Retro Stories

«Από τις χαμένες μπύρες και σοκολάτες, στον θρίαμβο του EURO 1976»: Πώς ο Πανένκα έμεινε στην ιστορία του ποδοσφαίρου; (video)

«Από τις χαμένες μπύρες και σοκολάτες, στον θρίαμβο του EURO 1976»: Πώς ο Πανένκα έμεινε στην ιστορία του ποδοσφαίρου; (video)

Μπορεί να μην έκανε την πιο «λαμπρή» καριέρα, ούτε να κέρδισε πολλούς τίτλους, αλλά ο Αντονίν Πανένκα παραμένει μέχρι και σήμερα αξέχαστος χάρη στο νικητήριο πέναλτι απέναντι στην Δυτική Γερμανία στο EURO 1976. Μία εκτέλεση που δούλεψε για πολύ καιρό πριν την τελειοποιήσει στα γήπεδα της Γιουγκοσλαβίας! Η «EURO ιστορία» της ημέρας στο BN Sports, μια προσφορά της Interwetten!

Τελικός EURO 1976 και η Τσεχοσλοβακία κερδίζει το πρώτο και μοναδικό της τρόπαιο απέναντι στην Δυτική Γερμανία. Μία νίκη που ήρθε στην διαδικασία των πέναλτι, αφού οι δύο ομάδες ήταν ισόπαλες (2-2) σε 120’ λεπτά αγωνιστικής δράσης. 

Φυσικά, ο άνθρωπος που έκρινε τον τελικό ήταν ο Αντονίν Πανένκα, κάνοντας το με έναν τρόπο που δύσκολα ξεχνιέται! Ο Τσέχος μπορεί να μην είχε την καριέρα άλλων ποδοσφαιριστών της εποχής του, αλλά άφησε το δικό του στίγμα στο άθλημα, χάρη στην ευρέως γνωστή εκτέλεση «αλά Πανένκα»!


Πολλοί έχουν προσπαθήσει να τον μιμηθούν. Άλλοι τα κατάφεραν, άλλοι όχι. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα το δικό του πέναλτι, παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο. 

Ένα απλό τσίμπημα της μπάλας ήταν αρκετό για να γράψει ιστορία και να «μαγέψει» όσους τον παρακολούθησαν! Ο Πανένκα πόνταρε στο γεγονός πως ο Μάγιερ βλέποντας τον να τρέχει προς την μπάλα θα «πέσει» στην παγίδα και θα κινηθεί προς μία κατεύθυνση. Και έτσι έγινε!

Πώς ήξερε ότι θα συμβεί αυτό; Η απάντηση κρύβεται στις προπονήσεις της Μποέμιανς Πράγας και μια μονομαχία του Πανένκα με τον τερματοφύλακα της ομάδας Ζντένεκ Χρούσκα

1375153-29499450-2560-1440.jpg

Η «EURO ιστορία» της ημέρας, είναι μια προσφορά της Interwetten!

Οι δύο τους τα απογεύματα περνούσαν τον ελεύθερο χρόνο τους στο γήπεδο και έρχονταν αντιμέτωποι σε πέντε εκτελέσεις πέναλτι, με τον ηττημένο να αναγκάζεται να αγοράσει σοκολάτες και μπύρες στον νικητή!

Το έργο του Χρούσκα ήταν πιο εύκολο, αφού χρειαζόταν μόλις μία επέμβαση για να κερδίσει τον συμπαίκτη του. Γεγονός που πείσμωσε τον Πανένκα και τον ανάγκασε να εφεύρει νέες μεθόδους, ώστε να μην ξαναφύγει με σκυμμένο το κεφάλι! 

Έτσι, αποφάσισε να περιμένει την κίνηση του τερματοφύλακα και όταν βεβαιωνόταν ότι θα έχει πέσει προς μία γωνία, απλά «χάιδευε» την μπάλα και την έστελνε βασανιστικά στο βάθος της εστίας.

Έκτοτε, ο Τσέχος είχε ένα «νέο» όπλο στην φαρέτρα του, που τον έκανε ακόμα πιο απρόβλεπτο όταν βρισκόταν στην άσπρη βούλα. Μάλιστα, σιγά-σιγά άρχιζε να βάζει αυτήν την ιδιαίτερη εκτέλεση και στους φιλικούς αγώνες, μέχρι να φτάσει η μεγάλη στιγμή του τελικού. 

5148dd90-2c8f-11ef-a867-038e8d92958c.jpg

Μπορεί απέναντι στην Δυτική Γερμανία να μην κέρδισε την αγαπημένη του σοκολάτα ή να μην τσούγγρισε κάποιο μπουκάλι μπύρας με τον Χρούσκα, αλλά ο Πανένκα με την εφεύρεσή του έδωσε χαρά σε ένα ολόκληρο έθνος! 

Διονύσης Καλαϊζής 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0