Το ημερολόγιο έδειχνε 20 Αυγούστου του μακρινού 1921 όταν διεξήχθη ο πρώτος επίσημος αγώνας μπάσκετ της χώρας μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Εθνικού.
Πάνω από 100 χρόνια πριν, λίγο καιρό πριν τη Μικρασιατική καταστροφή, είχαν προγραμματιστεί ποικίλες εκδηλώσεις με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Επανάσταση με φόντο το Παναθηναϊκό στάδιο.
Λόγω της Μικρασιατικής εκστρατείας πολλές από αυτές μετατέθηκαν για το 1930, όχι όμως ο πρώτος επίσημος και καταγεγραμμένος αγώνας μπάσκετ.
Το Καλλιμάρμαρο φιλοξένησε το καλοκαίρι του 1921 τον Πανελλήνιο Ποδοσφαιρικό και Αγωνιστικό Όμιλο (όπως ονομαζόταν τότε ο Παναθηναϊκός) και τον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο. Ήδη από τη δεκαετία του 1910 είχαν πραγματοποιηθεί κάποιες πρώτες αναμετρήσεις από την ΧΑΝΘ σε χωμάτινα γήπεδα.
Το 1919 ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού, Γιώργος Καλαφάτης, παρακολούθησε στο Παρίσι αγώνες καλαθοσφαίρισης. Όταν λοιπόν, επέστρεψε στην Ελλάδα, που τότε δεν είχε καμία επαφή με το άθλημα εκτός από τις αναρτήσεις που διοργάνωνε η ΧΑΝΘ, προμηθεύτηκε τον απαιτούμενο εξοπλισμό και δημιούργησε την ομάδα καλαθοσφαίρισης του συλλόγου, με επικεφαλής τον εμβληματικό αθλητή Απόστολο Νικολαΐδη.
Στο πρώτο καταγεγραμμένο παιχνίδι που έλαβε χώρα δύο χρόνια μετά την ίδρυση της ομάδας μπάσκετ του «Τριφυλλιού», πέντε παίκτες του Παναθηναϊκού, ο Απόστολος Νικολαΐδης, ο Γεώργιος Καλαφάτης, ο Ιωάννης Σταυρόπουλος, ο Λεωνίδας Καλογερόπουλος και ο Λουκάς Πανουργιάς αντιμετώπισαν την πεντάδα του Εθνικού Γ.Σ. η οποία μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστή.
Αυτό ήταν το γεγονός των ημερών για το στάδιο που φιλοξενούσε διαφόρων ειδών εκδηλώσεις, όμως αυτή έμελλε να μην ολοκληρωθεί ποτέ. Ο λόγος; Η μπάλα... «έσκασε» και δεν υπήρχε άλλη για να την αντικαταστήσει.
Έτσι, λοιπόν, το πρώτο παιχνίδι μπάσκετ ουσιαστικά δεν έληξε ποτέ, αφού δεν υπήρχε δεύτερη μπάλα στο γηπεδο. Εκείνη την χρονιά, μάλιστα, οι «πράσινοι» κέρδισαν το πρωτάθλημα που διοργάνωσε η ΧΑΝΘ, το πρώτο του στην ιστορία, όπου συμμετείχαν συνολικά τέσσερεις ομάδες.
Ευτυχία Οικονομίδου
www.bnsports.gr