Βαρύς προβλέπεται να είναι ο «πέλεκυς» για την Τσέλσι με την UEFA και το Financial Fair Play να «παρακολουθούν» από κοντά τις οικονομικές της δραστηριότητες. Η αλλαγή ιδιοκτησίας, οι μεγάλες επενδυτικές κινήσεις και τα σοβαρά ελλείμματα στα ταμεία της ομάδας έχουν δημιουργήσει έναν «εκρηκτικό» συνδυασμό για τους «μπλε», όπου αν δεν γίνουν άμεσες αλλαγές η σκληρή τιμωρία θα είναι αναπόφευκτη.
Η Τσέλσι πρόκειται να βρεθεί αντιμέτωπη με το Financial Fair Play μετά την ασταμάτητη ροή χρημάτων από τα ταμεία της τους τελευταίους μήνες. Οι «μπλε» με τον Τοντ Μπόελι ως μπροστάρη του νέου γκρουπ ιδιοκτητών της Τσέλσι θα πρέπει να βρουν λύσεις στις τεράστιες οικονομικές «τρύπες» που έχουν δημιουργηθεί στους λογαριασμούς της ομάδας, αν δεν θέλουν να υποστούν τις βαριές τιμωρίες που είναι διατεθειμένη να τους επιβάλλει η UEFA. Στο σύνολο των προβλημάτων προστίθεται και η κακή αγωνιστική εικόνα της ομάδας, καθώς η συμμετοχή στο Champions League της νέας σεζόν μοιάζει με ένα μακρινό «όνειρο». Χωρίς τα έσοδα της σπουδαιότερης διασυλλογικής διοργάνωσης στον κόσμο, η Τσέλσι θα πρέπει να βρει μία άλλη εναλλακτική για να διορθώσει τους «κατακρεουργημένους» ισολογισμούς της.
Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς αποχώρησε από την ομάδα μετά από 19 ολόκληρα χρόνια με τον Τοντ Μπόελι και το υπόλοιπο γκρουπ ιδιοκτητών να παίρνουν την θέση του καταθέτοντας το σημαντικό ποσό των 3,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Τσέλσι έχει αλλάξει εδώ και περίπου 12 μήνες με τα οικονομικά δεδομένα της ομάδας να έχουν φτάσει σε επικίνδυνη καμπή. Σύμφωνα με τους λογαριασμούς που δημοσίευσε η ίδια η ομάδα για την σεζόν 2021-2022 έχουν καταγραφεί ζημίες ύψους 138,2 εκατομμυρίων ευρώ, παρά το γεγονός πως τα έσοδα είχαν φτάσει τα 548,3 εκατομμύρια.
Το θετικό για την Τσέλσι είναι πως παραμένει αρκετά κινητική στις μεταγραφικές περιόδους και όχι απλός για να «σκορπάει» τα λεφτά της. Το καλοκαίρι του 2021 οι πωλήσεις των Έιμπραχαμ, Γκουέχι, Τομόρι και Ζούμα έφεραν στα ταμεία της το αξιοπρεπέστατο ποσό των 140,4 εκατομμυρίων ευρώ, δίνοντας μία αναγκαία οικονομική «ανάσα» στην ομάδα.
Με την επιστροφή των οπαδών στα γήπεδα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας ο συνολικός τζίρος ανέβηκε κατά 10% ενώ υπήρξε και «γενναιόδωρη» αύξηση των εμπορικών εσόδων καθώς από τα 26,8 εκατομμύρια έφτασε λίγο πάνω από τα 200. Τα θετικά όμως για την Τσέλσι τελειώνουν κάπου εδώ.
Μαζί με τις αυξήσεις στους μισθούς των ποδοσφαιριστών όπου έφτασαν συνολικά στα 387,5 εκατομμύρια ήρθε και η μείωση ύψους 43 εκατομμυρίων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, εξαιτίας της κακής φετινής σεζόν. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται επιπλέον «πονοκέφαλοι» στο εσωτερικό της ομάδας.
Η «μαύρη τρύπα» των εξόδων όμως δεν κλείνει εκεί. Το υπέρογκο ποσό των 56,7 εκατομμυρίων ευρώ βγήκε από τα ταμεία της Τσέλσι με σκοπό να καταβληθεί σε πρώην διευθυντές της ομάδας για τις υπηρεσίες τους σχετικά με την πώληση της Fordstam Limited (πρώην μητρική εταιρεία της Τσέλσι) στην Blueco 22 Limited (εταιρεία με επικεφαλής τον Τοντ Μπόελι).
Ένας άλλος παράγοντας όπου έχει δημιουργήσει επιπλέον σοβαρά προβλήματα είναι κατακόρυφη πτώση στην αξία πολλών ποδοσφαιριστών της. Μία πτώση που αγγίζει συνολικά τα 87,7 εκατομμύρια ευρώ, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Ρομέλου Λουκάκου. Για την απόκτηση του Βέλγου επιθετικού η Τσέλσι κατέθεσε στην Ίντερ το «αστρονομικό» ποσό των 110 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Ρομέλου πλέον μερικούς μήνες μετά πλησιάζει τα 30 έχοντας επιστρέψει στην Ιταλία ως δανεικός, με τις εμφανίσεις του να είναι τουλάχιστον απογοητευτικές.
The numbers speak for themselves. ?#LukWhosBack pic.twitter.com/ARkBnRmSpb
— Chelsea FC (@ChelseaFC) August 12, 2021
Παρά τα τεράστια έξοδα της ομάδας ο νέος ιδιοκτήτης της δεν δίστασε από το να κάνει μεγάλα οικονομικά ανοίγματα με το «καλημέρα». Ο Αμερικανός μέχρι και την 1η Ιουλίου του 2022 ξόδεψε το ποσό των 420 εκατομμυρίων, χωρίς μέσα σε αυτό το νούμερο να περιλαμβάνονται και οι πανάκριβες μεταγραφές του Ιανουαρίου (Έντσο Φερνάντες, Μιχαΐλο Μούντρικ και Μπενουάτ Μπαντιασίλε).
Σημαντικό πρόβλημα έχει δημιουργήσει και η μη εύρεση βασικού εμπορικού συνεργάτη μετά την αποχώρηση της Three, ενώ και η WhaleFin θα λείπει την νέα σεζόν από την φανέλα της ομάδας δημιουργώντας συνολικά ένα κενό 68 εκατομμυρίων όπου ακόμα δεν έχει καλυφθεί.
Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που τα έξοδα της ομάδας υπερτερούν από τα έσοδα της, άλλωστε και με τον Αμπράμοβιτς «αρχηγό» μετρούσαν συνολική ζημία ύψους 388 εκατομμυρίων για την τελευταία τετραετία, με μοναδική εξαίρεση την σεζόν 2019-2020 όπου και κατέγραψε πλεόνασμα 41 εκατομμυρίων.
Με τις επενδυτικές κίνησης της ομάδας να ξεπερνούν τα 560 εκατομμύρια τα αποτελέσματα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου είναι τουλάχιστον απογοητευτικά. Οι «μπλε» βρίσκονται πλέον στην 11η θέση του πρωταθλήματος και κοιτάνε τα Ευρωπαϊκά εισιτήρια με «κιάλια». Παρά τα πολλά εκατομμύρια που σπατάλησε ο Αμερικανός στις τελευταίες μεταγραφικές περιόδους η ομάδα του δεν έχει καταφέρει να βρει τα πατήματα της και πλέον με τον Φρανκ Λάμπαρντ στον πάγκο καλείται να βγάλει αντίδραση. Βέβαια είναι ακόμα μέσα στην «μάχη» του Champions League το οποίο και θεωρείτε ως μοναδική «σανίδα σωτηρίας» για την φετινή σεζόν.
Frank Lampard returns as Caretaker Manager until the end of the season. ?
— Chelsea FC (@ChelseaFC) April 6, 2023
Με τα οικονομικά δεδομένα της ομάδας να είναι σε «άσχημη» κατάσταση η Τσέλσι έχει μπει για τα καλά στα «ραντάρ» της UEFA και του Financial Fair Play (FFP). Μοναδικός τρόπος για να γλιτώσει η Τσέλσι μία δυνατή «καμπάνα» από το FFP είναι μέσω των πωλήσεων. Με επικρατέστερα ονόματα για αποχώρηση τους Μάουντ, Γκάλαχερ, Λόφτους Τσικ και Χάτσον Οντόι οι «μπλε» ίσως καταφέρουν να μαζέψουν ένα ικανό ποσό που θα τους γλιτώσει από πολλούς «μπελάδες».
Άγγελος Κρεμαστός