Το ποδόσφαιρο στο Νησί αποτελεί σημαντικό τομέα της οικονομίας και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από την έρευνα της Ernst & Young, με τους Άγγλους να αποτελούν υπόδειγμα για το πώς επενδύεις στο προϊόν.
Σημαντικό γρανάζι της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί η Πρέμιερ Λιγκ, καθώς η συνεισφορά του αγγλικού πρωταθλήματος μεταφράζεται σε 9 δισ. ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας (GVA) για τη σεζόν 2019/20. Σύμφωνα με τον απολογισμό της Ernst & Young, οι φόροι που προέρχονται από την Πρέμιερ Λιγκ ανέρχονται στα 4,3 δισ. ευρώ και τα επαγγέλματα που υποστηρίζονται καλύπτουν 94.000 θέσεις εργασίας.
Αναλογιζόμαστε από αυτά τα νούμερα πόσο σημαντικό είναι το «προϊόν» που λέγεται ποδόσφαιρο για την αγγλική οικονομία, αλλά και από τη συνολική οικονομική μεγέθυνση που έχει φτάσει στο 840% από τη σεζόν 1998/99. Σημαντική λεπτομέρεια, ότι το 72% του αντίκτυπου στην οικονομία προέρχεται εκτός Λονδίνου!
Στο αγγλικό ποδόσφαιρο έχουν επενδυθεί 1,9 δισ. ευρώ στο σχέδιο Elite Player Performance Plan από τη σεζόν 2012/13 με αποτέλεσμα να έχουν επωφεληθεί οι ακαδημίες τουλάχιστον 90 συλλόγων! Χάρη σε αυτή την επένδυση υπήρξε αύξηση 50% στα λεπτά που αγωνίστηκαν γηγενείς ποδοσφαιριστές κάτω των 23 ετών μέσα στη σεζόν 2019/20 σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τριών προηγούμενων αγωνιστικών περιόδων.
Η Πρέμιερ Λιγκ παρέμεινε το πιο δημοφιλές πρωτάθλημα και το 2019/20 με κοινό 3,2 δισ. ενώ το κανάλι στο YouTube έφτασε τα 1,8 εκ. συνδρομητές. Εξωπραγματικό φαίνεται το νούμερο των αλληλεπιδράσεων στα social media που αγγίζει τα 2,1 δισ. , με 69% των φιλάθλων του ποδοσφαίρου παγκοσμίως να ενδιαφέρεται για την Πρέμιερ Λιγκ. Μάλιστα το Ηνωμένο Βασίλειο καρπώνεται σημαντικά οφέλη καθώς το 87% των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για την Πρέμιερ Λιγκ ισχυρίζονται πως έχουν θετικά συναισθήματα για τη χώρα. Αυτό μετατρέπει την Πρέμιερ Λιγκ σε “soft power asset” για το Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή ένα περιουσιακό στοιχείο που παράγει έλξη προς τη χώρα για το κοινό.
Δεν γίνεται να μην αναφέρουμε μερικά στοιχεία για την Τσάμπιονσιπ, το πρωτάθλημα με την υψηλότερη προσέλευση κοινού ανάμεσα σε όλα τα πρωταθλήματα δεύτερης κατηγορίας. Τα έσοδα των ομάδων είναι διπλάσια από την ισπανική Segunda Division και τριπλάσια από τη γαλλική Ligue 2. Μάλιστα, στο EURO 2020 η Τσάμπιονσιπ είχε εκπροσώπηση από 32 ποδοσφαιριστές, περισσότεροι από το γαλλικό πρωτάθλημα της Ligue 1 και βρισκόταν κάτω μόνο από την Πρέμιερ Λγκ, τη Μπουντεσλίγκα, τη Σέριε Α, τη LaLiga και τη ρώσικη Πρέμιερ Λιγκ.
The new Professional Player to Coach scheme, which aims to increase the number of Black and Asian players who transition into full-time coaching roles in the professional game, has begun
— Premier League (@premierleague) November 25, 2020
Learn more about the scheme: https://t.co/aBHGqGLYsf pic.twitter.com/MCy3NwP5vS
Φυσικά σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα (όπως και πουθενά αλλού) δεν χωράει ο ρατσισμός. Μέσω του προγράμματος Professional Player to Coach Scheme η EFL και η PFA σκοπεύουν να αυξήσουν τον αριθμό των μαύρων και των Ασιατών προπονητών στο μέλλον. Η Πρέμιερ Λιγκ θέλει να πορεύεται με τις αξίες που αντιπροσωπεύουν πως το ποδόσφαιρο ανήκει σε όλους τους ανθρώπους και συνεργάζεται με τη Stonewall από το 2017 για να θέσει το σημείο αναφοράς για την ενσωμάτωση της LGBTQ+ στον αθλητισμό. Όπως δηλώνει ο ιδρυτής του γκρουπ Rainbow Blades, Τζέιμς Λάλεϊ, περισσότερες από 50 ομάδες υποστηρικτών της LGBTQ+ συνεργάζονται έτσι ώστε το μότο «το ποδόσφαιρο για όλους» να αποκτήσει νόημα.
Αλέξανδρος Καρατσενίδης
www.bnsports.gr