Sports Βusiness

City Football Group: Αγόρασε ΚΑΙ την βραζιλιάνικη Μπαΐα – Η 12η ομάδα στον… ποδοσφαιρικό γαλαξία της!

City Football Group: Αγόρασε ΚΑΙ την βραζιλιάνικη Μπαΐα – Η 12η ομάδα στον… ποδοσφαιρικό γαλαξία της!

Συνεχίζει να μεγαλώνει η οικογένεια του ομίλου City Football Group, ο οποίος μεταξύ άλλων κατέχει τις μετοχές της Μάντσεστερ Σίτι αλλά και άλλων 11 ποδοσφαιρικών ομάδων σε όλο τον κόσμο! Το νεότερο μέλος έγινε η βραζιλιάνικη Μπαΐα, η οποία όπως ανακοινώθηκε πέρασε στα χέρια της σαουδαραβικής εταιρείας.

Συνεχίζει να επενδύει συνεχώς στο ποδόσφαιρο ο όμιλος  City Football Group (CFG), η εταιρεία δηλαδή που κατέχει τη Μάντσεστερ Σίτι, καθώς προχώρησε στην εξαγορά της δωδέκατης ποδοσφαιρικής ομάδας!

Το νέο μέλος είναι η βραζιλιάνικη Μπαΐα, η οποία αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Β’κατηγορίας. Η CFG αγόρασε το 90% των μετοχών της και με αυτό τον τρόπο εισήλθε για πρώτη φορά στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο. Ύστερα από την έγκριση που έδωσε το 98,6% των συνολικά 13.000 μελών της ομάδας, η εξαγορά πραγματοποιήθηκε έναντι του ποσού των 127,1 εκατ. ευρώ! Μάλιστα, οι νέοι ιδιοκτήτες ανέλαβαν να πληρώσουν τα χρέη του συλλόγου έφταναν τα 54,5 εκατ. ευρώ, κάτι που ουσιαστικά κλείδωσε την συμφωνία καθώς η ομάδα βρισκόταν σε πολύ δύσκολη οικονομικά θέση.

Είχε προσπαθήσει να αγοράσει την Μπρέντα αλλά και την Ατλέτικο Μινέιρο πριν τη Μπαΐα

Η CFG στράφηκε στην επιλογή της Μπαΐα έπειτα από την ανεπιτυχή προσπάθεια να αγοράσει την ολλανδική Μπρέντα τον περασμένο Απρίλιο. Οι δύο πλευρές είχαν έρθει σε συμφωνία για την πώληση του συλλόγου έναντι 7 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το σχέδιο περιλάμβανε δανεισμούς παικτών της Σίτι στην ολλανδική ομάδα αλλά και ανταλλαγή πληροφοριών και συνεργασία μεταξύ των δύο συλλόγων σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του σκάουτινγκ.

Και ενώ όλα έδειχναν πως το deal θα γίνει, τελικά κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Οι οπαδοί της Μπρέντα δεσμεύτηκαν να σταθούν εμπόδιο στην πώληση του συλλόγου επειδή δεν ήθελαν η ομάδα τους να χάσει την ταυτότητά της ή να γίνει εργοστάσιο δανεικών παικτών. Το γήπεδο χωρητικότητας 19.000 θέσεων της Μπρέντα είναι κανονικά γεμάτο και ο σύλλογος είναι πολύ δημοφιλής παρά τα χρόνια χαμηλών επιδόσεων. Κάπως έτσι η συμφωνία των δύο πλευρών χάλασε και η πώληση δεν έγινε ποτέ, με την CFG να στρέφεται στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο.

4c288115-5655-4218-8259-493c62dfdaa1_thumb840.jpg

Πριν την αγορά της Μπαΐα, ο μεγάλος επενδυτικός όμιλος επιχείρησε να εισέλθει στην βραζιλιάνικη αγορά με την απόκτηση της Ατλέτικο Μινέιρο. Μάλιστα είχε γίνει επίσημη πρόταση αγοράς του συλλόγου έναντι 181 εκατ. ευρώ, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε. Τότε ήταν που παρουσιάστηκε η περίπτωση της Μπαΐα, με το deal να έρχεται εύκολα λόγω και των χρεών που είχε η ομάδα.

«Θα εφαρμόσουμε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την Μπαΐα για να προωθήσουμε την ανάπτυξη του συλλόγου. Θα δώσουμε προτεραιότητα στην ενίσχυση των ομάδων Νέων και των τμημάτων υποδομής για να ανταγωνιστούν σε υψηλό επίπεδο, να προσελκύσουν τους φιλάθλους και να ενισχύσουν την εμπειρία τους, επιτυγχάνοντας παράλληλα ισχυρή μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα», δήλωσε μετά την εξαγορά της βραζιλιάνικης ομάδας ο γενικός διευθυντής της City Football Group, Φεράν Σοριάνο.

Έχει δημιουργήσει τον δικό της ποδοσφαιρικό γαλαξία  

Η αγορά της Μπαΐα είναι η υπ’ αριθμόν 12 μέχρι στιγμής για την CFG! Ο όμιλος έχει δημιουργήσει τον δικό της ποδοσφαιρικό γαλαξία καθώς στο χαρτοφυλάκιό της βρίσκονται οι: Μάντσεστερ Σίτι (Αγγλία), Χιρόνα (Ισπανία), Τρουά (Γαλλία), Παλέρμο (Ιταλία), Νέα Υόρκη (ΗΠΑ), Μέλμπουρν Σίτι (Αυστραλία), Γιοκοχάμα Μαρίνος (Ιαπωνία), Μοντεβιδέο Σίτι Τορκέ (Ουρουγουάη), Σιντσουάν Γιουνιού (Κίνα), Μουμπάι Σίτι (Ινδία) Λόμελ (Βέλγιο) και φυσικά πλέον η Μπαΐα (Βραζιλία)!

22-06-info-mapa-mundi-bahia-grupo-city.jpg

Το σίγουρο είναι ότι η CFG δεν θα σταματήσει στην βραζιλιάνικη ομάδα, ειδικά από την στιγμή που έχει την υποστήριξη της Silver Lake. Το επενδυτικό found αμερικανικών συμφερόντων αύξησε πρόσφατα το ποσοστό των μετοχών του σε παραπάνω από 18%, κάτι που το κατατάσσει στην δεύτερη θέση των μεγαλομετόχων της εταιρείας.

Αντώνης Κεφαλωνίτης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0