Κάθε μεγάλη ποδοσφαιρική κούπα έχει και ένα όνομα. Εκείνη του Μουντιάλ ανήκει στον Ζιλ Ριμέ, ενώ του EURO φέρει την υπογραφή του Ανρί Ντελονέ. Η ιστορία του Γάλλου που ξεκίνησε ως διαιτητής, έγινε Πρόεδρος, παράγοντας, έστησε την UEFA και συνέλαβε την ιδέα του EURO. Η «EURO ιστορία» της ημέρας στο BN Sports, μια προσφορά της Interwetten!
Ο Ανρί Ντελονέ θεωρείται ο πατέρας των ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών θεσμών. Έχοντας χρηματίσει μεταξύ άλλων και ως πρώτος γενικός γραμματέας της UEFA, ο Γάλλος υπήρξε θεμελιωτής της, του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.
Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1883 και η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό και πιο συγκεκριμένα με το ποδόσφαιρο προέκυψε κάπως… περίεργα. Στα πρώτα του παραγοντικά βήματα είχε επιφορτιστεί με καθήκοντα γραμματέα στην ποδοσφαιρική ομάδα Ετουάλ της Γαλλίας, ενώ σε νεαρή ηλικία, αναρριχήθηκε στο πόστο του Προέδρου της ομάδας, δείχνοντας πως διαθέτει υλικό για να πετύχει κάτι ξεχωριστό στο ποδόσφαιρο.
O Γάλλος είχε υπηρετήσει το ποδόσφαιρο και από το πόστο του διαιτητή, εγκαταλείποντας ωστόσο πρόωρα τη διαιτητική καριέρα εξαιτίας ενός σοβαρού ατυχήματος. Το συμβάν αυτό συνέβη στην αναμέτρηση μεταξύ της Γκαρέν Νταβ και της Μπενεβολένς όταν ο νεαρός Ανρί δέχτηκε με δύναμη τη μπάλα στο πρόσωπο καταπίνοντας κυριολεκτικά την σφυρίχτρα του, αποκομίζοντας και ως προίκα δύο σπασμένα δόντια.
Το ποδοσφαιρικό «δαιμόνιο» του Ντελονέ παρόλα αυτά παρέμενε ισχυρό, όπως και η γνώση του για το ποδόσφαιρο και τους κανονισμούς του, πράγμα σπάνιο και ξεχωριστό για μια εποχή όπου το άθλημα εξελισσόταν συνεχώς. Συμμετείχε στις συζητήσεις για το λανσάρισμα του Μουντιάλ, ενώ ήδη από το 1927 είχε οραματιστεί τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με την συμμετοχή των εθνικών ομάδων σε αυτό. Το όνειρό του ωστόσο έγινε πραγματικότητα μόλις το 1960, δηλαδή 33 χρόνια μετά την αρχική του ιδέα και 5 χρόνια μετά τον θάνατό του.
Η «EURO ιστορία» της ημέρας, είναι μια προσφορά της Interwetten!
Στον θώκο του Γενικού Γραμματέα της UEFA παρέμεινε για έναν χρόνο, καθώς έχασε τη μάχη με τη ζωή, με τον γιο του Πιέρ να παραλαμβάνει στη συνέχεια τη σκυτάλη.
Ο Ντελονέ όπως ήταν αναμενόμενο εισήλθε στο «πάνθεον» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και τιμήθηκε με ένα αιώνιο παράσημο, το οποίο πρόκειται να συντροφεύει τον εκάστοτε θριαμβευτή της διοργάνωσης. Και αυτό διότι το τρόπαιο που για πρώτη φορά «σμιλεύθηκε» από τους αργυροχόους του Παρισιού, Maison Chobillon, έφερε το όνομα του Γάλλου εμπνευστή του. Πατέντα που δεν διαφοροποιήθηκε ούτε μετά την αναδιάταξη και το επαναλανσάρισμα του τροπαίου το 2008 στη διοργάνωση της Ελβετίας – Αυστρίας, τρόπαιο το οποίο κατέληξε στη νότια πλευρά των Πυρηναίων και πιο συγκεκριμένα στα χέρια των Ισπανών.
Το τρόπαιο που προσέθεσε στα εκθετήριά της η Ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία το 2008 ζύγιζε 8 κιλά και είχε ύψος περίπου 60 εκατοστά. Ήταν δηλαδή 2 κιλά βαρύτερο και κατά 18 πόντους υψηλότερο από το τρόπαιο που είχε προσθέσει στα γραφεία της, το 2004 η ΕΠΟ, με την Εθνική μας ομάδα να καταλαμβάνει κι ένα ακόμη ορόσημο. Έγινε η τελευταία ομάδα που σήκωσε το παλαιό και vintage πλέον τρόπαιο Ανρί Ντελονέ.
Σε όλες τις περιπτώσεις φυσικά, η περιγραφή – αφιέρωση εις το όνομα του θαυματουργού και πολυμήχανου Γάλλου παραμένει απαράλλαχτη. Παραμένει χαραγμένη σε ένα ξεχωριστό σημείο, για να υπενθυμίζει σε όλους την προσφορά – κληροδότημα του τεράστιου Ντελονέ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Δημήτρης Τσάκνης