Retro Stories

Η συμμετοχή της Δανίας από… σπόντα και το «θαύμα» του EURO 1992, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά! (video)

Η συμμετοχή της Δανίας από… σπόντα και το «θαύμα» του EURO 1992, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά! (video)

«Δεν είχαμε τους καλύτερους παίκτες, αλλά την καλύτερη ομάδα», ήταν τα λόγια του Κιμ Βίλφορτ, σκόρερ του δεύτερου γκολ της Δανίας στον τελικό του EURO 1992. Μία μέρα σαν σήμερα, στις 26 Ιουνίου 1992 ολοκληρώθηκε η πιο μεγάλη, έως τότε, έκπληξη στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο με τους «Βίκινγκς» να γράφουν τον πιο ανέλπιστο επίλογο στο δικό τους «παραμύθι»! Η «EURO ιστορία» της ημέρας στο BN Sports, μια προσφορά της Interwetten!

Πέρασαν 32 χρόνια από όταν η Δανία «σόκαρε» τον ποδοσφαιρικό πλανήτη κατακτώντας το EURΟ. Σχεδόν κάθε ποδοσφαιρόφιλος γνωρίζει για το «θαύμα» της Δανίας στο EURO 1992. Ωστόσο, η συμμετοχή των Δανών στην τελική φάση της διοργάνωσης, ήταν μάλλον απροσδόκητη και προέκυψε από… σπόντα.


Παρότι δεν κατάφεραν να προκριθούν μέσω των προκριματικών, όλα άλλαξαν την 31η Μαΐου του 1992, δέκα ημέρες πριν την έναρξη του EURO.

Η UEFA, στο πλαίσιο των κυρώσεων του ΟΗΕ, ανακοίνωσε τον αποκλεισμό της Γιουγκοσλαβίας από τη διοργάνωση, εξαιτίας του πολέμου. Τη θέση της πήρε από το… πουθενά, ως επιλαχούσα, η Δανία (που είχε τερματίσει δεύτερη στον προκριματικό της όμιλο). Από τη μία, οι Γιουγκοσλάβοι μάζευαν τις «βαλίτσες» τους για να επιστρέψουν στη χώρα τους και, από την άλλη, η Ομοσπονδία της Δανίας προσπαθούσε να βρει τους διεθνείς που στο μεταξύ είχαν φύγει για… διακοπές, σύμφωνα με τον αστικό μύθο!

Άπαντες κινήθηκαν άμεσα, προκειμένου να προλάβουν τη σέντρα απέναντι στην Αγγλία στις 11 Ιουνίου, παρά την ελλιπή προετοιμασία. Όμως, ένας, δεν θα έδινε το «παρών» στα γήπεδα της Σουηδίας. Ίσως ο καλύτερος… όλων, ο Μίκαελ Λάουντρουπ, που είχε πραγματοποιήσει μία «μυθική» χρονιά με την Μπαρτσελόνα.

barca_λαουντρουπ.png


Οι σχέσεις του με τον ομοσπονδιακό τεχνικό Ρίτσαρντ Νίλσεν δεν ήταν οι καλύτερες, λόγω της εναντίωσης του Λάουντρουπ με το αμυντικογενές στιλ παιχνιδιού του προπονητή του.  

Παρ’ όλα αυτά και κόντρα σε όλα τα προγνωστικά της εποχής (50 προς 1) και παρότι οι ομάδες το 1992 ήταν μόλις… οκτώ, η Δανία έκανε αυτό που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί. Να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής και να «γευτεί» το νέκταρ της επιτυχίας.

Η «EURO ιστορία» της ημέρας, είναι μια προσφορά της Interwetten!

Λίγο η έλλειψη πίεσης και προσδοκιών, λίγο ο τρόπος που είχε έρθει αυτή η… ανέλπιστη συμμετοχή, συνετέλεσαν στην ύπαρξη μίας χαλαρής ατμόσφαιρας στις τάξεις της ομάδας. Μία χαλαρότητα που διήρκησε καθ’ όλη τη διάρκεια του τουρνουά. 

Η Δανία, λοιπόν, εντάχθηκε στον πρώτο όμιλο μαζί με την διοργανώτρια Σουηδία, τη Γαλλία και την Αγγλία. Το ματς απέναντι στα «τρία Λιοντάρια» για την 1η αγωνιστική έμεινε στο ισόπαλο 0-0, ενώ τρεις μέρες μετά ακολούθησε η ήττα από την οικοδέσποινα Σουηδία με 1-0. Δύο ματς χωρίς να έχει πετύχει κάποιο γκολ που σήμαναν και την «εκτόξευση» των προγνωστικών σε 150 προς 1!

αγγλια_δανια.png


Με μόλις έναν βαθμό και ούσα τελευταία στον όμιλο, η Δανία είχε ελάχιστες ελπίδες πρόκρισης κόντρα στη Γαλλία του Πλατινί, με τους Καντονά, Παπέν και Ντεσάν μεταξύ άλλων. Ο Νίλσεν θέλησε να κρατήσει εκτός εξίσωσης τον παράγοντας άγχος κι έτσι, μίας ημέρα πριν το κρίσιμο ματς, οι παίκτες του συμμετείχαν σε ένα τουρνουά μίνι γκολφ!

Η χαλαρή αυτή διάθεση έπαιξε το ρόλο της, ώστε η Δανία να προηγηθεί νωρίς με τον Λάρσεν, προτού ο Παπέν ισοφαρίσει για τους Γάλλους. Στο 78’, ο Έλστρουπ «λύτρωσε» τη χώρα του διαμορφώνοντας το τελικό 2-1.



Οι τρεις βαθμοί (η νίκη έδινε δύο βαθμούς τότε), της εξασφάλισαν και την πρόκριση στα ημιτελικά. Εκεί, συνάντησαν την Ολλανδία. Η αποστολή έμοιαζε εξαιρετικά δύσκολη και το μέγεθος της αντιπάλου άφηνε λίγες πιθανότητες πρόκρισης.

Ωστόσο, το κλίμα εξακολουθούσε να είναι ανάλαφρο στις τάξεις των Δανών, καθώς δύο ημέρες πριν τον ημιτελικό, εκείνοι δείπνησαν σε… Burger King, ενώ την επομένη οι σύντροφοι των ποδοσφαιριστών διανυκτέρευσαν στο ξενοδοχείο της ομάδας!

Οι Ολλανδοί στόχευαν στη back to back κατάκτηση του τροπαίου, αλλά είδαν νωρίς το «όνειρο» να απειλείται, όταν ο Λάρσεν έκανε το 1-0 στο 5’. Ο Μπέργκαμπ απάντησε άμεσα για να ξαναδώσει ο Λάρσεν λίγο αργότερα το προβάδισμα στη Δανία.

Μία… ανάσα απείχαν οι «Βίκινγκ» από την πρόκριση στον τελικό. Ο Ράικαρντ ενέτεινε το δράμα στο 86’ ισοφαρίζοντας σε 2-2, σκορ που δεν άλλαξε στην παράταση και ακολούθησε η διαδικασία των πέναλτι. Εκεί, οι Δανοί αποδείχθηκαν τέρατα ψυχραιμίας ευστοχώντας σε όλα τα πέναλτι, ενώ για την Ολλανδία «μοιραίος» ήταν ο Φαν Μπάστεν, με τον Σμάιχελ να αποκρούει την εκτέλεσή του και τη Δανία να προκρίνεται πανηγυρικά!


Όπως συνέβη και στα προηγούμενα παιχνίδια, έτσι και στον τελικό η αντίπαλος της Δανίας ήταν και το φαβορί. Τουλάχιστον στα χαρτιά. Το ίδιο ίσχυε και για τη Γερμανία. Ωστόσο, τα πράγματα θα είχαν και πάλι διαφορετική εξέλιξη.

Χάρη στη «βολίδα» του Γιένσεν και το… τελειωτικό χτύπημα από τον Βίλφορτ, που στο μεταξύ περνούσε το δικό του οικογενειακό δράμα με την κορούλα του, η Δανία νίκησε με 2-0 στον τελικό και κατέκτησε το EURO! Η μεγαλύτερη έκπληξη όλων τον εποχών, μέχρι τότε, είχε συντελεστεί και η ομάδα εκείνη πέρασε στη σφαίρα των «θρύλων».



Tο «παραμύθι» της Δανίας είχε το πιο ευτυχισμένο τέλος, το οποίο θα μνημονεύεται για πάντα, όπως και εκείνο που «έγραψε» η Ελλάδα το 2004.

denmark_1.jpg

Άρτεμις Κλεφτάκη
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0