Σε μία ταραγμένη εποχή και για τους δύο, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός χρειάστηκαν περισσότερα από 200 λεπτά για να λύσουν τις διαφορές τους. Όχι, δεν υπήρξε παράταση. Μόνο επεισόδια!
Στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, τα παραδείγματα, δυστυχώς, είναι πολλά που η κατάσταση ξέφυγε. Τι συμβαίνει, όμως, όταν το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης του... πανικού σε ένα γήπεδο, ανήκει στους αρμόδιους για την τήρηση της τάξης;
ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός τέθηκαν αντιμέτωποι στις 10 Ιανουαρίου του 1990, για το πρώτο μεταξύ τους ματς, στη φάση των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας. Η κάθε ομάδα ήθελε μέσω του εν λόγω θεσμού να «ξορκίσει» τους δικούς της δαίμονες.
Στον «Δικέφαλο του Βορρά» κυριαρχούσε η δυσαρέσκεια των οπαδών προς τον αείμνηστο πρόεδρο του ΠΑΟΚ, Θωμά Βουλινό. Από την πλευρά των «ερυθρολεύκων», οι συνέπειες του σκανδάλου της Τράπεζας Κρήτης, με εμπλοκή του πρώην ιδιοκτήτη της ΠΑΕ, Γιώργου Κοσκωτά, ήταν εμφανείς.
Εν τέλει, ο ΠΑΟΚ με το γκολ του Λαγωνίδη στο 13ο λεπτό και τις ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες του Νίκου Αναστόπουλου στο 22', το 70' και το 72', επικράτησε με 1-0. Το αγωνιστικό κομμάτι, όμως, πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Ενδεικτικό πως το ματς ξεκίνησε στις 15:00 και ολοκληρώθηκε στις 17:30!
Η αρχή του... κακού έγινε με τις συνεχείς ρίψεις αντικειμένων προς τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού, Ηλία Ταληκριάδη. Δεν ήταν τόσο ο «πετροπόλεμος», όσο η παρουσία μίας διμοιρίας ΜΑΤ μπροστά από τη Θύρα 4, που αντί να κατευνάσει τα πλήθη, λειτούργησε σαν... λάδι στη φωτιά.
Η μοίρα του γκολκίπερ των Πειραιωτών δεν άλλαξε στο 2ο μέρος, παρότι άλλαξε εστία, ενώ στο 57ο λεπτό, ήρθε η πραγματική έκρηξη.
Εντέλως αναίτια και χωρίς να μάθει κανείς -έως και σήμερα- ποιος έδωσε την εντολή, μία άλλη διμοιρία των ΜΑΤ έκανε έφοδο στη Θύρα 4. Όσα ακολούθησαν, μόνο το παρακάτω βίντεο δύναται να τα περιγράψει.
Ακολούθησε πανικός. Άλλοι επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, άλλοι μπήκαν στο ταρτάν για να σωθούν, ενώ το ματς παιζόταν κανονικά. Στο 86ο λεπτό, τα κάγκελα της Θύρας 4 κατέρρευσαν, ακολούθησαν μάχες σώμα με σώμα, και ο διαιτητής της αναμέτρησης, Γιώργος Κουκουλάκης, αναγκάστηκε να διακόψει το ματς, χωρίς οι δύο ομάδες να οδηγηθούν στα αποδυτήρια.
Οκτώ λεπτά αργότερα το ματς ξεκίνησε ξανά, για μόλις 40 δευτερόλεπτα, πριν την οριστική του λήξη!
«Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο για να αποφύγουν τη βάναυση στάση της αστυνομίας. Δεν επιτέθηκαν σε παίκτες ή παράγοντες» τόνιζε ο παρατηρητής της ΕΠΟ, κ. Θωμαΐδης, ενώ από πλευράς του, ο διαιτητής της αναμέτρησης δήλωνε: «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Ευχαριστώ τις ομάδες που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τελειώσει κανονικά το ματς».
Τα επεισόδια συνεχίστηκαν και έξω από το γήπεδο της Τούμπας, αφήνοντας πίσω τους 56 τραυματίες, εκ των οποίων οι 36 ήταν αστυνομικοί! Οι ζημιές στους γύρω χώρους ήταν τεράστιες. Πλήθος καμένων περιπολικών, ατελείωτες καταστροφές και φυσικά, πολλές συλλήψεις.
Ήταν, ωστόσο, μία από τις λίγες φορές, που σχεδόν όλες οι πλευρές συμφώνησαν πως για την έκταση των επεισοδίων δεν ήταν κύριοι υπεύθυνοι όσοι βρέθηκαν στις κερκίδες εκείνο το μεσημέρι...
Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr