Το ίδιο καλοκαίρι που η Εθνική Γαλλίας συγκέντρωνε όλα τα φώτα πάνω της, στην πρώτη τη τάξει κατηγορία της χώρας, σταρ δεν ήταν ο Κιλιάν Εμπαπέ, αλλά ο Ζαν-Μαρκ Μικελέρ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Deloitte, εταιρίας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, αποτελεί τον ιθύνοντα νου των οικονομικών του γαλλικού ποδοσφαίρου, το γνωστό ως Direction Nationale du Controle de Gestion (DNCG).
Λίγες μέρες πριν την έναρξη του EURO 2020, φρόντισε να επαναφέρει στην πραγματικότητα όσους ονειροβατούσαν γύρω από το μέλλον του ποδοσφαίρου της Πρωταθλήτριας Κόσμου: «Χωρίς ενίσχυση από κάθε χορηγό, είναι εξαιρετικά απίθανο να επιβιώσουν οι περισσότερες ομάδες τη σεζόν 2021-22» δήλωσε στο LCP, κανάλι της γαλλικής τηλεόρασης, με την ετήσια έκθεση της DNCG να αναμένεται τον Φεβρουάριο.
«Δεν ξέρω πότε θα δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά δεν θα είναι ευχάριστα τα στοιχεία» ανέφερε, για να συμπληρώσει ο Νίκολας Σέλες, Γάλλος ακαδημαϊκός, που διδάσκει στο τμήμα αθλητικής πολιτικής του Μετροπολιτικού Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ πως:
«Όσα ανέφερε ο Μικελέρ είναι όντως ανησυχητικά και υπό τις συνθήκες αυτές μόνο οι πωλήσεις παικτών θα μπορούσαν να δώσουν λύση, αν και δεν αποτελούν κάτι δεδομένο μιας και εξαρτώνται από την δυνατότητα των ξένων συλλόγων να επενδύσουν».
Special report: Ligue 1 in ‘crisis’ and braced for a ‘fire sale’ of clubs and talent this summer: The collapse of the Mediapro TV deal left a £400m deficit which could have huge implications for French… https://t.co/861DEr85h1 https://t.co/H2GMrlVZpS #Football #FootballNews pic.twitter.com/5lYirj6e68
— It’s The Sport News (@ItsTheSportNews) June 25, 2021
Αν τηρηθεί το συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό πλάνο, οι ενδεχόμενες μετακινήσεις ταλαντούχων παικτών εκτός Γαλλίας, προφανώς και θα αποδυναμώσουν το εγχώριο πρωτάθλημα, αλλά θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ευεργετικά εν τέλει, αφού οι παραστάσεις σε ένα υψηλότερο επίπεδο δύνανται να βοηθήσουν το εθνικό συγκρότημα της χώρας.
Από την άλλη πλευρά, η εισροή πολλών νεαρών Γάλλων ποδοσφαιριστών σε ομάδες εκτός των συνόρων, μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη του εγχώριου ταλέντου. Αν αυτή η σκέψη εξεταστεί ως παράγοντας, κανείς δεν ξέρει πως θα αποφασίσουν να κινηθούν οι οικονομικοί κολοσσοί του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, στους οποίους και στηρίζει τις ελπίδες του, για να βγει από το τέλμα, το γαλλικό πρωτάθλημα.
Ως γενεσιουργός δύναμη του προβλήματος θεωρείται η λήξη της συνεργασίας με τη Mediapro, εταιρία που κατείχε τα δικαιώματα τόσο της πρώτης, όσο και της δεύτερης κατηγορίας. Η νέα συμφωνία που υπεγράφη με το Canal+ σήμανε έλλειμα 400 εκατομμυρίων στα ταμεία των ομάδων, αφού από τα 974 εκατομμύρια λίρες, η νέα σύμβαση προβλέπει έσοδα μόλις 572 εκατομμυρίων.
Η Ligue 1 αναζητά έξοδο κινδύνου από το συγκεκριμένο πρόβλημα, με τις επιπλοκές, ωστόσο, των συμφωνιών να μην αφήνουν πολλά περιθώρια για να δοθεί λύση άμεσα.
Φάνης Τσοκανάς