στο οποίο δεν είχε επενδύσει το Νο 5 του κόσμου.
Βέβαια ο πρόωρος αποκλεισμός του από το Roland Garros, του έδωσε αυτή τη δυνατότητα και αν δεν είχε συμβεί αυτό, δεν ξέρουμε ποια τακτική θα ακολουθούσε. Ουδέν κακόν αμιγές καλού και ίσως να άξιζε τον κόπο.
What a fight! ?
— Tennis TV (@TennisTV) June 25, 2022
The moment @steftsitsipas claimed his first ATP grass title!#MallorcaChampionships pic.twitter.com/R2hhJfTpuG
Η ιδιομορφία της φετινής διοργάνωσης και το δύσβατο μονοπάτι
Το Wimbledon αποτελεί το αρχαιότερο τουρνουά τένις στον κόσμο, με πρωτόκολλα και περιορισμούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν καμφθεί ανά τα χρόνια. Ο συντηρητισμός όμως των Άγγλων ενισχύθηκε και με την απόφαση των διοργανωτών να μην επιτρέψουν τη συμμετοχή σε αθλητές που προέρχονται από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Σπουδαία ονόματα του αθλήματος αποκλείονται, «πληρώνοντας το μάρμαρο» για κάτι το οποίο δεν έφταιξαν, δεν ήταν στη «σφαίρα» δικαιοδοσίας τους και δεν υποστήριξαν κιόλας.
Τέσσερις αθλητές του top-30 σε επίπεδο ανδρών (εκ των οποίων ο Μεντβέντεφ στην κορυφή όλων) και άλλες πέντε, στην αντίστοιχη κλίμακα, αθλήτριες, δε θα βρεθούν στα γήπεδα του Λονδίνου. Δεν αφορά όμως μόνο τα ονόματα αλλά την ουσία της απόφασης αφού πρόκειται για καθαρή περιθωριοποίηση, που προάγει περισσότερο τις φυλετικές διακρίσεις παρά διατηρεί το ευ αγωνίζεσθαι και το αθλητικό ιδεώδες.
Κάτω υπό αυτό το «μελανό σημείο», ρίχνεται στη μάχη ο Έλληνας πρωταθλητής, αρχικώς απέναντι στον πολύ πιο αδύναμο Ελβετό, Αλεξάντερ Ρίτσαρντ (28/6, μετά τις 19:00). Όμως η κληρωτίδα δε του χαμογέλασε στη συνέχεια, καθώς τον έφερε στο μονοπάτι του Ναδάλ, του ανεβασμένου Κύργιου και του φιναλίστ της περασμένης σεζόν, Ματέο Μπερετίνι. Παρόλα αυτά, αν ο Τσιτσιπάς δει το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, στηριχτεί στην προετοιμασία του και πιστέψει, χωρίς άγχος, στον εαυτό του και τις δυνατότητές του, μπορεί να φτάσει μακριά.
Μάνος ΦυρογενηςFirst grass court title for Stefanos Tsitsipas ??
— Chris Goldsmith (@TheTennisTalker) June 25, 2022
9 titles now.
2022 Mallorca Open
2022 Monte Carlo Masters
2021 Lyon
2021 Monte Carlo Masters
2020 Marseille Open 13
2019 ATP Finals, London
2019 Estoril
2019 Marseille Open 13
2018 Stockholm pic.twitter.com/B0Q9pqMZcM
www.bnsports.gr