H Διεθνής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης έβαλε στο λογαριασμό της μόλις 59.4 εκ. ευρώ το 2020, ποσό που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τα 139 εκατομμύρια του 2019. Η τότε διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας, σε συνδυασμό με τις τωρινές ειδικές συνθήκες που επιβάλει ο κορονοϊός, είναι τα κύρια αίτια αυτής της τεράστιας διαφοράς που παρατηρείται μέσα σε μόλις ένα χρόνο.
Το 41% των εσόδων του προηγούμενου έτους ήταν από τα τηλεοπτικά δικαιώματα που προσέφεραν 24.4 εκατομμύρια ευρώ. Οι οικονομικοί πόροι των χορηγών έφτασαν στα 17.3 εκ. (29%), οι διοργανώσεις έφεραν 7.1 εκ. (12%), διαφημίσεις και διάφορες εμπορικές δραστηριότητες ενίσχυσαν τη FIBA με 7 εκ. (4.3 και 2.7 αντίστοιχα) και τέλος, στα 3.6 εκ. ανήρθε το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε από την επιβολή προστίμων. Αξίζει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η απώλεια που προκάλεσε ο κορονοϊός ξεπέρασε τα 12 εκ. ευρώ.
Η συμφωνία διάρκειας 17 ετών της FIBA με την DAZN Group το 2017 ήταν αναζωογωνητική για την Ομοσπονδία γεμίζοντας τα ταμεία της με 500 εκ. ευρώ. Η εταιρία παραγωγής, έχοντας πάρει τα δικαιώματα προβολής, στοχεύει στο να διαφημίσει παγκοσμίως το προϊόν της κάτι που οδήγησε και στη δημιουργία μιας κοινής επιχείρησης, τη FIBA Media.
Το 2020 ήταν μια καταστροφική χρονιά καθώς το κόστος των εξόδων έφτασε τα 71.8 εκατομμύρια δημιουργώντας οικονομικό έλλειμα ύψους 12.4 εκατομμυρίων ευρώ. «Το 2021, από οικονομικής πλευράς, μπορεί να είναι μια αντίστοιχη χρονιά με την περσινή, ωστόσο θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τα πρωταθλήματα μας», υποστήριξε η ίδια η Ομοσπονδία.
Για να επιβιώσει από τις οικοδομικές ζημίες της πανδημίας, η FIBA πάγωσε τις αυξήσεις των μισθών του εργατικού της δυναμικού, δεν προχώρησε σε επιπλέον προσλήψεις, όμως ταυτόχρονα, κανένα μέλος του προσωπικού της δεν έχασε τη δουλειά του.
Για το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με τη βιωσιμότητα της FIBA, ο Γενικός Γραμματέας, Ανδρέας Ζαγκλής φάνηκε αισιόδοξος, δηλώνοντας πως: «Παρά το γεγονός ότι είχαμε μειωμένα κέρδη μετά την ματαίωση αρκετών πρωταθλημάτων που δεν διεξήχθησαν λόγω κορονοϊού, δεν θα υπάρξει μεγάλη απόκλιση από τον προϋπολογισμό που έχουμε υπολογίσει. Σίγουρα επηρεαστήκαμε από το ότι έπρεπε να αλλάξει ο αριθμός των προκαθορισμένων αναμετρήσεων, αλλά είναι σημαντικό πως οι αγώνες με τη μεγαλύτερη εμπορική σημασία πραγματοποιήθηκαν κανονικά».
Η FIBA ήταν μια από τις 15 Ομοσπονδίες που δανείστηκαν από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή μετά την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο εξαιτίας του κορονοϊού. Το 2018, η οικονομική της κατάσταση εμφάνισε ξανά αρνητικό ισοζύγιο, αφού τα έξοδα της ήταν 94.6 εκ. και τα έσοδα της έφτασαν τα 89.8 εκατομμύρια ευρώ. Αίτιο ήταν ο μεγάλος αριθμός διαδοχικών επενδύσεων της προμοτάροντας και εξελίσσοντας το προϊόν της.
Πάνος Σταμούλης
FIBA: Συγκλονιστική μείωση εσόδων κατά 57% σε σχέση με το 2019
Δύσκολη αλλά ελεγχόμενη αναμένεται να είναι η παρούσα χρονιά για τα ταμεία της FIBA.