Ο νορβηγικός σύλλογος μπορεί να κάνει την υπέρβαση σε Νορβηγία και Ευρώπη, όμως σε έναν σημαντικό τομέα, οι χαμηλές «πτήσεις», δεν δίνουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα.
Δύο σερί χρονιές είναι η βορειότερη πρωταθλήτρια της Ευρώπης και από τις ομάδες που αποτελούν τη νέα δύναμη της Νορβηγίας. Η Μπόντο Γκλιμτ σκοράρει σε μεγάλο βαθμό, διατηρεί καίρια την αμυντική γραμμή και στην Ευρώπη συστήθηκε με τον καλύτερο τρόπο μέσω της 6άρας στη Ρόμα του Ζοσέ Μουρίνιο.
Ωστόσο, ο νορβηγικός σύλλογος, βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα μεγάλο μειονέκτημα. Αυτό των πωλήσεων, καθώς εδώ και δύο χρόνια, τα ποσά που δίνει τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του, είναι σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές για τους αγοραστές. Βροντερό παράδειγμα το φετινό κύμα πωλήσεων.
Ο Χάουγκε φάνηκε πως ήταν αρχή…
Το 2020, η Μπόντο Γκλιμτ πραγματοποίησε την πρώτη της, μεγάλη μεταγραφική πώληση, καθώς είδε τον Χακόν Εβγέν των 13 γκολ, να αποχωρεί για την Αλκμάαρ έναντι 2,5 εκατ. ευρώ. Από κοντά και ο Λαγιούνι των 10 τερμάτων και του 1,5 εκατ. ευρώ. Ένα χρόνο μετά, ο Γιενς Πίτερ Χάουγκε, παραλίγο να βγάλει εκτός τη Μίλαν από την Ευρώπη και οι «ροσονέρι» τον έκαναν δικό τους έναντι πέντε εκατ. ευρώ. Μία αγορά, που τάραξε τα νορβηγικά νερά, όμως ήταν απλώς η αρχή.
Οι περισσότεροι περίμεναν, μιας και η Μπόντο Γκλιμτ πρωταγωνιστεί στο εγχώριο πρωτάθλημα, να αρχίσει να πουλάει πιο ακριβά. Στο ρόστερ υπήρχαν ποδοσφαιριστές που πραγματικά έκαναν την διαφορά, όμως ο Κάσπερ Γιούνκερ, ο οποίος ολοκλήρωσε τη σεζόν με 27 γκολ (!) και 11 ασίστ. Μαζί και ο εξτρέμ Μάρτιν Ζουνκερνάγκελ με 19 γκολ και 24 ασίστ με τη φανέλα του νορβηγικού συλλόγου.
Τελικά, ο Χάουγκε ήταν μία ευχάριστη… παρένθεση. Ο Γιούνκερ αποφάσισε να συνεχίσει στην… Κίνα, όμως σε αντίθεση με τα πολλά εκατομμύρια που μοιράζουν οι Κινέζοι, η Μπόντο Γκλιμτ εισέπραξε μόλις 2,1 εκατ. ευρώ (!). Τρελό αν σκεφτεί κάποιος, πως μιλάμε για το «πρώτο» της όπλο. Βέβαια, η περίπτωση του Ζουνκερνάγκελ είναι ακόμα χειρότερη. Οι κακές διαπραγματεύσεις στο συμβόλαιο, έκαναν τον έμπειρο εξτρέμ να αποχωρήσει με ελεύθερη… μεταγραφή (!) στη Γουότφορντ της Αγγλίας.
Βελτίωση αλλά… στασιμότητα!
Με το πρωτάθλημα να ολοκληρώνεται και το όνομα της Μπόντο Γκλιμτ να μπαίνει στην κληρωτίδα για τα νοκ-άουτ του Europa Conference League, ήταν αναμενόμενο διάφορες ομάδες να προχωρήσουν στην αποδυνάμωσή της. Η αρχή έγινε με τον Αντρέ Μπιορκάν, ο οποίος με ελεύθερη μεταγραφή, θα αγωνίζεται στην ομάδα της Χέρτα στη Γερμανία.
Από την άλλη, ο Πάτρικ Μπεργκ, ο οποίος ήταν ο αρχηγός και ο βασικός στον άξονα του νορβηγικού συλλόγου, θα φοράει τα χρώματα της Λανς έναντι 4,5 εκατ. ευρώ μετά τον Γενάρη. Τέλος, δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα των αποχωρήσεων, ο Έρικ Μπόθεϊμ. Ο «Χάαλαντ των φτωχών» όπως τον αποκαλούν, μέτρησε 22 γκολ και 15 ασίστ σε 46 παιχνίδια και ήταν λογικό πως θα αποχωρούσε.
Και πάλι, το ποσό που θα διαθέσει η Κρασνοντάρ δεν είναι τόσο υψηλό. Συγκεκριμένα, θα αγοράσει τον Νορβηγό φορ έναντι πέντε εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή τον ήθελε και η Λάτσιο αλλά οι Ρώσοι κέρδισαν τη μάχη.
Το πρόβλημα με τα συμβόλαια…
Σίγουρα, η Μπόντο Γκλιμτ θέλει δουλειά σε εκείνη τη θέση, όμως υπάρχει και ακόμα ένα κομμάτι που πρέπει να «φτιάξει». Ο νορβηγικός σύλλογος δεν χρησιμοποιεί ρήτρες στα συμβόλαιά των ποδοσφαιριστών της ενώ δεν κάνει μακροπρόθεσμες συνεργασίες. Κάπως έτσι, χάθηκε και ο Ζούνκεργκελ αλλά και ο Μπιορκάν. Δύο ποδοσφαιριστές που κάλλιστα θα κόστιζαν παραπάνω από το ρεκόρ πωλήσεων της ομάδας.
Παράλληλα, η ρήτρα αποδέσμευσης, δεν θα ήταν σε επίπεδα Μπαρτσελόνα αλλά μέχρι 10 με 15 εκατ. ευρώ, θα ήταν ένα δικαιολογημένο ποσό για να μπορέσει να πουλήσει έστω με ένα αξιοπρεπή κόστος τους σημαντικούς της ποδοσφαιριστές. Εφόσον, φυσικά, η Μπόντο Γκλιμτ θέλει να κάνει βήματα προόδου και στην Ευρώπη.
That's Bodo-Glimt now lost their three best players ahead of our @europacnfleague fixtures with them in February.
— Everything Celtic (@aboutceltic) December 21, 2021
Botheim ➡️ Krasnodar
Björkan ➡️ Hertha Berlin
Berg ➡️ Lens https://t.co/eKqCDlbrBx
Νότης Χάλαρης
www.bnsports.gr