Το κινεζικό πρωτάθλημα (CBA) αποφάσισε να αλλάξει πλώρη και να κατευθυνθεί σε πιο οικονομικά... νερά, μειώνοντας όσο μπορεί τα παχυλά συμβόλαια των ξένων αθλητών και όχι μόνο.
Όλο αυτό είχε προκαλέσει και τη δυσφορία των ευρωπαϊκών ομάδων όπως είναι λογικό, καθώς οποιοσδήποτε παίκτης αποχωρούσε ή δεν έβρισκε κάποιο εγγυημένο συμβόλαιο στο ΝΒΑ δελεαζόταν ιδιαιτέρως από την κινεζική αγορά, μόνο και μόνο για τα «αστρονομικά» συμβόλαια. Αυτό επίσης είχε επιπτώσεις και στην παραγωγή γηγενών αθλητών της Κίνας, οι οποίοι δεν έβρισκαν το χώρο και την εμπιστοσύνη από τις ομάδες τους, με συνέπεια να υπάρχει τεράστια διαφορά στα χρηματικά ποσά μεταξύ αυτών και των ξένων αθλητών.
Οι ιθύνοντες του πρωταθλήματος αποφάσισαν να μειώσουν αισθητά, τόσο τα συμβόλαια των γηγενών παικτών όσο κυρίως των ξένων, ώστε να υπάρξει μία ισορροπία και να μειωθεί η τεράστια διαφορά ανάμεσά τους. Συγκεκριμένα οι γηγενείς αθλητές θα «καρποφορήσουν» 940.000 δολάρια maximum για την ερχόμενη σεζόν, ενώ μέχρι πρότινος λάμβαναν 1.250.000 δολάρια. Από την άλλη, τα συμβόλαια των ξένων αθλητών έχουν πλέον ταβάνι τα 5.000.000 δολάρια, ενώ μέχρι και πέρυσι οι αποδοχές του έφταναν το ποσό των 7.000.000 δολαρίων maximum.
Εκτός από την προσπάθεια που γίνεται από το CBA να μειώσει τη διαφορά στα συμβόλαια των γηγενών και ξένων παικτών, ακόμη ένα μέλημά τους είναι να περιορίσουν το salary cap των ομάδων και να εξαλειφθούν οι τεράστιες διαφορές που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Οπότε η απόφαση που πάρθηκε είναι να υπάρχει περιορισμός στο μισθολόγιο των ομάδων και των γηγενών, το οποίο θα κυμαίνεται από την επόμενη σεζόν ανάμεσα στα 2.500.000 δολάρια με 6.890.000 δολάρια.
Οι διαφορές στα συμβόλαια των γηγενών αθλητών και των ξένων παικτών είναι χαρακτηριστική, αν συνυπολογίσουμε τα συμβόλαια των τελευταίων ετών, όπου οι Αμερικανοί παίκτες αμείβονται πλουσιοπάροχα. Ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής στο CBA είναι ο άλλοτε παίκτης του ΝΒΑ και των Ντένβερ Νάγκετς, Κένεθ Φαρίντ, που λαμβάνει 4.4 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο με τους Zhenjiang.
Από πίσω του ακολουθούν και άλλοι παίκτες που άφησαν το δικό τους «στίγμα» στο ΝΒΑ, όπως ο Λανς Στέφενσον με 4.000.000 δολάρια (Liaoning), ο Τζέρεμι Λιν με 3.000.000 δολάρια (Beijing), ο Τάι Λόσον με 2.000.000. δολάρια (Fujian), ο Στέφον Μάρμπουρι, ο οποίος πρόλαβε να κατακτήσει τρία πρωταθλήματα στο CBA, με 2 εκατομμύρια (Beijing) και στην όγδοη θέση ο άλλοτε παίκτης του Παναθηναϊκού, Τζίμερ Φριντέτ, με 1.6 εκατομμύρια δολάρια (Shanghai).
Για παράδειγμα, αν βάλουμε δίπλα-δίπλα το ποσό που λαμβάνει ο Τζίμερ Φριντέτ (1.6 εκατ.) σε κάποιον γηγενή αθλητή, θα πρέπει να φτάσουμε στην πρώτη θέση του πιο ακριβοπληρωμένου από την Κίνα. Για την ακρίβεια ο άλλοτε NBAer, Yi Jianlian, είχε συμφωνήσει με τους Guangdong για 1.600.000 δολάρια, ενώ ακόμη ένας γηγενής αθλητής είχε λάβει επταψήφιο αριθμό. Ο Sun Yue εξασφάλισε 1.120.000 δολάρια με τους Beijing.
H απόφαση του CBA να «ψαλιδίσει» αισθητά τα συμβόλαια των ξένων αθλητών έχει βάλει πλέον σε σκέψεις τους Αμερικανούς παίκτες να αναζητήσουν και αλλού τον επόμενο σταθμό τους, καθώς μόνο το αγωνιστικό επίπεδο δεν μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για αθλητές με αρκετές διακρίσεις.
Νίκος Τσώτας