Η Μίλαν της τελευταίας τριετίας έχει αλλάξει πλεύση και αυτό πετυχαίνει. Αποτελεί το πρώτο φαβορί για το Scudetto, παρόλο που ξοδεύει σαφώς λιγότερα σε μισθούς. Το ονοματεπώνυμο αυτής της επιτυχίας είναι γνωστό και ακούει στον Πάολο Μαλντίνι.
Ο πρωταθλητισμός είναι μια μορφή εθισμού. Όσο περισσότερο καταπιάνεσαι με αυτό και διαπρέπεις, τόσο περισσότερο γίνεται βασικό κομμάτι της ζωής σου και δυσκολεύεσαι να δεχτείς ότι έχει ημερομηνία λήξης. Για αυτό άλλωστε οι περισσότεροι σπουδαίοι παλαίμαχοι αθλητές προσπαθούν να μείνουν κοντά σε αυτό που έκαναν για χρόνια. Υπηρετώντας το άθλημα από κάποιο άλλο πόστο.
Κάπως έτσι αποφάσισε και ο άλλοτε εμβληματικός αρχηγός της Μίλαν, Πάολο Μαλντίνι, να κάνει την επανεμφάνιση του στο χώρο. Αφού λοιπόν απείχε για μια δεκαετία από τη «συνταξιοδότηση» του και με υψηλό αίσθημα ευθύνης, επέστρεψε στους «ροσονέρι» το 2019, αναλαμβάνοντας τον καίριο ρόλο του τεχνικού διευθυντή.
Ένα χρόνο νωρίτερα, η Μίλαν άλλαξε σελίδα με την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου του συλλόγου από το αμερικανικό fund Elliot Management Corporation. Για τον προεδρικό θώκο επιλέχθηκε ο πετυχημένος Ιταλός επιχειρηματίας Πάολο Σκαλόνι, πρώην CEO του κολοσσού Eni S.p.A. Για τη νευραλγική θέση του τεχνικού διευθυντή ο εκλεκτός ήταν ο σπουδαίος capitano της τελευταίας πετυχημένης φουρνιάς των «ροσονέρι». Η σημαία του συλλόγου, Πάολο Μαλντίνι.
Πριν την έλευση
Τη χρονιά 2018/19, πριν αναλάβει δηλαδή «καπετάνιος του πλοίου» ο Μαλντίνι, η Μίλαν τερμάτισε στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας. Σαν να μην έφτανε αυτό, το ποσό που είχε σπαταλήσει ο σύλλογος για μισθούς παικτών ανερχόταν στα 142.693,000 ευρώ. Με τον Γκονζάλο Ιγκουαίν στην τελευταία του χρονιά στο Μιλάνο να καρπώνεται περί τα 17,5 εκατομμύρια ετησίως και τον Τζίτζι Ντοναρούμα να ακολουθεί με ένα ποσό λίγο πάνω από τα 11,1.
Τα υπέρογκα αυτά ποσά που δόθηκαν ήταν σαφώς περισσότερα από τον ετήσιο ισολογισμό τόσο της Ίντερ όσο και της Νάπολι που την προσπέρασαν στην κούρσα της τελικής βαθμολογίας. Η διαφορά με την Αταλάντα ήταν ακόμα πιο χαοτική αφού οι «Μπεργκαμάσκι» δίνοντας 100 εκατομμύρια λιγότερα στους ποδοσφαιριστές τους, τερμάτισαν στην τρίτη θέση.
Η πρώτη σεζόν
Από την πρώτη σεζόν όμως της ενορχήστρωσης του άλλοτε «αρχηγού των αρχηγών», η οικονομική πολιτική του συλλόγου άλλαξε άρδην. Το μισθολογικό κόστος έπεσε κατά πολύ (105.190,000 ευρώ) με τη Μίλαν να απαγκιστρώνεται από το παχυλό συμβόλαιο του Pipita. Το αποτέλεσμα? Μια θέση παρακάτω, συγκεντρώνοντας και δυο βαθμούς λιγότερους. Στον ορίζοντα όμως κάτι έδειχνε να αλλάζει προς το καλύτερο για τη Μίλαν. Και αυτό δεν άργησε να φανεί.
Τα άμεσα αποτελέσματα στη δεύτερη μόλις σεζόν
Τα πράγματα χρόνο με το χρόνο γίνονταν όλο και καλύτερα για τον Μαλντίνι και τους «ροσονέρι». Όσα λιγότερα ξόδευε η ομάδα σε μισθούς παικτών, τόσο πιο πετυχημένη ήταν και η σεζόν της. Τρανό παράδειγμα, η δεύτερη χρονιά του νέου τεχνικού διευθυντή. Η Μίλαν έσφιξε ακόμα περισσότερο την οικονομική πολιτική της, μοιράζοντας περί τα 84.340,000 ευρώ για το ετήσιο κασέ των αθλητών της. Με αυτόν τον τρόπο απέφυγε τις χαοτικές μισθολογικές διαφορές, γεγονός που βοήθησε στον απολογισμό. Και αυτός ήταν η δεύτερη θέση στη Serie A και η έξοδος στους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League, εκεί όπου ανήκει.
Η φετινή χρονιά παράδειγμα προς μίμηση
Το «γλυκό ήρθε και έδεσε» τη φετινή σεζόν. Ο αρχιτέκτονας Στέφανο Πιόλι παρουσιάζει την πιο μεστή και ολοκληρωμένη έκδοση της Μίλαν της τελευταίας δεκαετίας. Μια ομάδα που φιγουράρει στην κορυφή του πρωταθλήματος και φαντάζει ως το πρώτο φαβορί για τον τίτλο. Όλα αυτά ενώ δίνονται ακόμα λιγότερα χρήματα στους πρωταγωνιστές της φετινής επιτυχίας (81.960,000 ευρώ). Το ποσό αυτό συνιστά μείωση της τάξης του 43% μόλις σε τρία χρόνια, με τα αποτελέσματα να είναι αντιστρόφως ανάλογα. Ένα άκρως πετυχημένο δηλαδή business plan.
Οι Αλέσιο Ρομανιόλι και Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς είναι μακράν οι δυο πιο ακριβοπληρωμένοι του ρόστερ, με τον γιο του Πάολο Μαλντίνι, Ντανιέλ, να αμείβεται λιγότερο από όλους τους υπόλοιπους (560,000 ευρώ). Παρεμπιπτόντως, οι «ροσονέρι» καταλαμβάνουν την πέμπτη θέση μεταξύ των συλλόγων της Serie A ως προς τις μισθολογικές καταβολές της σεζόν 2021/22. Η κορυφή ανήκει στη Γιουβέντους, ενώ ακολουθεί η έτερη ομάδα του Μιλάνου. Κοντά στα 90 εκατομμύρια προσφέρουν οι «Παρτενοπέι» και ελαφρώς περισσότερα από τα 82 δίνει η Ρόμα.
- AC Milan's wage bill in 2018/2019 was €142,693,000. They finished 5th
— SPORTbible (@sportbible) March 22, 2022
- In June 2019, Maldini became technical director
- Milan's wage bill is now €81,960,000. He reduced the wage bill by 43%. Now they're 1st in the league
Elite operator... ? pic.twitter.com/5YUgw7rgnQ
Η περίπτωση της Μίλαν και ο τρόπος οικονομικής διαχείρισης του ταμείου αποτελούν αναμφίβολα ένα πετυχημένο case study. Τα αποτελέσματα δικαιώνουν τον Μαλντίνι, με μικρότερες σπατάλες και δείχνουν την στρατηγική του ικανότητα και από άλλο πόστο. Σε ένα ακόμα παράδειγμα πως τα λεφτά και μόνο, δεν φέρνουν την ευτυχία.
Μάνος Φυρογένης
www.bnsports.gr