Retro Stories

Βάλε ένα γκολ και… είσαι πρωταθλητής Ευρώπης: Ο «ξαφνικός θάνατος» πρόλαβε να κρίνει δύο τελικούς EURO! (video)

Βάλε ένα γκολ και… είσαι πρωταθλητής Ευρώπης: Ο «ξαφνικός θάνατος» πρόλαβε να κρίνει δύο τελικούς EURO! (video)

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον κανονισμό του «χρυσού» γκολ; Ο… ξαφνικός θάνατος που τελείωνε κάθε ματς στην παράταση, με ένα και μόνο τέρμα! Κι όμως, παρά το σύντομο πέρασμά του, είχε κρίνει τελικούς EURO, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις! Η «EURO ιστορία» της ημέρας στο BN Sports, μια προσφορά της Interwetten!

«Flashback» σε άλλες εποχές. Μακρινές. Εν έτει 2024, η φράση «χρυσό» γκολ μοιάζει βγαλμένη από το… χρονοντούλαπο της ιστορίας. Κι εδώ που τα λέμε, εκεί μόνο μπορεί να την βρει κάποιος.

Ο κανονισμός εφαρμόστηκε, σε μία προσπάθεια αύξησης της επιθετικότητας των ομάδων και κατ΄ επέκταση του θεάματος. Ουσιαστικά, επρόκειτο για μία ειδική συνθήκη, όταν οι ομάδες οδηγούνταν στην παράταση. Τότε, όποια έφτανε στην επίτευξη ενός τέρματος, σήμανε αυτομάτως την λήξη του παιχνιδιού, υπέρ της!

Το αποτέλεσμα ωστόσο, δεν ήταν το επιθυμητό. Μάλλον ακριβώς το αντίθετο, αφού οι ομάδες παρουσιάζονταν ιδιαιτέρως φοβισμένες στον έξτρα χρόνο, υπό τον φόβο να παραβιαστεί η εστία τους. Κάτι που έφερε σχετικά γρήγορα την απόσυρση του κανονισμού.

Το «χρυσό» γκολ πρωτοεμφανίστηκε σε αγώνες υπό την αιγίδα της FIFA το 1993, ενώ το 2002 ήρθε στο προσκήνιο και το «ασημένιο» γκολ, με το οποίο επί της ουσίας κρίνονταν οι αναμετρήσεις, που αναδείκνυαν νικητή στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης. Όπως ακριβώς συνέβη στον ημιτελικό του EURO 2004, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τσεχία, με την κεφαλιά του Τραϊανού Δέλλα!

Η «EURO ιστορία» της ημέρας, είναι μια προσφορά της Interwetten!

Αυτό αποτέλεσε και το τελευταίο που επιτεύχθηκε, αφού έπειτα αποφασίστηκε η κατάργηση τόσο του «ασημένιου», όσο και του «χρυσού» γκολ! Η επιστροφή στην κλασσική, ημίωρη παράταση ήταν γεγονός!

Σε αυτό το σύντομο διάστημα παρουσίας του, ο κανονισμός του «ξαφνικού θανάτου» πρόλαβε να κρίνει δύο τελικούς EURO! To 1996 και το 2000!

Πρώτα στο Wembley, όπου Γερμανία και Τσεχία είχαν μείνει στο 1-1 στην κανονική διάρκεια, με τον Πάτρικ Μπέργκερ να βάζει μπροστά στο σκορ τους Τσέχους και τον Όλιβερ Μπίρχοφ να ισοφαρίζει.

Πέντε λεπτά μετά την έναρξη της παράτασης, ήρθε και το… φινάλε της! Ξανά με τον Μπίρχοφ, οι Γερμανοί έφτασαν στην απόλυτη ανατροπή και με την μπάλα να καταλήγει «βασανιστικά» στα δίχτυα της εστίας του Κούμπα, έγιναν πρωταθλητές Ευρώπης, μέσα στην Αγγλία! «Χρυσός» σκόρερ κυριολεκτικά!

Στην επόμενη διοργάνωση, οι πρωταγωνιστές του τελικού μπορεί να διαφοροποιήθηκαν, όμως το έργο έπαιξε σε… replay! Γαλλία και Ιταλία «μονομάχησαν» στο Ρότερνταμ τον Ιούλιο του 2000, για το τρόπαιο του EURO.

H «σκουάντρα ατζούρα» προηγήθηκε με το τέρμα του Ντελβέκιο, κρατούσε τον ευρωπαϊκό «θρόνο» στα χέρια της μέχρι και τις καθυστερήσεις του παιχνιδιού, αλλά η μοίρα έμελλε να δώσει το… στέμμα σε άλλον βασιλιά!

Με… buzzer-beater ο Βιλτόρ έκανε το 1-1 και έστειλε το ματς στον έξτρα χρόνο, για να έρθει εκεί ο Τρεζεγκέ στο 103’ και με «χρυσό» γκολ να βάλει ταφόπλακα στα όνειρα των Ιταλών! Το τριπλό σφύριγμα του διαιτητή ήταν ακαριαίο και η παρέα των Ζιντάν, Ανρί, Μπαρτέζ, Ντεσάν και πολλών ακόμα, βρέθηκε στην κορυφή!

Πλέον, όλα αυτά φαντάζουν σαν μια θολή ανάμνηση σε ένα «πηγάδι» γεμάτο ιστορίες. Κάποτε ωστόσο, αυτές οι ιστορίες έκριναν τρόπαια. Έχριζαν πρωταθλητές Ευρώπης. Μία στιγμή, ένα γκολ και… τέλος!

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0