Ο Γκάβι είναι το νέο ταλέντο που έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Ρονάλντ Κούμαν εμπιστεύθηκε τον 17χρονο χαφ και εκείνος με τη σειρά, όχι απλώς έχει πείσει αλλά κέρδισε και μία θέση στην Εθνική Ισπανίας. Από την πλευρά του, το transfermarkt προχώρησε στην ανακοίνωση της αρχικής τιμής του νεαρού άσου.
Ουσιαστικά, είναι μία διαδικασία, όπου το οικονομικό site θέτει, με βάση τα περιθώρια εξέλιξης και απόδοσης, μία αρχική τιμή για τον ποδοσφαιριστή. Φυσικά, πρόκειται για αξία μέσω των επιδόσεων και όχι το ποσό που θα πρέπει να καταβάλει μία ομάδα για να τον αγοράσει. Συνήθως είναι παραπάνω ή λιγότερο.
Ο Γκάβι ξεκινάει το ταξίδι του στον οικονομικό τομέα του ποδοσφαίρου με τιμή εκκίνησης στα… 25 εκατ. ευρώ. Έτσι, αυτομάτως, μπαίνει στην κορυφή, όπου θα συναντήσει τον Ανσού Φάτι αλλά και τον Χάντσον-Οντόι. Το BN Sports σας παρουσιάζει τα 5+1 ονόματα των υπερταλαντούχων αλλά και πανάκριβων νεαρών αθλητών.
Γκάβι (25 εκατ. ευρώ)
Τα λόγια είναι λίγα μπροστά στο ταλέντο του. Πριν καν ενηλικιωθεί, ο Γκάβι έχει καταφέρει να κάνει όλο τον κόσμο να μιλάει για εκείνον. Άλλοι λένε για έναν συνδυασμό Ινιέστα και Τσάβι και άλλοι, για την ελπίδα της Μπαρτσελόνα για το μέλλον. Ο ίδιος, προτιμάει να κλείσει τα αυτιά του και να συγκεντρωθεί στον στόχο του. Την απόλυτη καθιέρωση στη μεσαία γραμμή των «μπλαουγκράνα». Ήδη έχει εννιά ματς με μία ασίστ στο ενεργητικό του ενώ έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής που κάνει ντεμπούτο με την Εθνική Ισπανίας.
Ανσού Φάτι (25 εκατ. ευρώ)
Τι να πεις για τον Ανσού Φάτι; Και μόνο που η Μπαρτσελόνα εμπιστεύτηκε το «10» του Λιονέλ Μέσι, δεν υπάρχουν περιθώρια αμφιβολίας. Έχει σπάσει κάθε ρεκόρ και πλέον, έχει μπροστά του να ηγηθεί των «μπλαουγκράνα». Η αξία του μέσα σε λίγους μήνες είχε φτάσει και τα 80 εκατ. ευρώ (!), παρότι δεν είχε ενηλικιωθεί καν. Δεν είναι τυχαία στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας.
Καλούμ Χάντσον-Οντόι (25 εκατ. ευρώ)
Ξεπετάχτηκε από τις ακαδημίες της Τσέλσι και ο Φρανκ Λάμπαρντ βρήκε στο πρόσωπό του, τον κατάλληλο ποδοσφαιριστή για να αντιμετωπιστεί το ban των μεταγραφών. Ο Βρετανός εξτρέμ μπήκε κατευθείαν στα βαθιά και κολύμπησε με αξιοζήλευτο τρόπο. Μάλιστα, έκανε την Μπάγερν Μονάχου να κάνει πέντε επίσημες προτάσεις (!) μέχρι και 50 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Μόλις τραυματίστηκε σοβαρά, χάθηκε από το προσκήνιο και προσπαθεί σιγά-σιγά να επανέλθει. Τα 25 εκατ. ευρώ μόνο λίγα δεν ήταν όταν ήταν μόλις 18 ετών.
Πέντρο (20 εκατ. ευρώ)
Το μεγαλύτερο μέρος του ποδοσφαιρικού κοινού δεν τον γνωρίζει ή καλύτερα, δεν τον θυμάται. Ο Πέντρο ήταν από τα μεγαλύτερα «διαμάντια» της Φλουμινένσε, όταν το 2017 υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Το transfermarkt έθεσε αρχική τιμή στα 20 εκατ. ευρώ, δικαιολογώντας τα 20 γκολ σε 58 συμμετοχές που είχε πετύχει. Η Φιορεντίνα έβγαλε από ταμεία της 11 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει, όμως ποτέ δεν προσαρμόστηκε στα δεδομένα της Ευρώπης. Τον Γενάρη του 2020 παραχωρήθηκε δανεικός στην Φλαμένγκο και από τον περασμένο χειμώνα, ανήκει μόνιμα έναντι 14 εκατ. ευρώ.
Αμάντ Τραορέ Ντιαλό (15 εκατ. ευρώ)
Ακόμα ένα ταλέντο που ήρθε από το… πουθενά. Το καλοκαίρι του 2020, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αιφνιδίασε τους πάντες στην τελευταία μέρα των μεταγραφών και έβγαλε από τα ταμεία της το ποσό των 30 εκατ. ευρώ (!) για να αποκτήσει τον 18χρονο Αμάντ Ντιαλό. Ο Αφρικανός εξτρέμ είχε μόλις κάνει τις πρώτες του συμμετοχές με την πρώτη ομάδα της Αταλάντα και είχε προλάβει να ξεδιπλώσει το ταλέντο του. Μπορεί η αρχική τιμή να ήταν στα 15 εκατ. ευρώ, όμως ο αγγλικός σύλλογος συμφώνησε να δώσει τα διπλάσια.
Γιουσουφά Μουκοκό (10 εκατ. ευρώ)
Και φτάνουμε στην πιο ιδιαίτερη περίπτωση. Ο Γιουσουφά Μουκουκό δεν είναι ένας τυχαίος ποδοσφαιριστής. Πρόκειται για το παιδί- «θαύμα» της Μπορούσια Ντόρτμουντ. Μία «φλέβα χρυσού» καθώς πριν καν κάνει το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα, όλη η Ευρώπη μίλαγε για εκείνον. Φόρτωσε τα αντίπαλα δίχτυα σε κάθε κλιμάκιο των Βεστφαλών και άπαντες περίμεναν να πατήσει τα 16 για να κάνει ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα (!). Ο γεννηθείς του 2004, επιθετικός έχει ήδη τρία γκολ σε 23 συμμετοχές.
Νότης Χάλαρης
www.bnsports.gr