Retro Stories

Τζάστιν Γκάτλιν: Η άνοδος, η πτώση, τα αναβολικά και η «εξιλέωση» ενός εκ των κορυφαίων σπρίντερ όλων των εποχών (video)

Τζάστιν Γκάτλιν: Η άνοδος, η πτώση, τα αναβολικά και η «εξιλέωση» ενός εκ των κορυφαίων σπρίντερ όλων των εποχών (video)
22 Αυγούστου 2004: Ο Τζάστιν Γκάτλιν γίνεται «χρυσός» στα 100 μ., κατακτώντας το τρίτο του μετάλλιο στην Αθήνα, το 2004. Το νέο αστέρι του παγκόσμιου στίβου θα «σβήσει» πριν καλά «γεννηθεί», λόγω των αναβολικών, αλλά 13 χρόνια μετά ο Αμερικανός θα κάνει το μεγαλύτερο come back, κερδίζοντας τον διάδοχό του, Γιουσέιν Μπολτ

Ο Τζάστιν Γκάτλιν υπήρξε ένας από τους αθλητές που «γεύτηκαν» τη δόξα, πριν δουν την καριέρα τους να καταρρέει ολοκληρωτικά λόγω των αναβολικών.

Ο Αμερικανός σπρίντερ είχε όλα τα φόντα να γίνει ο καλύτερος όλων των εποχών, αλλά οι περιπέτειές του με τις απαγορευμένες ουσίες τον καταδίκασαν να γίνει το μεγαλύτερο «what if» του παγκόσμιου στίβου.

Αθήνα 2004. Ο Γκάτλιν τερματίζει πρώτος με επίδοση 9.85 στα 100 μέτρα ταχύτητας και ανεβαίνει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου δίπλα στους Φράνσις Ομπικουέλου και Μάουρις Γκριν.  

Το χάλκινο στα 200 και το αργυρό ολυμπιακό μετάλλιο στα 4x100, του δίνουν δικαιωματικά τον τίτλο του ανερχόμενου σούπερ σταρ, με τον ίδιο να έχει ήδη ξεκινήσει τις επαγγελματικές συνεργασίες με κολοσσούς, όπως η Nike, πριν καν ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί.

Η Ολυμπιάδα του 2004 ήταν αυτή που εκτόξευσε την καριέρα του 22χρονου τότε αθλητή από τις ΗΠΑ,αλλά έμελλε να είναι και η τελευταία ένδοξη στιγμή της σύντομης πορείας του στον στίβο.

justin.jpg

Δύο χρόνια αργότερα, τον Ιούλιο του 2006, ο Γκάτλιν πληροφορείται από την υπηρεσία αντι-ντόπινγκ των Ηνωμένων Πολιτειών, πως κατόπιν ελέγχου βρέθηκε στον οργανισμό του απαγορευμένη ουσία, από τον Απρίλιο του ίδιου έτους.

Ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης τιμωρήθηκε με την βαρύτατη ποινή των οκτώ χρόνων, τη στιγμή που βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του. Ένας άνθρωπος που επί τρία συναπτά έτη αποτελούσε αθλητή-σύμβολο για τους Αμερικανούς, είδε τη φήμη αλλά και τα όσα έχει καταφέρει στο ταρτάν να «γκρεμίζονται».

Οι δικαστικές του περιπέτειες διήρκεσαν έναν χρόνο, όταν τελικά η ποινή του μειώθηκε κατά τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, καμία σημασία δεν είχε από τη στιγμή που ο ίδιος δεν θα είχε τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον τίτλο του στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Πεκίνο το 2008.

Ο Τζάστιν, όντας αποκλεισμένος, έγινε μάρτυρας του θριάμβου αυτού του φαινομένου που άκουγε στο όνομα Γιουσέιν Μπολτ. Ο «κεραυνός» από την Τζαμάικα την ίδια χρονιά σάρωσε τα χρυσά μετάλλια και έθεσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα, κάνοντας κατά 16 δευτερόλεπτα καλύτερο χρόνο από τον προκάτοχό του Γκάτλιν.

Τα επόμενα χρόνια η κυριαρχία του Μπολτ στα αγωνίσματα ταχύτητας ήταν απόλυτη. Ο Αμερικανός αθλητής μπορεί να θεωρούνταν… τελειωμένος αλλά το 2012 έχοντας εκτίσει την ποινή του επέστρεψε και έκανε την έκπληξη, πιάνοντας το όριο που τον έστειλε στο Λονδίνο!

Στις 5 Αυγούστου του 2012, στον τελικό των 100 μέτρων για πρώτη φορά τα βλέμματα είχαν στραφεί σε κάποιον άλλον πέρα το Μπολτ. Το come back του Γκάτλιν είχε προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον και ο σπρίντερ των ΗΠΑ, δεν απογοήτευσε. Με χρόνο 9.79 «έσπασε» το προσωπικό του ρεκόρ και κέρδισε το χάλκινο ολυμπιακό μετάλλιο.

Ο Τζαμαϊκανός σταρ εξακολουθούσε να είναι ο πιο γρήγορος άνθρωπος στον κόσμο, τερματίζοντας πρώτος στην κούρσα, μέχρι το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2017.

Ο Τζάστιν Γκάτλιν, στα 35 του πλεόν, έκανε το απίθανο! Με επίδοση 9.92 κέρδισε τον Γιουσέιν Μπολτ και απέσπασε το πρώτο του χρυσό παγκόσμιο μετάλλιο, 13 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Σεβασμός από τους συναθλητές του και από τον ίδιο τον Μπολτ, ο οποίος αναγνώρισε τον τεράστιο αγώνα που ο Αμερικανός έκανε ώστε να επιστρέψει στην κορυφή, μετά τις «σκοτεινές μέρες» που έζησε.

Σήμερα, συμπληρώνονται 20 έτη από την ημέρα που ο Γκάτλιν συστήθηκε στο παγκόσμιο κοινό ως ο επόμενος GOAT του στίβου. Δεν κατάφερε όσα θα ήθελε στην καριέρα του, μπόρεσε όμως να διδάξει ένα σπουδαίο μάθημα: Μπορεί να πέσεις, αλλά επιβάλλεται να σηκωθείς.

usaaa.jpg

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0