Είναι αποφάσεις που είτε τις παίρνεις και έχεις να υπερηφανεύεσαι είτε χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο. Στην περίπτωση της Γιουβέντους και του Γκούναρ Νόρνταλ σίγουρα ίσχυσε το δεύτερο! Ο Σουηδός θρύλος της Μίλαν και της Serie A αποτέλεσε «μήλον της έριδος» τον χειμώνα του 1949 μεταξύ των δύο γιγάντων του ιταλικού ποδοσφαίρου, με τους Μιλανέζους τελικά να κερδίζουν την υπογραφή του.
Η Γιουβέντους νωρίτερα είχε καταφέρει να κλέψει τον Δανό Γιοχάνες Πλέγκερ και σύμφωνα με τις φήμες της εποχής, ο Τζιάνι Αννιέλι θέλησε να αφήσει τον Νορντάλ να καταλήξει τελικά στη Μίλαν, ως μία κίνηση παρηγοριάς! Το θέμα όμως είναι ότι μαζί με την παρηγοριά έδωσε στην ομάδα του Μιλάνου έναν παίκτη που έμελλε να γράψει ιστορία με την φανέλα της και να την επαναφέρει στο προσκήνιο.
?? For Sweden, he scored 43 times in 33 appearances and fired the team to @Olympics glory ?
— FIFA.com (@FIFAcom) September 15, 2020
?? In Italy he became a legend and, with 210 @acmilan goals, remains the club's all-time leading scorer ⭐️
Remembering the remarkable Gunnar Nordahl, 25 years on from his passing ? pic.twitter.com/buR62EB0pc
Μία μηχανή» των γκολ
Ο γεννημένος στις 19 Οκτωβρίου του 1921, Νόρνταλ, από πολύ νωρίς έδειξε ότι ήταν φτιαγμένος για μεγάλα πράγματα. Σε ηλικία 18 χρονών θα συμμετέχει στην πρώτη κατηγορία της Σουηδίας με την φανέλα της Ντέγκερφορς το 1940, ομάδα στην οποία αγωνίστηκε μέχρι το 1944 όταν και πήρε μεταγραφή στη Νόρκεπινγκ. Από το ‘40 μέχρι το ΄44 ο Νόρνταλ πέτυχε 56 γκολ σε 77 εμφανίσεις! Ύστερα από τη μεταγραφή του, υπό τις οδηγίες του μεγάλου Ούγγρου προπονητή Λάγιος Τσλάιζερ, η βελτίωσή του θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, φτάνοντας τα 93 γκολ σε 95 συμμετοχές μέχρι το 1949!
Συνολικά, τρεις φορές κατάφερε να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος ενώ βρέθηκε κοντά και σε τέταρτη αλλά ο μετέπειτα συμπαίκτης του στη Μίλαν, Γκούναρ Γκρεν, τον ξεπέρασε για μόλις ένα γκολ!
Τα κατορθώματά του Νόρνταλ δεν περιορίστηκαν όμως μόνο στο πρωτάθλημα της χώρας του. Από το 1942, ο νεαρός στράικερ ήταν διεθνής με την χώρα του και μάλιστα στο ντεμπούτο του είχε σκοράρει απέναντι στη Δανία. Φυσικά, μεγαλύτερη στιγμή του με την εθνική ομάδα, το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 1948.
Η Σουηδία πήγε στη μεγάλη διοργάνωση με ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές, μιας και η ομοσπονδία χρησιμοποιούσε μόνο μη επαγγελματίες παίκτες στην εθνική ομάδα. Ο Νόρνταλ ήταν πυροσβέστης στο επάγγελμα επομένως μπορούσε να φορέσει κανονικά το εθνόσημο.
Στο Λονδίνο η Σουηδία κατέπληξε τους πάντες, με τον Νόρνταλ να είναι από τους πρωταγωνιστές στην πορεία προς το χρυσό, σκοράροντας συνολικά 7 φορές! Στον τελικό, οι Σκανδιναβοί νίκησαν το μεγάλο φαβορί, την Γιουγκοσλαβία, με το ευρύ 3-1, μπροστά σε ένα κατάμεστο από 60.000 φιλάθλους Γουέμπλεϊ.
? #OnThisDay in 1948 the hallowed Gre-No-Li triumvirate – Gunnar Gren, Gunnar Nordahl and Nils Liedholm – inspired Sweden to #OlympicFootball gold at Wembley ?
— FIFA.com (@FIFAcom) August 13, 2021
?? The Swedes incredibly averaged scoring 5.5 goals per game at that tournament ?@svenskfotboll | #Olympics pic.twitter.com/RmvDYWBtn6
Η μεταγραφική μάχη Μίλαν - Γιουβέντους
Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το ιταλικό ποδόσφαιρο, όπως και όλη η χώρα, προσπαθούσε να μαζέψει τα κομμάτια του, με τις ομάδες να ψάχνουν την ανανέωση στο ρόστερ τους. Ο Τζιάνι Ανιέλι βλέποντας τον Δανό Τζον Χάνσεν να σκοράρει τέσσερις φορές στην συντριβή της Ιταλίας από την σκανδιναβική χώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αποφασίζει με συνοπτικές διαδικασίες να τον φέρει στο Τορίνο για λογαριασμό της Γιουβέντους, πράγμα που το καταφέρνει.
Η Μίλαν από την άλλη, έψαχνε και αυτή μία ριζική αλλαγή, έχοντας μείνει χωρίς πρωτάθλημα από το 1907! Βλέποντας την κίνηση των «μπιανκονέρι» με τον Χάνσεν, αποφασίζουν να κάνουν δικό τους τον συμπαίκτη του στην εθνική ομάδα, Γιοχάνες Πλέγκερ. Ο «αλαντίν» όπως ήταν το παρατσούκλι του είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον κορυφαίων ομάδων καθώς είχε σκοράρει πάνω από 100 γκολ με την φανέλα της Φρεμ, ωστόσο εκείνος θα διαλέξει, προσωρινά, την Μίλαν!
Τον Δεκέμβρη του 1949, ο Δανός άσος θα πάρει το τρένο για να βρεθεί στην Ιταλία προκειμένου να υπογράψει στους «ροσονέρι», μόνο που τα πράγματα ήρθαν λίγο... διαφορετικά.
Ο Πλέγκερ έφτασε στην Ιταλία ωστόσο δεν πήρε ποτέ μεταγραφή στη Μίλαν, μιας και τελικά φόρεσε την φανέλα της Γιουβέντους! Λέγεται πως σε μία στάση που έκανε το τρένο που μετέφερε τον Δανό ποδοσφαιριστή επιβιβάστηκαν ο ίδιος ο Χάνσεν με ένα στέλεχος των «μπιανκονέρι» και τον έπεισαν να πει το «ναι» στις «ζέβρες», προσφέροντάς του περισσότερα χρήματα.
Ο Νόρνταλ στη Μίλαν με τις... ευλογίες του Ανιέλι
Ο Πλέγκερ αποκτήθηκε από την Γιουβέντους με 50 δις λιρέτες ωστόσο η ομάδα αλλά και ο ίδιος ο Ανιέλι εκτέθηκαν στους ανθρώπους της Μίλαν, η οποία είχε συμφωνήσει αρχικά με τον παίκτη. Φαίνεται ακραίο στις μέρες μας αλλά εκείνη την εποχή οι ιδιοκτήτες των ομάδων, οι οποίοι ήταν και επιχειρηματίες, ήθελαν να τα έχουν καλά μεταξύ τους.
Εκτός από τις υποθέσεις των Χάνσεν και Πλέγκερ, οι δύο ιταλικοί σύλλογοιείχαν στα ραντάρ τους τον Νόρνταλ, ο οποίος είχε εντυπωσιάσει στο ολυμπιακό τουρνουά. Ο Ανιέλι ύστερα από την κίνηση με τους Δανούς δεν ήθελε να κάνει ακόμα χειρότερη την σχέση του με τους ιθύνοντες της Μίλαν και έτσι όχι μόνο έκανε πίσω για τον Σουηδό επιθετικό αλλά βοήθησε, σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, να γίνει η μεταγραφή του στους «ροσονέρι». Φυσικά, δεν ήξερε ότι με αυτή του την κίνηση θα άλλαζε η ιστορία της αντιπάλου του.
Ο Νόρνταλ έφτασε στις 9 Ιανουαρίου στο Μιλάνο εν μέσω αποθέωσης από τους φίλους της ομάδας που κατέκλυσαν τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης για να τον υποδεχτούν.
Το περίφημο «Gre-No-Li»
Όπως είχε κάνει και με την εθνική ομάδα στο ντεμπούτο του έτσι και σε εκείνο με την Μίλαν, ο «Pompierone», όπως τον φώναζαν στην Ιταλία, θα σκοράρει κόντρα κόντρα στην Προ Πάτρια, στη νίκη της ομάδας του με 3-2. Στα επόμενα 256 παιχνίδια που θα αγωνιστεί με τους «μιλανίστι», θα βάλει συνολικά 209 γκολ και θα βγει 5 φορές πρώτος σκόρερ της Serie A, με τις τρεις μάλιστα να είναι συνεχόμενες, ρεκόρ που μόνο ο Μισέλ Πλατινί θα καταφέρει να ισοφαρίσει αργότερα.
Λίγο καιρό μετά την απόκτηση του Νόρνταλ, η Μίλαν θα φέρει στην Ιταλία και τους συμπαίκτες του στην εθνική Σουηδίας, Γκούναρ Γρεν και Νιλς Λίντχολμ ενώ θα προσλάβει ως προπονητή τον Τσάιζλερ. Όλες οι κινήσεις έγιναν με προτροπή του ίδιου του Νόρνταλ, με το αποτέλεσμα να αλλάζει μια για πάντα την ιστορία της ομάδας.
Με τους τρεις Σουηδούς στο ρόστερ της, η Μίλαν θα πετύχει την πρώτη τους χρονιά 71 τέρματα σε 38 αγώνες ενώ την επόμενη χρονιά θα οδηγήσουν την ομάδα ξανά στην κορυφή της Serie A ύστερα από 44 ολόκληρα χρόνια, κάτι που θα επαναληφθεί και το 1955, χωρίς όμως τον Γκρεν. Η τριάδα έμεινε στην ιστορία ως το περίφημο «Gre-No-Li» και χάρη σε αυτό, η Μίλαν αναγεννήθηκε και έγινε το μετέπειτα ευρωπαϊκό μεγαθήριο.