Η αλησμόνητη πορεία του Παναθηναϊκού στο Champions League της περιόδου 1995-96 όπου έφτασε μέχρι τα ημιτελικά και το διπλό στο Άμστερνταμ, ξεκίνησε κάπως… φασαριόζικα. Μία τέτοια μέρα σαν και αυτή 28 χρόνια πίσω η UEFA απέκλειε τη Ντιναμό Κιέβου για απόπειρα δωροδοκίας στον Ισπανό διαιτητή, Αντόνιο Λόπεθ Νιέτο, σε μια ιστορία με γούνες, σημειώματα και όχι μόνο.
Επιστροφή στους ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης για τον Παναθηναϊκό σημαίνει και αφορμή για το BN Sports να αναδείξει τη ρετροειδή του φύση. Και όλα τα παραπάνω τυγχάνει να συμπίπτουν ημερολογιακά για να πέσει… φως σε μια υπόθεση προ 28ετίας που είχε άμεση συνάρτηση με το «τριφύλλι». Τη φοβερή και τρομερή ομάδα του 1995-96 που έφτασε μια ανάσα από το 2ο τελικό της ιστορίας της στα «αστέρια» όμως… σκόνταψε στον ίδιο αντίπαλο. Το ταξίδι όμως της σεζόν εκείνης άρχισε κάπως αλλόκοτα, παράξενα.
Στην πρώτη του συμμετοχή στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση μετά την αλλαγή του format και της ονομασίας, ο Παναθηναϊκός κληρώθηκε με Πόρτο, Ναντ και Ντιναμό Κιέβου σε έναν ιδιαίτερα ισορροπημένο όμιλο, με την εκκίνηση των υποχρεώσεών του να λαμβάνει χώρα στο Κίεβο (13/9) απέναντι στην ισχυρή Ντιναμό. Ένα παιχνίδι που στο χορτάρι ανέδειξε νικήτρια την ουκρανική ομάδα (1-0) όμως οι ψίθυροι περί… απόπειρας σκευωριών έδιναν και έπαιρναν, μετά από καταγγελία του Ισπανού διαιτητή Αντόνιο Λόπεθ Νιέτο, με την UEFA να ανοίγει άμεσα το φάκελο και να παίρνει το λόγο.
Οι κατηγορίες βαριές και έτσι η υπόθεση διερευνήθηκε «αστραπιαία» από έναν έμπειρο αξιωματούχο της Ομοσπονδίας, με την απόφαση να εξελίσσεται σε… κόλαφος και τον πέλεκυ να πέφτει βαρύς (ασχέτως πως εξελίχθηκε στην πορεία) για τους Ουκρανούς.
Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα έγραψε στην έκθεσή του και με βάση την οποία πάρθηκε η απόφαση, οι διαιτητές έφτασαν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας την προηγούμενη του αγώνα, με τον μάνατζερ της Ντιναμό Κιέβου κ. Αλεξάντερ Μπάκσι, να τους υποδέχεται στο αεροδρόμιο. Στη συνέχει και αντί να πάνε κατευθείαν στο ξενοδοχείο, επισκέφθηκαν ένα κατάστημα με είδη δώρων - όπως συνηθιζόταν – από όπου οι ρέφερι αγόρασαν κάποια αναμνηστικά. Στο δρόμο προς το ξενοδοχείο μάλιστα, φαίνεται πως τους έγινε και επίδειξη με πολυτελείς γούνες τις οποίες και δεν αγόρασαν και ύστερα μεταφέρθηκαν στο κατάλυμά τους.
Ενώ οι διαιτητές βρίσκονταν στα δωμάτιά του, ο Αντόνιο Λόπεθ Νιέτο άκουσε κάποιον να του χτυπά την πόρτα. Άνοιξε και ένας άγνωστος άνδρες του άφησε δύο τσάντες με παλτά. Αργότερα μάλιστα η διαιτητική ομάδα μεταφέρθηκε στο προπονητικό κέντρο της Ντιναμό, όπου τους προτάθηκε η δυνατότητα να χαλαρώσουν στη σάουνα με τη συντροφιά συνοδών πολυτελείας. Πρόταση την οποία και αρνήθηκαν ισχυριζόμενοι πως δεν θα βοηθούσε κάτι τέτοιο στην απόδοσή τους στον αγώνα.
Νωρίς το βράδυ, οι διαιτητές πήγαν για δείπνο με τη συνοδεία των Βασίλι Μπάμπιτσουκ, αντιπροέδρου της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της ουκρανικής ομοσπονδίας, Ιγκόρ Σούρκις, γενικού γραμματέα της Ντιναμό, Εβγκένι Πασούτιν, μέλος του συμβουλίου της ομάδας, Αλεξάντερ Μπάκσι, μάνατζερ της Ντιναμό και την Ελένα Νεσάεβα που διατελούσε χρέη διερμηνέα.
Κάποια στιγμή και ενώ ολοκλήρωσαν το δείπνο τους, ο κ. Μπάμπιτσουκ πλησίασε το τραπέζι και γνωστοποίησε στον διαιτητή, ότι ο Ιγκόρ Σούρκις ήθελε να μιλήσει μαζί του σ’ ένα άλλο δωμάτιο. Ο Λόπεθ Νιέτο πήγε στο δωμάτιο και ο Σούρκις του έδειξε ένα σημείωμα με την ακόλουθη φράση στα ισπανικά: «ANTONIO – VICTORIA – DYNAMO – 300.000 USD PARA USTED» («Αντόνιο – νίκη – Ντιναμό – 30.000 δολάρια για σας»)
Η εξέλιξη αυτή αναστάτωσε τον διαιτητή, ο οποίος αν και προσπάθησε δεν κατάφερε να αποσπάσει το σημείωμα. Τα όσα διαδραματίστηκαν εκεί, ο Λόπεθ – Νιέτο έσπευσε να τα διατυπώσει «χαρτί και καλαμάρι» στον εκπρόσωπο της UEFA κ. Φάνλερ και τον παρατηρητή διαιτησίας κ. Μπόσκοβιτς, παρουσία των δύο βοηθών του και του αναπληρωματικού διαιτητή. Οι επανειλημμένες απολογίες των παραγόντων της Ντιναμό δεν έπιασαν τόπο.
Την ημέρα του αγώνα οι διαιτητές, παρουσία των εκπροσώπων της UEFA, τράβηξαν κάποιες φωτογραφίες από τις γούνες που τους προσφέρθηκαν και στη συνέχεια ο κ. Φάνλερ επέστρεψε τις δύο τσάντες στον κ. Μπάμπιτσουκ. Μάλιστα, όταν τέθηκε το ζήτημα περί αντικατάστασής τους και ενώ ρωτήθηκαν σχετικά, απέρριψαν ρητά το ενδεχόμενο, παίζοντας κανονικά το παιχνίδι. Μια αναμέτρηση βέβαια ως μη γενόμενή και για τους δύο κατ’ ουσίαν.
Η διοίκηση των Ουκρανών, διά στόματος του εκπροσώπου της Αλέξι Σεμένκο, έκανε λόγο για προβοκάτσια, αρνούμενη οποιοδήποτε συσχετισμό με τις καταγγελίες του Ισπανού ρέφερι, κάνοντας έφεση και αναπαράγοντας την ιστορία από την ανάποδη.
«Ο Νιέτο ζήτησε τις γούνες, περιμένοντας ότι θα του τις κάνουμε δώρο. Όταν ο Ισπανός είδε το λογαριασμό των 30.000 δολαρίων, που δεν μπορούσε να πληρώσει, επέστρεψε τις γούνες και μίλησε για δωροδοκία».
Παρόλα αυτά, αφού συλλέχθηκαν όλα τα στοιχεία, μία τέτοια μέρα σαν και αυτή πριν από 28 χρόνια, η Πειθαρχική Επιτροπή της UEFA συνεδρίασε στο Οπόρτο της Πορτογαλίας, αποφασίζοντας τον τριετή αποκλεισμό της Ντιναμό Κιέβου και την εφ’ όρου ζωής παύση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο για τους Ιγκόρ Σούρκις και Βασίλ Μπάμπιτσουκ.
Τη θέση των Ουκρανών πήρε η Άλμποργκ στο γκρουπ του Παναθηναϊκού, στο οποίο η ελληνική ομάδα τερμάτισε ως επικεφαλής, θέτοντας τις βάσεις για τη μεγαλειώδη πορεία. Η υπόθεση δωροδοκίας αυτή είχε «ταρακουνήσει» την υφήλιο, με την Ομοσπονδία να στηρίζει έμπρακτα το διαιτητή (άρχων του αγώνα σε τρεις τελικούς Κυπέλλου UEFA και συμμετοχή στο Μουντιάλ του 2002) και την Επιτροπή Εφέσεων να ρίχνει εν τέλει στα…. μαλακά τη Ντιναμό (έπαιξε πάλι στην Ευρώπη την επόμενη σεζόν) και τους ανθρώπους της.
Μάνος Φυρογένης