Sports Βusiness

Οικονομική «ανάσα» για Παναθηναϊκό και ΑΕΚ το Europa League που υπόσχεται… πολλά χρήματα (video)

Οικονομική «ανάσα» για Παναθηναϊκό και ΑΕΚ το Europa League που υπόσχεται… πολλά χρήματα (video)

Η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός θα αγωνιστούν στους ομίλους του Europa League και θα γεμίσουν τις… τσέπες τους με πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Θα μπορούσαν αμφότεροι να είχαν εξασφαλίσει την πρόκριση στους ομίλους του Champions League. Εντούτοις, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ θα συμμετάσχουν σε αυτούς του Europa League, έπειτα από τους αποκλεισμούς τους από Μπράγκα και Αντβέρπ αντίστοιχα.

Μαζί με το «εισιτήριο» για την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, έχασαν και ένα τεράστιο χρηματικό ποσό, αλλά ακόμη και αν δεν αγωνιστούν στα «αστέρια», τα λεφτά που θα παραλάβουν θα τους προσδώσουν μία τεράστια οικονομική «ανάσα».

ΑΕΚ και Παναθηναϊκός εισέπραξαν πριμ 5 εκατ. ευρώ από την UEFA για την παρουσία τους στα play off του Champions League κι άλλα 3.6 εκατ. ευρώ για την συμμετοχή τους στους ομίλους του Europa League. Αυτά, όμως, είναι μονάχα τα εγγυημένα έσοδα τους προς το παρόν, αφού επρόκειτο να αυξηθούν και έχουν την δυνατότητα να «εκτοξευθούν» περαιτέρω.

Κάθε νίκη στους ομίλους αξίζει 630.000, ενώ κάθε ισοπαλία 210.000 ευρώ, με την κατάκτηση των πρώτων δύο θέσεων να δίνουν πριμ. Παράλληλα, στα αγωνιστικά έσοδα προστίθενται αυτά από το market pool, που αφορούν το ελληνικό μερίδιο από τα τηλεοπτικά χρήματα που εισπράττει η UEFA.

Μία άλλη πηγή εσόδων αφορά τη 10ετή παρουσία στην Ευρώπη, με την ομάδα που έχει τους περισσότερους πόντους σε αυτήν την περίοδο να εισπράττει 4.2 εκατ. ευρώ και εκείνη με τους λιγότερους 132 χιλιάδες ευρώ. Η «Ένωση» και το «τριφύλλι» αναμένουν να μάθουν ποιες θα είναι οι 32 ομάδες των ομίλων, για να δουν σε ποια θέση θα βρίσκονται ανάμεσά τους.

Στη συνολική λίστα, βέβαια, κατατάσσονται στην 136η και 247η θέση αντιστοίχως και λογικά θα βρίσκονται χαμηλά σε αυτή του Europa League. Συνεπώς, η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός έχουν ήδη εξασφαλίσει ένα ποσό που ξεπερνάει τα 8 εκατ. ευρώ και ανάλογα με τα αποτελέσματά τους αυτό μπορεί μονάχα να αυξηθεί και να προσεγγίσει ακόμα και τα 15 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται – σαφώς – για ποσά τα οποία θα προσφέρουν μία απαραίτητη οικονομική «ανάσα» και στις δύο ελληνικές ομάδες, με τον Ολυμπιακό να είναι πιθανό να γίνει η 3η που θα λάβει μέρος στο Europa League, με τα ίδια αγωνιστικά πριμ να ισχύουν, πέρα από το μπόνους συμμετοχής στα play off του Champions League φυσικά.

Τα αγωνιστικά πριμ του Europa League:

Συμμετοχή στους ομίλους: 3.630.000

Νίκη στους ομίλους: 630.000

Ισοπαλία στους ομίλους: 210.000

Πρώτη θέση στους ομίλους: 1.100.000

Δεύτερη θέση στους ομίλους: 550.000

Συμμετοχή στα play off για την φάση των «16»: 500.000

Συμμετοχή στη φάση των «16»: 1.200.000

Συμμετοχή στα προημιτελικά: 1.800.000

Συμμετοχή στα ημιτελικά: 2.800.000

Συμμετοχή στον τελικό: 4.600.000

Πριμ κατάκτησης: 4.000.000

Χρήστος Σκούρας

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0