Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει φέρει τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα. Η απόφαση της FIFA να δώσει το… ελεύθερο σε ξένους ποδοσφαιριστές, είναι και η αφετηρία μίας τεράστιας οικονομικής καταστροφής σε Ρωσικές και Ουκρανικές ομάδες.
Η «βόμβα» που έριξε η FIFA για τις ρωσικές και ουκρανικές ομάδες, ήταν τεράστια. Όλος ο ποδοσφαιρικός κόσμος παρακολουθεί παγωμένος την κατάρρευση του ποδοσφαίρου στις δύο χώρες, λόγω του πολέμου που έχει ξεσπάσει. Ωστόσο, η απόφαση να δοθεί το ελεύθερο στους ξένους ποδοσφαιριστές να φύγουν από τους συλλόγους τους και να ανασταλθούν τα συμβόλαιά τους, αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα για εκείνους.
Η απώλεια των «αστεριών» και μη, θα φέρει άσχημες επιπτώσεις και ήδη η ευρωπαϊκή αγορά είναι έτοιμη αν εκμεταλλευτεί την τεράστια ευκαιρία που της δίνεται. Ήδη, οι Ρεμί Καμπελά, Βίκτορ Κλάεσον και Γιάροσλαβ Ρατσίτσκι έχουν μείνει ελεύθεροι και ψάχνουν τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Το BN Sports, σας αναλύει την οικονομική ζημιά που θα προκαλέσει η μαζική φυγή των ξένων παικτών.
? FIFA are reportedly allowing foreign based players in Ukraine and Russia to leave their contracts until the end of the season.
— Liverpool.com (@Liverpoolcom_) March 9, 2022
Would you take any players from the two leagues at #LFC? pic.twitter.com/kjlcNNsqvb
Η Ρωσία… διαλύεται!
Το ρωσικό πρωτάθλημα είναι ανάμεσα στα κορυφαία της Ευρώπης και από τα πρώτα στην αξία. Αρκετά αστέρια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου βρίσκονται στη Ρωσία, με τα συμβόλαια να είναι σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο. Η τιμή τους το ίδιο. Ειδικά για την ομάδα της Ζενίτ, η οποία έχει δαπανήσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για μεταγραφές. Ωστόσο, η αποχώρηση αυτών των ποδοσφαιριστών, μπορεί να φέρει πολύ μεγάλο πλήγμα.
Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή, η Ρωσία έχει 129 ξένους ποδοσφαιριστές στην πρώτη κατηγορία, συν τους Κλάεσον, Καμπελά και Ρατσίτσκι που αποδεσμεύτηκαν. Όλοι μαζί, θα επιφέρουν ζημιά πάνω από 510 εκατ. ευρώ εάν αποχωρήσουν μαζικά. Το ποσό φυσικά, είναι μέσω του transfermarkt και ίσως να μιλάμε για ακόμα μεγαλύτερη ζημιά. Αξιοσημείωτο δε, είναι πως η πρώτη εξάδα των πιο ακριβών ποδοσφαιριστών, είναι… ξένοι.
Ο Μάλκομ της Ζενίτ προηγείται στα 22 εκατ. ευρώ και ακολουθούν οι συμπαίκτες του, Βέντελ και Μπάριος. Από εκεί και πέρα, ο Κόρντομπα της Κρασνοντάρ αγγίζει τα 17 εκατ. ευρώ, ενώ οι Ντούγκλας Σάντος και Κλαουντίνιο έχουν τιμή στα 16 εκατ. ευρώ.
Η Σαχτάρ και οι… υπόλοιποι!
Στην Ουκρανία τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τα ποσά που δαπανούν οι ομάδες δεν συγκρίνονται με αυτά της Ρωσίας σε καμία περίπτωση. Ωστόσο, αν κάποιος σύλλογος θα πάθει τη μεγαλύτερη ζημιά, αυτός είναι σίγουρα η Σαχτάρ Ντόνετσκ. Ο ουκρανικός σύλλογος είναι… γεμάτος από Βραζιλιάνους ποδοσφαιριστές και έχει στήσει το πλάνο του πάνω σε εκείνους.
Από εκεί και πέρα, στο πρωτάθλημα υπάρχουν 89 ξένοι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι συνολικά κοστίζουν κοντά στα 185 εκατ. ευρώ. Μόνο για την Σαχτάρ Ντόνετσκ, η ζημιά θα είναι τεράστια. Σε σημείο να χαθεί ένα μεγάλο κομμάτι του ρόστερ και, μάλιστα, από τις βασικές μονάδες. Μία ακόμα βασική διαφορά των δύο χωρών, είναι πως ο ακριβότερος ποδοσφαιριστής είναι Ουκρανός. Ο Βίκτορ Τσιγκάνκοφ της Ντιναμό Κιέβου φτάνει σε αξία τα 25 εκατ. ευρώ και είναι στην πρώτη θέση, για να ακολουθήσουν οι ξένοι της Σαχτάρ Ντόνετσκ (με τον Τετέ πρώτο στα 20 εκατ. ευρώ) και να συμπληρώσουν την πεντάδα.
Νότης Χάλαρης