Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς έγινε ο πρώτος αθλητής που φτάνει περιουσία ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων πριν καν κρεμάσει τα παπούτσια του, σύμφωνα με το Forbes και αποδεικνύει πως ξέρει να παίζει εξίσου μεγάλη μπάλα κι εκτός των τεσσάρων γραμμών του παρκέ.
Δεν τον λένε τυχαία «Βασιλιά», «Εκλεκτό» κι όλα τα συναφή προσωνύμια. Ο ΛεΜπρόν στα 37 του είναι 4 φορές πρωταθλητής κι έχει μείνει εκτός playoffs μόλις σε τέσσερις σεζόν στα 19 χρόνια καριέρας του και συνεχίζει. Τα συμβόλαιά του στο NBA είναι μεν πολύ υψηλά, όμως δεν απαρτίζουν παρά μόνο ένα μικρό κομμάτι των εσόδων του.
Μια σειρά από επιχειρηματικά ανοίγματα που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αγορά μετοχών (όπως μερίδιο της Λίβερπουλ) και διαφημίσεις του έχουν αποφέρει πλέον των 900 εκατομμυρίων, με τα εκτιμώμενα κέρδη από το καθαρό αγωνιστικό κομμάτι να φτάνουν τα 385 εκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα. Η διαφορά είναι χαώδης. Δεν έχει κάνει όμως καμία κίνηση τυχαία.
Συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες εταιρείες, όπως AT&T, Beats, Blaze Pizza, GMC, PepsiCo, Rimowa, Walmart, παίρνοντας πάνω από 100 εκατ. τον χρόνο μόνο από τέτοιες συμφωνίες. Μάλιστα το 2015 είχε απορρίψει προσφορά των McDonalds αξίας 15 εκατ. και προτίμησε να ρισκάρει με την Blaze Pizza. Είχε επενδύσει ήδη ένα μικρό για τα δεδομένα του ποσό (ούτε καν επταψήφιο) για να αποκτήσει το 10% της εταιρείας το 2012. Πλέον η επέκτασή της και αύξηση στη ζήτηση δεν έχει προηγούμενο, με τα καταστήματα στις ΗΠΑ και τον Καναδά να ξεπερνούν τα 300. Το Forbes εκτιμά πως το μετοχικό μερίδιό του στο franchise συν αυτό από 18 καταστήματα σε Φλόριντα και Ιλινόις, του αποφέρει 30 εκατ. Δολάρια κατ έτος. Στον τομέα της αθλητικής υπόδησης έκανε τη σωστή επιλογή από πολύ νωρίς, μόλις στα 18 του το 2003, όταν και επέλεξε την NIKE, απορρίπτοντας Adidas και Reebok, κοιτώντας το μακροπρόθεσμο όφελος. Δικαιώθηκε απόλυτα καθώς στα μέσα της περασμένης δεκαετίας υπέγραψε συμφωνία εφ’ όρου ζωής που πιστώνει στον λογαριασμό του 30 εκατ. Κάθε χρόνο.
Ένας «Βασιλιάς» οφείλει να ζει ανάλογα κι εκείνος κάνει ακριβώς αυτό, έχοντας επενδύσει τουλάχιστον 80 εκατ. δολάρια σε ακίνητη περιουσία, με τις αγορές τουλάχιστον τριών οικοπέδων. Έχτισε μια έπαυλη 10 εκατ. στη γενέτειρά του, το Άκρον του Οχάιο, απέκτησε ένα σπίτι με οκτώ υπνοδωμάτια στο Λος Άντζελες έναντι 23 εκατ. το 2017. Το πιο πρόσφατο απόκτημά του είναι μια έπαυλη του 1930 στο Μπέβερλι Χιλς, την οποία ξήλωσε και έφτιαξε από την αρχή σύμφωνα με το γούστο του. Χρειάστηκε να δώσει σχεδόν 37 εκατ. για να την κάνει δική του.
Θέλει βέβαια να ανοίγει τη στρόφιγγα εκεί που ξέρει πως θα υπάρξει πολλαπλάσια κέρδος. Εκτιμάται πως οι χρηματικές και άλλες επενδύσεις που έχει κάνει ως τώρα σε άυλα αγαθά αγγίζουν τα 600 εκατ. Εδώ περιλαμβάνονται ποσοστά από τα κέρδη της πώλησης των Beats by Dre στην Apple το 2014, καθώς είχε ένα μερίδιο και πήρε ένα μέρος από το τελικό ποσό των 3 εκατ, αλλά και μετοχές της εταιρείας «Beachbody» με δράση στον τομέα της γυμναστικής, την οποία μετά αγόρασε η «Ladder», εταιρεία αθλητικής διατροφής, που ίδρυσε από κοινού με τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ το 2020, επενδύοντας άλλα 28 εκατ στις εκεί μετοχές.
Δεν έχει αποκτήσει ακόμα μερίδιο ομάδας NBA όπως ο Τζόρνταν, αλλά αποτελεί μικρομέτοχο του FSG, μεγάλου fund στο οποίο ανήκουν οι Μπόστον Ρεντ Σοκς, η Λίβερπουλ, το Φένγουέι Παρκ, το 50% του Fenway Racing και το 80% του New England Sports Network. Μάλιστα το γκρουπ έδωσε άλλα 900 εκατ για να αγοράσει τους Πίτσμπουργκ Πένγκουινς (ομάδα στο Χόκεϊ του πάγου). Ο Τζέιμς έχει περίπου 1% των μετοχών του fund, τις οποίες απέκτησε όταν αντάλλαξε πέρυσι τις μετοχές της Λίβερπουλ που αγόρασε το 2011. Έχει γίνει πλουσιότερος κατά 90 εκατ.
Η απόφαση που του έδωσε ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ισχύ ήταν η ίδρυση της SpringΗill» του ομίλου που πήρε υπό την σκέπη του την «Robot Company», εταιρεία marketing, την πλατφόρμα «Uninterrupted» και την εταιρεία παραγωγής ταινιών «SpringHill Entertainment», που δημιουργήθηκε το 2007 και μέσω αυτής είδε το φως της δημοσιότητας το «More than a game», που αναφέρεται στα κολεγιακά του χρόνια. Αυτή είναι υπεύθυνη και για το πιο πρόσφατο «Space Jam» που σημείωσε 163 εκατ παγκοσμίως στο box office, αλλά και το ντοκιμαντέρ για τον Μοχάμεντ Άλι που προβλήθηκε από το «HBO» με εκτιμώμενα κέρδη 725 εκατ.
Το 2020 μαζί με τον φίλο του, Μάβερικ Κάρτερ πόνταραν ακόμα περισσότερο στο κομμάτι αυτό και πούλησαν ένα κομμάτι σε μετόχους της NIKE, της Epic Games και του FSG, μεταξύ άλλων, συνεργαζόμενοι και με την κόρη του δισεκατομμυριούχου Ρούπερτ Μέρντοχ, Ελίζαμπεθ Μέρντοχ. Με εκτιμήσεις να μιλούν για 725 εκατ. Ο ΛεΜπρόν παραμένει το μοναδικό φυσικό πρόσωπο που έχει μεγάλο μερίδιο, λέγεται όμως πως δεν ξεπερνά το 50%.
O ίδιος είπε για την επιχειρηματική του επιτυχία σε συνεντευξή του στο «GQ» το 2014:
«Αυτός είναι ο μεγαλύτερός μου στόχος. Θέλω να μεγιστποιήσω τις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες. Αν τα καταφέρω θα είμαι αθλητής με περιουσία 1 δις. Ω Θεέ μου θα είμαι πάρα πολύ χαρούμενος».
Με μεγάλη μεθοδικότητα έγινε μόλις ο δεύτερος παίκτης του NBA που φτάνει περιουσία 1 δις. μετά τον Τζόρνταν και ο πρώτος μπασκετμπολίστας εν ενεργεία όντας το έκτο μέλος του κλειστού κλαμπ όσων το κατάφεραν πριν αποσυρθούν. Φλόιντ Μέιγουεδερ, Ρότζερ Φέντερερ, Λιονέλ Μέσι, Κριστιάνο Ρονάλντο και Τάιγκερ Γουντς οι υπόλοιποι. Ο μόνος από τον «μαγικό κόσμο» που ίσως των φτάσει είναι ο Κέβιν Ντουράντ, ευρισκόμενος αυτή τη στιγμή στα 580 εκατ.
Η επανάσταση που έφερε ο Τζόρνταν τη δεκαετία του 1980 έχει οδηγηθεί σε δυσθεώρητα ύψη από τον ΛεΜπρόν που τον έχει ξεπεράσει κατά πολύ στην ταχύτητα με την οποία ανέπτυξε τη δική του περιουσία και δεν πρόκειται να σταματήσει.
Γιώργος Διαλυνάς