Παρά τις «υποσχέσεις» του Αλεξάντερ Τσέφεριν, προέδρου της UEFA, για περιορισμό των οικονομικά ισχυρών συλλόγων, τα νέα μέτρα μάλλον τους… χαλαρώνουν. Κάθε ευρωπαϊκός ποδοσφαιρικός σύλλογος θα είναι αναγκασμένος, από την στιγμή που οι προτάσεις επικυρωθούν επίσημα, να ξοδεύει μέχρι και το 70% των εσόδων του σε σχετικές με το άθλημα συναλλαγές, δηλαδή σε μισθούς και μεταγραφές. Πολύ απλά, αν βγάζεις, ξοδεύεις!
Ας μιλήσουμε με αριθμούς…
Σύμφωνα με την Deloitte, «πρωταθλήτρια» εσόδων για την περίοδο 2020-21 ήταν η Μάντσεστερ Σίτι με 644 εκατομμύρια ευρώ. Με απλά μαθηματικά, αυτό σημαίνει πως, αν τα μέτρα ήταν σε ισχύ από πέρσι, το καλοκαίρι του 2021 θα μπορούσε να ξοδέψει περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ. Με τους ετήσιους μισθούς των «πολιτών» (αυτή τη στιγμή) να αγγίζουν τα 165 εκατομμύρια, σύμφωνα με το Capology, θα περίσσευαν 285 εκατομμύρια, χωρίς μάλιστα να υπολογίζουμε πιθανές αποχωρήσεις παικτών!
Το υπέρογκο αυτό ποσό θα ήταν άμεσα διαθέσιμο για την ομάδα του Μάντσεστερ, η οποία θα είχε την δυνατότητα να το χρησιμοποιήσει για πρωτοκλασάτες μεταγραφές και «φουσκωμένα» συμβόλαια. Αλλά ας δούμε και πιο κάτω στην λίστα…
Η Τόττεναμ τερμάτισε δέκατη σε αυτό το… οικονομικό πρωτάθλημα με συνολικά έσοδα 406 εκατομμύρια ευρώ. Βγάζουμε τα κομπιουτεράκια και μας μένουν 285 εκατομμύρια για δαπάνες. Με την ίδια πηγή να υπολογίζει τους μισθούς των «σπερς» στα 160 εκατομμύρια ευρώ, μένουν στην… τσέπη 125 εκατομμύρια. Σαφώς μικρότερο ποσό από την Μάντσεστερ Σίτι αλλά διόλου αμελητέο.
Και οι υπόλοιποι;
Η λογική στην οποία βασίζονται τα νέα μέτρα, η οποία λέει πως «αν έχεις έσοδα μπορείς να ξοδεύεις» είναι μάλλον δίκαιη. Τι συνέπειες θα έχει όμως σε πιο μικρούς οικονομικά συλλόγους, οι οποίοι μπορεί να μην συμμετέχουν στο Champions League (ή σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις γενικότερα) και άρα τα έσοδα τους είναι αρκετά χαμηλότερα;
Με άλλα λόγια υπάρχει η δυνατότητα να σπάσει το «μονοπώλιο» μερικών ομάδων στα πρωταθλήματά τους; Μια μέση ομάδα της Premier League για παράδειγμα έχει αρκετά χαμηλότερο εισόδημα. Φυσικά, μικρότερα είναι και τα συμβόλαια που δίνει. Αν υποθέσουμε πως τα έσοδα ενός τέτοιου συλλόγου φτάνουν τα 160 εκατομμύρια ευρώ και οι μισθοί τα 60, ποσά προσεγγιστικά αλλά και ρεαλιστικά, μένουν περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ για μεταγραφές. Το χάσμα είναι εμφανές και μεγάλο.
Ας πάμε όμως και στα μέρη μας. Πώς θα επηρεάσουν οι εν λόγω αλλαγές τις ελληνικές ομάδες; Ο Ολυμπιακός της περιόδου 2019/20, όταν και αγωνίστηκε στο Champions League οπότε και πήρε μεγάλη οικονομική «ανάσα», σημείωσε έσοδα 82 εκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα με το BusinessNews. Ένα συνηθισμένο μισθολόγιο των «ερυθρόλευκων» φτάνει τα 25 εκατομμύρια ευρώ. Με τους παραπάνω μαθηματικούς υπολογισμούς, λοιπόν, εύκολα βρίσκει κανείς πως για μεταγραφές μένουν περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ. Καθόλου άσχημα.
Τι γίνεται όμως αν δεν υπάρχει το Champions League; Το ίδιο μέσο αναφέρει πως η ΑΕΚ της σεζόν 2019/20 σημείωσε έσοδα ύψους μόλις 19 εκατομμυρίων ευρώ, προφάνως λόγω και της απουσίας ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Με ένα μισθολόγιο 10 εκατομμυρίων, η Ένωση οριακά θα έχει την δυνατότητα να κάνει μεταγράφες!
Εν κατακλείδι, το νέο σύστημα που ετοιμάζεται να περάσει η UEFA βασίζεται κυρίως στην προσπάθεια περιορισμού των χρεών των συλλόγων και την αποφυγή οικονομικής τους κατάρρευσης. Ταυτόχρονα, όμως, δίνει στους οικονομικά ισχυρούς την δυνατότητα να διατηρήσουν την θέση τους αλλά και να διευρύνουν την διαφορά τους από τους... απέναντι, «κλειδώνοντας» μια θέση στην οικονομική ποδοσφαιρική ελίτ.
Κώστας Ξενακούδης
www.bnsports.gr