7 Οκτωβρίου 1977: Ο άνθρωπος που δημιούργησε μία από τις ποιοτικότερες ομάδες που έχουν εμφανιστεί στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, Φράντισεκ Φάντρονκ, απολύεται από την ΑΕΚ και τον Λουκά Μπάρλο. Αν και πολλοί φοβήθηκαν ότι αυτό το τέλος θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία της ομάδας, εν τέλει έμελλε να φέρει την έλευση του Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι, υπό τις οδηγίες του οποίου η «Ένωση» θα απογειωνόταν, κατακτώντας το πολυπόθητο νταμπλ!
«Όλα για κάποιο λόγο γίνονται» λέει ο θυμόσοφος λαός και η ιστορία έχει δείξει ότι αυτό ισχύει. Η έλευση του Φράντισεκ Φάντρονκ το καλοκαίρι του 1974 θα άλλαζε μια για πάντα την ιστορία της ΑΕΚ, καθώς ο πολιτογραφημένος Ολλανδός τεχνικός δημιούργησε μία ομάδα που όμοια της δεν είχε δει το ελληνικό ποδόσφαιρο μέχρι τότε. Υπό τις οδηγίες του, η «Ένωση» θα πραγματοποιούσε μία από τις καλύτερες ευρωπαϊκές πορείες ελληνικών ομάδων, φτάνοντας ένα βήμα πριν τον τελικό του Κυπέλλου UEFA της περιόδου 1976-77, χάνοντας την πρόκριση από την Γιουβέντους στον ημιτελικό.
Το τέλος εποχής Φάντρονκ
Το ποδόσφαιρο που έπαιξε η «Ένωση» εκείνη την εποχή ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του, μιας και ο Φάντρονκ θα εισήγαγε για πρώτη φορά στην Ελλάδα καινοτόμες ιδέες όπως το τεχνητό οφσάιντ, το passing game, ακόμα και την τοποθέτηση των πλάγιων μπακ πιο ψηλά! Το θέαμα ήταν μοναδικό, η πορεία στην Ευρώπη έγινε, όμως το πολυπόθητο πρωτάθλημα δεν ερχόταν. Στις 7 Οκτωβρίου του 1977, ο Λουκάς Μπάρλος, ο άνθρωπος που είχε φέρει στην Ελλάδα τον σπουδαίο τεχνικό, αποφασίζει να τον απομακρύνει φέρνοντας το τέλος της εποχής Φάντρονκ στην ΑΕΚ. Μία ήττα από τον Ολυμπιακό με 1-0 για την 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος ήταν αυτή που έφερε και την φυγή κακήν κακώς του «παππού», όπως έμεινε στην ιστορία ο Τσεχο-Ολλανδός.
Οι δύο πλευρές είχαν αρχίσει να έχουν διαφορετική φιλοσοφία σχετικά με το πως θα έπρεπε να πορευτεί η ομάδα. Ο Λουκάς Μπάρλος θεωρούσε ότι η ομάδα έπρεπε να προχωρήσει στην απόκτηση έτοιμων και ποιοτικών ποδοσφαιριστών, ενώ ο Φάντρονκ ήθελε να προωθηθούν σταδιακά παιδιά από την ακαδημία, την οποία μάλιστα είχε ο ίδιος υπό την επίβλεψή του.
Η έλευση του Τσαϊκόφσκι
Ύστερα από την απόλυση του Φάντρονκ πολλοί φοβήθηκαν ότι αυτό δεν θα έχει καλό αντίχτυπο στην ομάδα. Ο Μπάρλος βρίσκει τον επόμενο προπονητή της ΑΕΚ στο πρόσωπο του Κροάτη, Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι, ο οποίος μέχρι τότε είχε ένα σπουδαίο βιογραφικό να επιδείξει. Κατάκτηση του γερμανικού πρωταθλήματος το 1962 με την Κολωνία, δύο κύπελλα Γερμανίας με την Μπάγερν Μονάχου αλλά και η κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων της σεζόν 1966-67 κόντρα στην Ρέιντζερς. Όλες αυτές οι επιτυχίες ήταν από μόνες τους αρκετές για να τον επιλέξει ο μεγάλος ηγέτης των «κιτρινόμαυρων», με τον «Τσικ» να αναλαμβάνει την ομάδα στην 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος.
Ο νέος τεχνικός θα φέρει στην ΑΕΚ αυτό που έλειπε πριν, όντας όπως και ο προκάτοχός του ένθερμος υποστηρικτής του επιθετικού ποδοσφαίρου. Η ομάδα που είχε δημιουργήσει ο Φάντρονκ ήταν πρότυπο, στρωμένη και έτοιμη για μεγάλα πράγματα και ο Τσαϊκόφσκι αποτέλεσε τον καλύτερο άνθρωπο εκείνη την περίοδο ώστε να καθοδηγήσει αυτό το σύνολο στην κορυφή! Η πορεία των «κιτρινόμαυρων» στο πρωτάθλημα δεν θα αφήσει κανέναν να διαψεύσει την ανωτερότητά της έναντι όλων των υπολοίπων. Με μπροστάρηδες τον Θωμά Μαύρο και τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, η ΑΕΚ θα καταφέρει να κατακτήσει το πρωτάθλημα που τόσο πολύ έψαχνε, τερματίζοντας μάλιστα 7 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο ΠΑΟΚ, όντας αήττητη εντός έδρας!
Το δεύτερο ιστορικό νταμπλ
Ο Λουκάς Μπάρλος είχε ζητήσει από τον Κροάτη τεχνικό το πρωτάθλημα, όπως θα εκμυστηρευτεί αργότερα ο ίδιος, ωστόσο εκείνος επέλεξε να του κάνει δώρο και το Κύπελλο! Εκείνη η σεζόν για την ΑΕΚ ήταν πραγματικά «ονειρική» και δεν θα μπορούσε να επισφραγιστεί με τίποτα λιγότερο από την κατάκτηση του νταμπλ. Η «Ένωση» έδειξε ότι πραγματικά δεν είχε αντίπαλο εντός συνόρων, καθώς πέρα από την πορεία της στο πρωτάθλημα, κατάφερε να φτάσει μέχρι την κατάκτηση του Κυπέλλου, επικρατώντας και των τριών μεγάλων ομάδων!
Η διαδικασία των αγώνων τότε στον θεσμό ήταν εξ’ ολοκλήρου μονά νοκ άουτ παιχνίδια χωρίς επαναληπτικούς αγώνες. Η ΑΕΚ αρχικά στον δεύτερο γύρο άφησε εκτός συνέχειας τον Παναθηναϊκό επικρατώντας εκτός έδρας με 1-0. Στην επόμενη φάση, ήρθε η ανεπανάληπτη εμφάνιση κόντρα στον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια, διαλύοντας τους «ερυθρόλευκους» με το ευρύ 6-1.
Τελευταίο «θύμα» της αρμάδας του Τσαϊκόφσκι ήταν ο ΠΑΟΚ στον τελικό της διοργάνωσης στο Στάδιο Καραϊσκάκη, τον Ιούνιο του ‘78. Οι Θεσσαλονικείς αν και στάθηκαν καλά στο πρώτο ημίχρονο τελικά δεν μπόρεσαν να αντισταθούν περαιτέρω και υποκλίθηκαν και αυτοί στην ανωτερότητα των πρωταθλητών Ελλάδας, με τους Μαύρο και Μπάγεβιτς να σκοράρουν στο δεύτερο μέρος για το τελικό 2-0.
Ήταν το επιστέγασμα μιας χρονιάς ονειρικής, η οποία αν και ξεκίνησε με ένα πικρό «αντίο» ενός σπουδαίου τεχνικού, εντούτοις τελείωσε με ένα ιστορικό νταμπλ υπό τις οδηγίες του αγαπημένου «Τσικ» των «κιτρινόμαυρων»...
www.bnsports.gr