Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης
Είναι κάποιοι άνθρωποι που πέρασαν από τη ζωή, άφησαν το στίγμα τους, έφυγαν και θα μνημονεύονται για πάντα. Ο Λουκάς Μπάρλος, στη ζωή της ΑΕΚ, ανήκει σε αυτή τη σπάνια κατηγορία…
Σαν σήμερα (20/10) το 1999 ο «θείος Λουκάς» άνοιξε τα… φτερά του και πέταξε ψηλά. Ο «πρόεδρος των προέδρων» όπως έχει χαρακτηριστεί. «Το αιώνιο σύμβολο της Ιστορίας της ΑΕΚ», όπως είχε πει παλαιότερα ο Δημήτρης Μελισσανίδης, έκλεισε τα μάτια του, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο.
Εκείνο το απόγευμα πριν 24 χρόνια η ΑΕΚ ήταν στη Βουδαπέστη για το παιχνίδι με την ΜΤΚ για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Η ομάδα έκανε προπόνηση όταν έγινε γνωστή η θλιβερή είδηση βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια της Ένωσης. Η ΑΕΚ έχασε τον… πατέρα της! Η ΑΕΚ ορφάνεψε εκείνη την ημέρα…
Ο Λουκάς Μπάρλος, γεννήθηκε το 1920 στη Θεσσαλονίκη, έχοντας καταγωγή από το μαρτυρικό Δίστομο Βοιωτίας, όπου τον Ιούνιο του 1944 οι Γερμανοί ναζιστές δολοφόνησαν 228 κατοίκους του. Το όνομα Λουκάς το πήρε από τον γιατρό παππού του, ενώ ο πατέρας και ο θείος του είχαν ανακαλύψει και αξιοποιήσει πρώτοι το πλούσιο, σε κοιτάσματα βωξίτη, έδαφος της ιδιαίτερης πατρίδας του. Έως τα 54 χρόνια του ο Μπάρλος αγαπούσε τον Άρη, αλλά ήταν αποστασιοποιημένος από το ποδόσφαιρο. Μάλιστα, σε παιδική ηλικία φόρεσε τη φανέλα του παίζοντας στην ακαδημία της ομάδας. Ήταν κάτοχος της εταιρείας «Ελληνικοί Βωξίται Διστόμου», που το 1968 πέρασε στον έλεγχο της συσταθείσας, από το 1960, εταιρείας «Αλουμίνιον της Ελλάδος», κληροδοτώντας στους κληρονόμους, περιουσία εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών. Συνεπώς, είχε οικονομική επιφάνεια, αλλά είχε και τη διάθεση, να ξοδέψει και μάλιστα σωστά.
Το 1974 ο τότε γενικός γραμματέας αθλητισμού, Αναστάσιος Πρίντζης, τον κάλεσε και του ζήτησε να αναλάβει την ΑΕΚ! «Όταν με κάλεσε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Αναστάσιος Πρίντζης, δεν είχα ιδέα γιατί με ήθελε, ήμουν αποστασιοποιημένος από το ποδόσφαιρο», είχε αποκαλύψει στην τελευταία συνέντευξή του, στον «ΕΝΩΣΙΤΗ», ένα χρόνο, πριν χάσει τη μάχη με τον καρκίνο.
Πιέστηκε να αναλάβει την ΑΕΚ από τη χούντα. Ήθελε όμως δημοκρατικές διαδικασίες, κάνοντας εκλογές στο σύλλογο. Ο Μπάρλος πήρε το 58% των ψήφων και το ιδιαίτερο καλοκαίρι του 1974, γιόρτασε τα 50 χρόνια ζωής της με τον «θείο Λουκά» ως νέο της πρόεδρο. Αυτόν που θα άλλαζε το ρου της Ιστορίας της.
«Εγώ ήμουν Άρης, αλλά είμαι πρόσφυγας και θα παλέψω για την ΑΕΚ», είπε στους παίκτες της ομάδας, όταν ανέλαβε.
Το ταξίδι της ΑΕΚ προς την κορυφή ξεκίνησε με τον Λουκά Μπάρλο στο τιμόνι. Ο Μίμης Παπαϊωάννου ήταν ο φυσικός αρχηγός αυτής της ομάδας. Τον έπεισε να γίνει ο ηγέτης της σε αυτή τη νέα προσπάθεια.
Ήρθαν μεγάλοι προπονητές: Φράντισεκ Φάντροκ και μετά Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι, Φέρεντς Πούσκας. Ήρθαν μεγάλοι παίκτες επί θητείας του: Νικολούδης, Αρδίζογλου, Ιντζόγλου, Δέδες, Σκρέκης, Στεργιούδας, ο Μίμης Δομάζος ακόμα. Οι Γερμανοί Βάλτερ Βάγκνερ και Τίμο Τσανλάιντερ, ο Μίλτον Βιέιρα και φυσικά ο Ντούσαν Μπάγεβιτς.
Η μεταγραφή του Θωμά Μαύρου
Η μεγάλη του αγάπη, η μεγάλη του μεταγραφή όμως ήταν ο Θωμάς Μαύρος. Το «παιδί» του. Μία μεταγραφή πολύκροτη την εποχή εκείνη. Ο Μαύρος έπαιζε στον Πανιώνιο και τον ήθελαν όλοι. Ο Ολυμπιακός μάλιστα είχε δώσει και προκαταβολή για να τον κάνει δικό του. «Όλοι θεωρούσαν τον Μαύρο παίκτη του Ολυμπιακού. Μπήκα στη μέση και χάλασα τη δουλειά. Αυτόν τον παίκτη δεν τον έχανα με τίποτα. Ο Μαύρος στοίχισε με σημερινά λεφτά 1,5 δισεκατομμύριο», είχε πει μερικά χρόνια μετά ο Μπάρλος. Μετά από δικαστήρια και προσφυγές του Θωμά Μαύρου στα πολιτικά δικαστήρια για να πάρει την ελευθέρας του από τον Πανιώνιο, η ΑΕΚ έδωσε 10 εκατ. δραχμές στην ομάδα της Νέας Σμύρνης για να παραιτηθεί από κάθε ένδικο μέσο διεκδίκησής του. Μετά από ένα χρόνο ο Μαύρος φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ και έγραψε Ιστορία.
Οι τίτλοι και οι επιτυχίες
Η δουλειά, το μεράκι και η αγάπη του Μπάρλου για την ΑΕΚ και το ποδόσφαιρο έφερε την Ένωση στην κορυφή της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. Τη σεζόν 1976-77 η ΑΕΚ τρελαίνει την Ευρώπη φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ! Απέκλεισε κατά σειρά τη Ντιναμό Μόσχας, τη Ντέρμπι Κάουντι, τον Ερυθρό Αστέρα και την ΚΠΡ σε ματς συγκλονιστικά. Στα ημιτελικά η πανίσχυρη Γιουβέντους της εποχής. Στην Ιστορία έχει μείνει η ιστορική ατάκα του Μπάρλου από την Αγγλία μετά το 2-3 επί τη Ντέρμπι Κάουντι. Σε ένα σπάνιο ηχητικό ο συγκινημένος Μπάρλος είπε τότε: «Ευχαριστώ τον Θεό, για τη χαρά που μας έδωσε. Τη χαρά που έδωσε στους Έλληνες φιλάθλους, προς χάρη των ηρωικών παιδιών μας. Ζήτω η ΑΕΚ!»
Επί ελληνικού εδάφους η ΑΕΚ του Μπάρλου κατέκτησε το νταμπλ του 1978, το πρωτάθλημα του 1979 και την αναγνώριση απ’ όλο τον κόσμο πως εκείνη η ομάδα ήταν η μεγαλύτερη που έχει περάσει από την Ελλάδα.
Η περίφημη Σκεπαστή εξέδρα
Δεν έμεινε μόνο στα αγωνιστικά ο Λουκάς Μπάρλος. Η αγάπη του για την ΑΕΚ ήταν πέρα από τα συνηθισμένα. Έφτασε στο σημείο να βάλει υποθήκη το σπίτι του για να κατασκευαστεί η Σκεπαστή εξέδρα στο γήπεδο της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Επίσης, επί ημερών του θεμελιώθηκε το κλειστό της ομάδας μπάσκετ. Είχε όνειρο για ακόμα μεγαλύτερη επέκταση της ιδιοκτησίας της ΑΕΚ ώστε να δημιουργεί κλειστό πίσω από το ποδοσφαιρικό γήπεδο. Το ποδόσφαιρο γίνεται επαγγελματικό στις αρχές της δεκαετίας του ‘80. Τα πράγματα οικονομικά δυσκόλεψαν και στις 9 Μαρτίου του 1981 αποχωρεί από την ΑΕΚ, δίνοντας τα ηνία στον Ανδρέα Ζαφειρόπουλο.
«Μόλις κατάλαβα ότι η τσέπη δεν τραβάει άλλο, υπέβαλα την παραίτηση μου και έφυγα. Διότι αν δεν μπορείς να κάνεις την κίνηση και να βάζεις το χέρι στην τσέπη, η ΑΕΚ τέρμα. Και εγώ είχα στεγνώσει και κατάλαβα ότι δεν μπορώ να συνεχίσω άλλο. Και έφυγα. Απλά πράγματα...»
«Δεν ήθελα να πάρω από την ΑΕΚ, μόνο να δώσω ήθελα. Δεν είμαι επενδυτής εγώ και μάλλον δεν έχω θέση στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Ευχαριστώ τον Θεό για τις στιγμές που μου χάρισε στην ΑΕΚ. Αυτή η ομάδα είναι ό,τι σημαντικότερο είχα στη ζωή μου».
Το εκκλησάκι του Οσίου Λουκά στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ, το κέρινο ομοίωμά του που θα δεσπόζει στο Μουσείο της ΑΕΚ στην «Αγιά Σοφιά – OΠΑΠ Αrena», μα κυρίως όλα όσα προσέφερε αυτός ο άνθρωπος για την ΑΕΚ θα θυμίζουν πάντα στο κόσμο αυτής της ομάδας το σύνθημα: «ΑΕΚ – Μπάρλος – Σύλλογος μεγάλος».
www.bnsports.gr