Retro Stories

Η μέρα που ο Ρικάρντο σταμάτησε τους Άγγλους χωρίς τα γάντια του και με δική του εύστοχη εκτέλεση έβαλε την Πορτογαλία στην τετράδα! (video)

Η μέρα που ο Ρικάρντο σταμάτησε τους Άγγλους χωρίς τα γάντια του και με δική του εύστοχη εκτέλεση έβαλε την Πορτογαλία στην τετράδα! (video)

Στο Ντα Λουζ, μια μέρα σαν σήμερα (24/06/2004), η Πορτογαλία με ορισμένους… ασυνήθιστους πρωταγωνιστές, έκαμπτε την αντίσταση των Άγγλων (2-2 καν. διάρκεια, 6-5 πεν.) για να συναντήσει το «πεπρωμένο» της και την Ελλάδα του Χαριστέα στον μεγάλο τελικό! Η «EURO ιστορία» της ημέρας στο BN Sports, μια προσφορά της Interwetten!

Ενόσω η Ελλάδα «χάραζε» την πορεία της προς τον τελικό και το έπος του 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας, αντιμετωπίζοντας επιτυχώς τη Γαλλία (1-0) για τη «φάση των 8», κάτι παρόμοιο έπραττε, με αρκετό άγχος είναι η αλήθεια και η οικοδέσποινα Πορτογαλία, απέναντι στους «σκληροτράχηλους» Άγγλους του Σβεν Γκόραν Έρικσον.

Για να συμβεί αυτό, χρειάστηκε μια «αλήστου μνήμης» εμφάνιση του αναπληρωματικού τερματοφύλακα της Πορτογαλίας, Ρικάρντο, ο οποίος απέκρουσε, δίχως να φορά τα γάντια του, το πέναλτι του Βασέλ ενώ στη συνέχεια, ο ίδιος νίκησε τον Τζέιμς από τα έντεκα μέτρα για να χαρίσει μία τεράστια πρόκριση στους Πορτογάλους.

Η απόφαση αυτή δικαίωσε τον Σκολάρι, ο οποίος παραμονές του αγώνα είχε ακούσει «εξάψαλμους» για την επιλογή του να ξεκινήσει βασικό τον Ρικάρντο έναντι του Βίτορ Μπαία, απόφαση που εξελίχθηκε σε… έμπνευση μεγατόνων με τα όσα έπραξε ο Πορτογάλος κίπερ στη διαδικασία των πέναλτι.

Η «EURO ιστορία» της ημέρας, είναι μια προσφορά της Interwetten!

50994323.jpg

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην μεγάλη ανατροπή των Πορτογάλων, καθώς από πολύ νωρίς στο σκορ οι Άγγλοι είχαν «πάρει κεφάλι» στο σκορ χάρη σε ανεπανάληπτη γκολάρα του Μάικλ Όουεν από ασίστ του Τζέιμς (στο 3ο λεπτό), είχε ο παλαιός μας γνώριμος από το πέρασμά του στον Παναθηναϊκό, Έλντερ Πόστιγκα (ένα εξάμηνο το 2008).

Ο σέντερ φορ των Πορτογάλων ισοφάρισε με υπέροχη κεφαλιά (1-1) στο 83’ και όταν ήρθε η σειρά του στη διαδικασία των πέναλτι, σκόραρε με μία τολμηρή εκτέλεση «αλά πανένκα» (ισοφάρισε σε 5-5), στιγμές πριν ο Ρικάρντο αναλάβει δράση και φέρει πάνω – κάτω στην διαδικασία της πρόκρισης.

Οι Πορτογάλοι, χάρη στο 6-5 της διαδικασίας των πέναλτι (2-2 το σκορ στην κανονική διάρκεια) πανηγύρισαν, ίσως την πιο αποφασιστική πρόκριση μέχρι το παιχνίδι του τελικού απέναντι στην Ελλάδα, εκεί όπου η «Γαλανόλευκη» συναντήθηκε με την ιστορία!

Τι θα γινόταν εάν… στη θέση των Πορτογάλων βρισκόταν η Αγγλία, είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά. Πάντως, ούτε τότε, η τρομερή Αγγλία του Σβεν Γκόραν Έρικσον κατάφερε να δικαιώσει τις προσδοκίες, με τη συζήτηση να παραμένει επίκαιρη, 20 χρόνια μετά.

Δημήτρης Τσάκνης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0