Το 1996 έφυγε από τη ζωή ο Χέλμουτ Σεν, ένας από τους σημαντικότερους Γερμανούς προπονητές που υπήρξαν ποτέ. Για να τα καταφέρει χρειάστηκε να βρεθεί αντιμέτωπος με τον πατέρα του ο οποίος τον πίεζε να ακολουθήσει το επάγγελμα του τραπεζικού υπαλλήλου. Εκείνος όμως «άκουσε την καρδιά του» και εν τέλει δικαιώθηκε.
Ο Σεν από μικρή ηλικία είχε αρχίσει την ενασχόληση του με το άθλημα και δεν το παράτησε ποτέ. Ο πατέρας του ήταν ένας απλός έμπορος τέχνης με μηδενική επαφή με το ποδόσφαιρο. Για να επιτρέψει στον γιο του την ενασχόληση αυτή, έπρεπε εκείνος να του υποσχεθεί πρώτα, πως ταυτόχρονα θα εργαζόταν και ως τραπεζικός υπάλληλος για να μπορέσει να βιοπορίζεται. Ο Σεν δέχθηκε και έτσι ξεκίνησε η ποδοσφαιρική του καριέρα.
Η θέση στην οποία αγωνιζόταν ήταν αυτή του επιθετικού. Τα νούμερα του ήταν αρκετά ικανοποιητικά, αλλά η προπονητική του αξία ήταν αυτή που τον καταξίωσε στο Παγκόσμιο στερέωμα και του επέτρεψε να παρατήσει τη βαρετή δουλειά του τραπεζικού υπαλλήλου. Άλλωστε το να σηκώνεις ένα Μουντιάλ και ένα Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ως προπονητής είναι κάπως πιο ενδιαφέρον.
Το μεγαλύτερο μέρος της ποδοσφαιρικής του καριέρας το αφιέρωσε στην Ντρέστνερ (1932-1944) μετρώντας δύο πρωταθλήματα Γερμανίας (1943-1944) αλλά και δύο Κύπελλα (1941-1942). Ενώ επιπλέον αγωνίστηκε 16 φορές με τα χρώματα της εθνικής Γερμανίας σκοράροντας μάλιστα και 17 γκολ.
Ο δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος σε συνδυασμό με έναν τραυματισμό στο γόνατο, ανάγκασαν τον Σεν να παρατήσει το άθλημα που τόσο αγαπούσε. Η προπονητική ήταν μονόδρομος για εκείνον, δεν θα μπορούσε άλλωστε να μείνει μακριά από τα γήπεδα όσο και το αν προσπαθούσε.
Το 1956 ο Σεν προσλήφθηκε ως βοηθός προπονητή της Δυτικής Γερμανίας στο πλευρό του Σεπ Χερμπέργκερ τον οποίο και αντικατέστησε τον Νοέμβριο του 1964. Τότε «γύρισε μια νέα σελίδα» στην ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας με τον Σεν στον πάγκο της και την χαρακτηριστική του τραγιάσκα που σπάνια αποχωριζόταν.
Ο Σεν δημιούργησε άμεση επιρροή στην ομάδα και τα πρώτα δείγματα γραφής ήταν άκρως θετικά. Είχε έναν ιδιαίτερο τρόπο προσέγγισης, πρωτόγνωρο για την εποχή. Ήταν πάντα πολύ κοντά με τους ποδοσφαιριστές του και δημιουργούσε ένα κλίμα οικογένειας. Ήταν αυστηρός και άκρως απαιτητικός αλλά σε συνδυασμό με τον χαρακτήρα του έβγαζε σε όλους τον καλύτερο τους εαυτό. Σε δύο συνεχόμενα Μουντιάλ κατέκτησε την δεύτερη και την τρίτη θέση αντιστοίχως, ενώ το 1972 ήρθε και το πρώτο τρόπαιο. Στα γήπεδα του Βελγίου η Δυτική Γερμανία στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης.
Το Ευρωπαϊκό του 1972 ήταν απλώς το ορεκτικό πριν έρθει το «κυρίως πιάτο». Το Μουντιάλ του 1974 στην Γερμανία δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, η ήττα σοκ από την Ανατολική Γερμανία προκάλεσε πολλές εντάσεις αλλά και σκληρή κριτική στην ομάδα και τον ίδιο τον Χέλμουτ. Ο Γκερντ Μίλερ σε δηλώσεις του στο μέλλον για το παιχνίδι αυτό είχε σταθεί στον χαρακτήρα του Σεν «Ενώ επικρατούσε πραγματική κόλαση στην προπόνηση ο Σεν ήταν ψύχραιμος και μας κράτησε μαζί του έως το πρωί μέχρι να καταλάβουμε όλοι τον τρόπο με τον οποίο είχαμε χάσει». Στην πορεία η Δυτική Γερμανία βρήκε τα πατήματα της και στον τελικό της διοργάνωσης αντιμετώπισε την Ολλανδία του Κρόιφ και το λεγόμενο «total football». Ο αγώνας έληξε 2-1 (με ανατροπή μάλιστα για την Δυτική Γερμανία) και ο Σεν σήκωσε για πρώτη του φορά Παγκόσμιο κύπελλο. Ένα παιδικό όνειρο μόλις είχε εκπληρωθεί.
Μετά από 14 χρόνια στον πάγκο της Δυτικής Γερμανίας ο Σεν ύστερα και από τον πρόωρο αποκλεισμό στο Μουντιάλ του 1978 στην Αργεντινή αποχώρησε. Το «κοντέρ» σταμάτησε να μετράει στους 139 αγώνες, ενώ έγινε και ο πρώτος προπονητής που κατέκτησε Παγκόσμιο κύπελλο και Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
Όλα αυτά τα χρόνια είχαν περάσει από τα χέρια του μυθικές μορφές του Γερμανικού ποδοσφαίρου. Οι Φραντς Μπεκενμπάουερ, Γκερντ Μίλερ και Ούλι Χένες ήταν μόλις λίγοι από τους πολλούς. Πολύ λένε πως το μυστικό της επιτυχίας του ήταν η μεγάλη ελευθερία που έδινε στους ποδοσφαιριστές του στο γήπεδο. Άλλοι, πιο κακόβουλοι, δίνουν όλα τα εύσημα στους αθλητές θεωρώντας τον Σεν ως έναν απλό διαμεσολαβητή. Η αλήθεια όμως είναι μόνο μία, η Δυτική Γερμανία με τον Χέλμουτ Σεν στον πάγκο της έζησε θρυλικές στιγμές και το αποτύπωμά του αξίζει να παραμείνει ανεξίτηλο στο πέρασμα του χρόνου.
Άγγελος Κρεμαστός
www.bnsports.gr