Γερμανία και Αγγλία. Δύο υπερδυνάμεις του Ευρωπαϊκού αλλά και του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, οι οποίες δε θα μπορούσαν να μην έχουν και αντίστοιχου βεληνεκούς πρωταθλήματα, με εξαιρετικούς σε ποιότητα ποδοσφαιριστές,
Τι γίνεται όμως, όταν ομάδες τις Premier League, βάζουν τα χέρια στις τσέπες, για να αγοράσουν, ένα «αστέρι» της Bundesliga; Με αφορμή την μετακόμιση του Έρλινγκ Χάαλαντ από το Βεστφάλεν και τη Ντόρτμουντ, στο Μάντσεστερ για λογαριασμό της Σίτι, το BN Sports, ανατρέχει στις ακριβότερες μεταγραφές που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια και οι οποίες οφείλονται σε γερμανική παραγωγή και καταλήγουν σε αγγλική «κατανάλωση».
Premier League clubs have spent a ??? of money on Bundesliga players in recent years.
— Transfermarkt.co.uk (@TMuk_news) May 11, 2022
Which player has proved to be the best signing? ? pic.twitter.com/Yh1fOAYhpS
Το ρόλο της «πρωταθλήτριας» στα κέρδη φαίνεται ότι κατέχει η Μπορούσια Ντόρτμουντ. Οι Βεστφαλοί, έχουν εδώ και χρόνια μετατραπεί σε ένα σπουδαίο selling club, αφού συμπεριλαμβανομένης της πώλησης του Χάαλαντ στην Μάντσεστερ Σίτι, έχουν εισπράξει συνολικά 272,8 εκατομμύρια ευρώ. Μεγάλο μέρος από αυτά τα χρήματα προήλθε από τις πωλήσεις, του Ομπαμεγιάνκ στην Άρσεναλ το 2018, με ποσό 63,8 εκατομμύρια, αλλά και του Πούλισικ στην Τσέλσι την ίδια χρονιά, με κόστος 64 εκατομμύρια. Ακριβότερη ωστόσο πώληση σε ομάδα της Premier League, τόσο για τη Ντόρτμουντ όσο και για τη Bundesliga, είναι αυτή του Τζέιντον Σάντσο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το καλοκαίρι του 2021 που κόστισε 85 εκατομμύρια ευρώ.
H Λειψία, έχει αναπτύξει τους ποδοσφαιρικούς τις ορίζοντες με αποτέλεσμα να «ωριμάσει» και σε επίπεδο οικονομικών διαπραγματεύσεων. Με τη χορηγία της Red Bull, έχει καταφέρει σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα που πρωταγωνιστεί, να εισπράξει 113 εκατομμύρια ευρώ για την πώληση δύο ποδοσφαιριστών, που άνοιξαν τα «φτερά» τους για την Γηραιά Αλβιώνα. Συγκεκριμένα, ο Ναμπί Κεϊτά, μετακόμισε από τη Λειψία στο Άνφιλντ για λογαριασμό της Λίβερπουλ το 2018, με την ομάδα του Κλοπ να βγάζει από τα ταμεία της 60 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό της. Στη συνέχεια, η Τσέλσι, δαπάνησε επτά εκατομμύρια λιγότερα το καλοκαίρι του 2020 και εν μέσω πανδημίας για να αγοράσει τον Τίμο Βέρνερ, θέλοντας να λύσει το τότε πρόβλημα στην επιθετική της γραμμή.
Η Τσέλσι παρόλα αυτά, δεν έχει περιοριστεί εκεί, αφού το ίδιο καλοκαίρι (2020) απέκτησε από την Μπάγερ Λεβερκούζεν τον υπερταλαντούχο μεσοεπιθετικό Κάι Χάβερτζ, δαπανώντας 80 εκατομμύρια ευρώ. Μια επιλογή που δικαίωσε τους «μπλε» του Λονδίνου καθώς ο Γερμανός τους χάρισε το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ το 2021.
Ακριβά «ψώνια» από τη Μπουντσελίγκα, έχει κάνει στο παρελθόν και η Μάντσεστερ Σίτι. Oι «πολίτες» πριν την απόκτηση του Χάαλαντ, προχώρησαν το 2015 στην αγορά του σημερινού τους ηγέτη Κέβιν Ντε Μπρόινε από τη Βόλφσμπουργκ, ξοδεύοντας 76 εκατομμύρια ευρώ. Ένα χρόνο αργότερα, η ομάδα του Μάντσεστερ, έκανε δικό της και τον Λερόι Σανέ, από τη Σάλκε, πληρώνοντας 52 εκατομμύρια ευρώ στους «Βασιλικούς Μπλε».
Τέλος, υπάρχει και η μεταγραφή του Ιβοριανού, Σεμπαστιέν Αλέ από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης στην Γούεστ Χαμ το καλοκαίρι του 2019, με τα «σφυριά» να βγάζουν από τα ταμεία τους 50 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνουν κάτοικο Λονδίνου. Ωστόσο, η μεταγραφή θεωρήθηκε «αποτυχημένη» κι έτσι ο Αλέ μετακόμισε στο Άμστερναμ και τον Άγιαξ, για 22.5 εκατομμύρια ευρώ, μετατρέποντας τον στην ακριβότερη μεταγραφή της ιστορίας του «Αίαντα».
Γιώργος Ζαχαρίου
www.bnsports.gr