Retro Stories

Τότε ο πατέρας, τώρα ο γιος: Ο Φρανσίσκο Κονσεϊσάο σκόραρε όπως ο... Σέρτζιο, για το δεύτερο οικογενειακό «δίδυμο» σε EURO! (video)

Τότε ο πατέρας, τώρα ο γιος: Ο Φρανσίσκο Κονσεϊσάο σκόραρε όπως ο... Σέρτζιο, για το δεύτερο οικογενειακό «δίδυμο» σε EURO! (video)

Το να σκοράρεις στο ντεμπούτο σου στο EURO είναι σίγουρα κάτι μοναδικό και ο Φρανσίσκο Κονσεϊσάο μάλλον έτσι το βίωσε. Όπως και ο πατέρας του, Σέρτζιο, 24 χρόνια πριν με το δίδυμο μπαμπά-γιου που σκοράρει σε τελική φάση EURO να είναι μόλις το δεύτερο στην ιστορία του θεσμού. Η «EURO ιστορία» της ημέρας στο BN Sports, μια προσφορά της Interwetten!

Ο Φρανσίσκο Κονσεϊσάο σκοράρει το νικητήριο γκολ της Πορτογαλίας απέναντι στην Τσεχία και χαρίζει στη χώρα του τρεις πολύτιμους βαθμούς για την πρώτη αγωνιστική των ομίλων. Στο ντεμπούτο του σε τελική φάση EURO, ο 21χρονος Πορτογάλος πετυχαίνει το «παρθενικό» του τέρμα με την εθνική και χάνεται στην αγκαλιά του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Η «EURO ιστορία» της ημέρας, είναι μια προσφορά της Interwetten!

Παράλληλα, ένας πανευτυχής Σέρτζιο Κονσεϊσάο βλέπει με περηφάνια τον γιο του να χρίζεται σκόρερ μόλις στην τρίτη του συμμετοχή με το εθνόσημο. Ο ίδιος, ξέρει το συναίσθημα αυτό, αφού στο παρελθόν το έχει νιώσει κι αυτός.

Από το 1996 έως το 2003, ο πατέρας Κονσεϊσάο μέτρησε 56 εμφανίσεις με την Πορτογαλία και σκόραρε συνολικά 12 γκολ. Από αυτά, θα έχει σίγουρα να θυμάται τα τρία πιο εμβληματικά απέναντι στην κάτοχο του EURO 1996 Γερμανία.

Στη φάση των ομίλων για το EURO 2000, ο Κονσεϊσάο «ταπείνωσε» τους Πρωταθλητές Ευρώπης και δη τον Όλιβερ Καν, πετυχαίνοντας ένα ανεπανάληπτο χατ-τρικ στη νίκη της Πορτογαλίας με 3-0. 


Εκείνα ήταν και τα μόνα σε τελική φάση EURO για τον μπαμπά Κονσεϊσάο που το βράδυ της Τρίτης (18/06) είδε τον γιο του να τον «αντιγράφει», σκοράροντας όπως έκανε κι αυτός πριν από 24 χρόνια. Όταν ο Φρανσίσκο ήταν ακόμη αγέννητος.

Κι όμως, αυτό δεν ήταν το πρώτο… δίδυμο πατέρα-γιου που βρίσκει δίχτυα σε EURO. Πριν τρία χρόνια, ένας Ιταλός ξεκίνησε αυτή την «παράδοση», η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά σαν στατιστικό στοιχείο, για τους λάτρεις των ποδοσφαιρικών ιστοριών.

Ο Φεντερίκο Κιέζα ήταν επίσης αγέννητος όταν ο πατέρας του, ο σπουδαίος Ενρίκο Κιέζα, σκόραρε για πρώτη φορά με την Εθνική Ιταλίας στο EURO 1996. Είχε ισοφαρίσει προσωρινά το σκορ απέναντι στην πανίσχυρη Τσεχία, η οποία στο τέλος της ημέρας πήρε τελικά τη νίκη με 2-1 για τη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων.


Μπορεί το γκολ αυτό να μην ήταν τόσο σημαντικό για την Ιταλία που αποκλείστηκε στη συνέχεια από τη διοργάνωση, αλλά εκείνο του Φεντερίκο Κιέζα 25 χρόνια μετά, αποδείχθηκε καθοριστικό για να φτάσει η «Σκουάντρα Ατζούρα» στην κατάκτηση του EURO 2020.

Η αναμέτρηση της Ιταλίας με την Αυστρία για τη φάση τω «16» είχε οδηγηθεί στην παράταση μετά το 0-0 της κανονικής διάρκειας. Και τότε, στο 95’, ο Κιέζα πέτυχε ένα πανέμορφο τέρμα βάζοντας τις βάσεις για το τελικό 2-1 που έδωσε την πρόκριση στους μετέπειτα Πρωταθλητές Ευρώπης.


Και κάπως έτσι, μετά τους Κιέζα και η οικογένεια Κονσεϊσάο αφήνει το αποτύπωμά της στην ιστορία των EURO με τον γιο Φρανσίσκο να ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του.

Άρτεμις Κλεφτάκη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0