Retro Stories

Ο Γιόχαν Κρόιφ άλλαξε το ποδόσφαιρο, αλλά σε EURO, είχε μόνο μία ευκαιρία και την έχασε! (video)

Ο Γιόχαν Κρόιφ άλλαξε το ποδόσφαιρο, αλλά σε EURO, είχε μόνο μία ευκαιρία και την έχασε! (video)
Όλοι θυμούνται τις τρεις «Χρυσές Μπάλες» του Γιόχαν Κρόιφ, τα ισάριθμα και συνεχόμενα Κύπελλα Πρωταθλητριών με τον Άγιαξ. Κάποιοι, «μπερδεύονται» στους τελικούς των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 1974 και του 1978. Πόσοι γνωρίζουν, όμως, τι έκανε σε EURO με την εθνική ομάδα της ΟλλανδίαςΗ «EURO ιστορία» της ημέρας στο BN Sports, μια προσφορά της Interwetten!
Στις συζητήσεις για τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών, το όνομά του δεν απουσιάζει. Όπως και σε αυτές, για τους ανθρώπους που επηρέασαν το άθλημα, σε τέτοιον βαθμό, όσο πολύ λίγοι. Είτε από τον ρόλο του ποδοσφαιριστή, είτε από τον ρόλο του προπονητή.

Ο Γιόχαν Κρόιφ άφησε τεράστια κληρονομιά στο ποδόσφαιρο. Κι εκείνο, προσπάθησε να του την «ανταποδώσει»: τρία σερί Κύπελλα Πρωταθλητριών (1971, 1972, 1973) και τρεις «Χρυσές Μπάλες» (1971, 1973, 1974), μεταξύ άλλων τροπαίων, εντός των τεσσάρων γραμμών.

cruyff.jpeg

Η «EURO ιστορία» της ημέρας, είναι μια προσφορά της Interwetten!

Από την άλλη, το προπονητικό έργο που παρέδωσε, είναι αδύνατο να «ισοφαριστεί», όσα κι αν είχε λάβει. Ούτε τα δύο Κύπελλα Κυπελλούχων, ούτε οι εγχώριοι τίτλοι σε Ισπανία (μέσω της Μπαρτσελόνα) και Ολλανδία (μέσω του Άγιαξ). Η επιρροή στο ποδόσφαιρο ήταν τεράστια. Και κυρίως, στο ποδόσφαιρο της χώρας του: της Ολλανδίας. Συχνά-πυκνά, λέγεται πως δημιούργησε μία ολόκληρη σχολή, που «κρατάει» και... παράγει παίκτες, έως σήμερα. Και όχι άδικα.

Αυτές οι προσωπικότητες, συνήθως έχουν «φάει» με το... κουτάλι και τα μεγάλα ραντεβού εθνικών ομάδων. Στην περίπτωση του Γιόχαν Κρόιφ, πολλοί θυμούνται τους εφιαλτικούς χαμένους back-to-back τελικούς, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974 και του 1978. Λανθασμένα βέβαια, γιατί στο δεύτερο, δεν ήταν «παρών»!

Όσον αφορά στο EURO, όμως, πόσοι θυμούνται πως στη σπουδαία καριέρα του, διάρκειας περίπου 20 ετών, μόλις μία φορά έπαιξε σε αγώνα τελικής φάσης Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος;

Κι όμως! Αγωνίστηκε μόνο στα ημιτελικά του EURO 1976, απέναντι στην Τσεχοσλοβακία, που επικράτησε της Ολλανδίας με σκορ 3-1 (στην παράταση, μετά το 1-1 της κανονικής διάρκειας) και μετέπειτα κατέκτησε το τρόπαιο, χάρις το διεθνούς φήμης νικητήριο χτύπημα πέναλτι, του Αντονίν Πανένκα. Βέβαια, τα ματς ήταν πολύ λιγότερα.




Το φορμάτ του EURO απέκτησε φάση ομίλων από το 1980 κι έπειτα. Έως τότε, οι πρώτοι των οκτώ ομίλων των προκριματικών, έπαιζαν μεταξύ τους σε προημιτελική φάση. Οι τέσσερις νικητές περνούσαν στην τελική φάση, που είχε ημιτελικό, μικρό τελικό και τελικό.

Στο EURO του 1972, η Ολλανδία δεν προκρίθηκε στην τελική φάση, μένοντας στη δεύτερη θέση του προκριματικού ομίλου, πίσω από τους Γιουγκοσλάβους. Το 1976 ηττήθηκε στα ημιτελικά (16/06) και ο Κρόιφ απουσίασε από τον μικρό τελικό (19/06), λόγω κάρτας.

cruyff_2.jpg

Περίπου έναν χρόνο αργότερα, τον Οκτώβριο του 1977, μετά την εξασφάλιση της παρουσίας των Ολλανδών, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1978, ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την εθνική ομάδα.

Αν θα μπορούσε να έχει πετύχει περισσότερα με τους «οράνιε»; Αναμφισβήτητα! Για τον λόγο που αποσύρθηκε τότε, σε ηλικία 30 ετών περίπου, ακούστηκαν πολλά.

Πάντως, το γεγονός πως το 1983, στα 39 του, επέστρεψε στην Ολλανδία, φόρεσε τη φανέλα της μισητής Φέγενορντ και ουσιαστικά, την «οδήγησε» στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, λίγο πριν αποσυρθεί από τα γήπεδα, αποδεικνύει πως -καθαρά ποδοσφαιρικά- είχε πολλά ακόμα να δώσει στην εθνική ομάδα της χώρας του.

Φάνης Τσοκανάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0