Η διαφορά των οικονομικών δεδομένων της Premier League με οποιοδήποτε άλλο πρωτάθλημα του πλανήτη είναι χαώδης, κάτι που αποδεικνύεται και από τα χρήματα που ξοδεύτηκαν σε μεσάζοντες εντός ενός έτους!
Κατά γενική ομολογία, στη δεδομένη χρονική στιγμή, η Premier League αποτελεί το καλύτερο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του πλανήτη και συνάμα, το πιο ακριβό. Οι αγγλικοί σύλλογοι κυριαρχούν στο μεταγραφικό παζάρι, αλλά για να το πράξουν, δεν ικανοποιούν μόνο τα «θέλω» των παικτών ή των ομάδων!
Όπως συνηθίζεται στο τέλος κάθε Μαρτίου, η FA έφερε στο «φως» της δημοσιότητας τα ποσά που ξοδεύτηκαν εντός ενός έτους σε μεσάζοντες, είτε για την ολοκλήρωση μίας μεταγραφής, είτε για την ανανέωση ενός συμβολαίου.
Από τον Φεβρουάριο του 2021 έως τον Ιανουάριο του 2022 οι σύλλογοι της πρώτης τη τάξει κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου, πλήρωσαν 320 εκατ. ευρώ σε «τρίτους», φέρνοντας μία μικρή αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Παράλληλα, δόθηκε συνέχεια στην άνοδο που παρατηρείται από το 2015 κι έπειτα, όταν ξεκίνησαν να συλλέγονται τέτοιου είδους στοιχεία.
Premier League clubs spent £272.6m on agents' fees during the summer 2021 and January 2022 transfer windows.
— The Athletic UK (@TheAthleticUK) April 2, 2022
Here's your club-by-club guide to the big spenders and the more frugal sides.
Where does your team rank and why?
Η Μάντσεστερ Σίτι οδηγεί την «κούρσα» έχοντας πληρώσει 40 εκατ. ευρώ, με τα περισσότερα από αυτά να προέρχονται -προφανώς- από την μεταγραφή του Τζακ Γκρίλις. Η συμπολίτισσα, Γιουνάιτεντ, «άγγιξε» τα 35, ενώ η Τσέλσι τα 34.
Το πλέον εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι πως αυτές οι τρεις «κάλυψαν» το 1/3 από το σύνολο των εξόδων της Premier League! Στην αντίπερα όχθη, εννέα σύλλογοι πλησίασαν μόλις τα 12 εκατομμύρια, όσα πλήρωσε δηλαδή και η Φούλαμ, που εξασφάλισε πρόσφατα την άνοδό της από την Championship.
Υπολογίζεται πως υπάρχουν περισσότεροι από 2.000 μεσάζοντες που λαμβάνουν σημαντικό μέρος από αυτά τα χρήματα. Όχι μόνο μέσω των μεταγραφών, αλλά και μέσω των συμβολαίων. Άλλωστε, οι εκπρόσωποι ενός παίκτη συνηθίζεται να λαμβάνουν περίπου το 5% του μισθού του.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες λίγκες;
Η Serie A για παράδειγμα, στο ίδιο χρονικό διάστημα, ξόδεψε περίπου 170 εκατ. ευρώ, ενώ Bundesliga, Ligue 1 και La Liga έμειναν αρκετά «μέτρα» πίσω.
Πηγή: TheAthletic.com
Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr