Sports Βusiness

Στους «16» του… φτωχού Conference, ο ΠΑΟΚ έχει το 10ο ακριβότερο ρόστερ, ενώ ο Ολυμπιακός θα είχε το 7ο! (video)

Στους «16» του… φτωχού Conference, ο ΠΑΟΚ έχει το 10ο ακριβότερο ρόστερ, ενώ ο Ολυμπιακός θα είχε το 7ο! (video)

Τα χρήματα δεν παίζουν ποδόσφαιρο, ούτε εξασφαλίζουν προκρίσεις, αλλά αν το έκαναν, ακόμα και στο Europa Conference League που από πολλούς θεωρείται διοργάνωση ενός κατώτερου… Θεού, οι ελληνικές ομάδες δεν θα είχαν τον πρώτο λόγο!

Σχετικά Άρθρα

Το πρώτο «βήμα» έγινε. Ο ΠΑΟΚ, στην επιστροφή του στις ευρωπαϊκές αναμετρήσεις μήνα Μάρτιο, μετά από 48 χρόνια, επικράτησε με 1-0 (10/03) της Γάνδης και απέκτησε ισχνό, αλλά σημαντικό προβάδισμα, για την επιστροφή του στα προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης, μετά από περίπου μισό αιώνα. Τότε, βρέθηκε στους «8» του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Στο σήμερα, θέλει να το πράξει στο νεοσύστατο Europa Conference League, το οποίο όσο κι αν λοιδορήθηκε -και συνεχίζει να λοιδορείται- αποδεικνύει πως δεν είναι μία διοργάνωση της… σειράς. Πώς; Μέσω των ομάδων που συμμετέχουν σε αυτήν!

Ναι, τα χρήματα δεν αποτελούν πανάκεια για έναν σύλλογο, αλλά στη σημερινή εποχή, έχουν σημαίνοντα ρόλο. Αν ελέγξει κανείς τις ομάδες που βρίσκονται στη φάση των «16», αντιλαμβάνεται πως η Ελλάδα, μέσω του ΠΑΟΚ, έχει το 10ο ακριβότερο μπάτζετ, προσπερνώντας μόνο τις Κοπεγχάγη, Γάνδη, Παρτιζάν, Φίτεσε, ΛΑΣΚ και Μπόντο-Γκλιμτ.


Η ευθύνη, ωστόσο, δεν βαραίνει τον ΠΑΟΚ, αφού ακόμα κι αν στη θέση του βρισκόταν ο πιο έμπειρος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, Ολυμπιακός, δεν θα βελτιωνόταν κατά πολύ η παρούσα συνθήκη, αφού αντί για την 10η θέση, θα καταλάμβανε την 7η, από τη στιγμή που κοστολογείται στα 117,8 εκατ. ευρώ!

Όσον αφορά τις υπόλοιπες ομάδες που συμμετείχαν φέτος έστω και σε προκριματική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης; Η ΑΕΚ θα ήταν 13η, ξεπερνώντας στο… νήμα την Παρτιζάν με χρηματιστηριακή αξία 41,8 εκατ. ευρώ, ενώ ο Άρης θα ήταν 16ος με 24,2 εκατ. ευρώ! Σε παρόμοια θέση θα βρισκόταν και ο Παναθηναϊκός, που θα περνούσε μόνο την Μπόντο Γκλιμτ και θα ήταν 15ος, με τη χρηματιστηριακή του αξία να «αγγίζει» τα 33,3 εκατ. ευρώ.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η διαφορά είναι χαώδης και όσο κι αν το επιχείρημα βασισμένο στο γνωμικό του Γιόχαν Κρόιφ, πως «ένα τσουβάλι με λεφτά δεν βάζει γκολ», έχει λογική, ποιος θα χαρακτήριζε τις ελληνικές ομάδες ικανές να αντισταθούν με άνεση, στη Φέγενορντ και στην Αϊντχόφεν που βρίσκονται σε απόσταση «αναπνοής» από τον Άγιαξ στην Eredivisie; Στη Λέστερ ή στη Ρόμα οι οποίες σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκονται, δεν αμφισβητείται η ποιότητά τους; Στη Ρεν ή στη Μαρσέιγ που βρίσκονται μία ανάσα από τη 2η θέση της Ligue 1;


Η αυτογνωσία είναι… αρετή. Το Europa Conference League μπορεί να μην είναι η επιθυμητή διοργάνωση για τις ελληνικές ομάδες, αλλά το «σκαλοπάτι» για να «καλυφθεί» το χαμένο έδαφος και να ακολουθήσουν οι μεγαλύτερες. Οφείλουν να το αξιοποιήσουν. Όχι να το υποτιμήσουν.


Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0