Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Άρης, έχουν συνηθίσει να δίνουν ευρωπαϊκές «μάχες» τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού. Δεκαπενταύγουστο, όμως, όχι! Με τις αποψινές (15/08/2023), απέναντι σε Ντιναμό Ζάγκρεμπ (21:00) και Μαρσέιγ (22:00), θα φτάσουν τις πέντε! Ποιες προηγήθηκαν, όμως;
Η UEFA -και η κάθε διοργανώτρια αρχή- δεν είναι υποχρεωμένη να κοιτά το ελληνικό... εορτολόγιο, πριν ορίσει κάποιο ματς. Άθελά της ή μη, όμως, για μεγάλο χρονικό διάστημα, άφηνε το Big-5 «ελεύθερο» να γιορτάσει την 15η του Αυγούστου.
Ανήμερα της μεγάλης θρησκευτικής γιορτής, από το 1959 -όταν και αγωνίστηκε για πρώτη φορά ελληνική ομάδα σε ευρωπαϊκή διοργάνωση- έως το 2022, μόλις δύο ομάδες, εκ των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Άρη, αγωνίστηκαν ανήμερα της Παναγίας.
Απόψε (15/08/2023), με τα ματς Ντιναμό Ζάγκρεμπ - ΑΕΚ (21:00) και Μαρσέιγ - Παναθηναϊκός (22:00), ο αριθμός θα ανέβει στις πέντε, αλλά και πάλι, σε ένα χρονικό διάστημα 64 ετών, μοιάζουν λίγες.
Σαφέστατα, τα φορμάτ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων κατά τον 20ο αιώνα, δεν άφηναν πολλά περιθώρια, ώστε να οριστούν ματς τον Δεκαπενταύγουστο. Τα περισσότερα ευρωπαϊκά ματς, ξεκινούσαν από τον Σεπτέμβριο κι έπειτα. Η αύξηση των ομάδων ανά διοργάνωση, άρα και των προκριματικών γύρων, έγινε σύνηθες «φαινόμενο» όσο πλησίαζε ο 21ος αιώνας.
Και με αυτό το δεδομένο, όμως, το πρώτο ματς ομάδας του Big-5 στις 15 Αυγούστου, ήρθε το 2007.
*Τα ματς παρουσιάζονται με χρονική σειρά.
Η ΑΕΚ έκανε την αρχή, ταξιδεύοντας στο Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν το 2007, για να αντιμετωπίσει τη Σεβίλλη, στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League.
Εκείνη τη χρονική περίοδο, οι Ανδαλουσιανοί παρουσίαζαν στο ποδοσφαιρικό κοινό μία από τις καλύτερες εκδοχές της ιστορίας τους. Προέρχονταν από δύο σερί κατακτήσεις του Κυπέλλου UEFA (2006, 2007) και δεν δυσκολεύτηκαν να ξεπεράσουν το εμπόδιο της «Ένωσης».
Νίκη με σκορ 2-0 στην έδρα τους, χάρις τα γκολ των Λουίς Φαμπιάνο (48') και Κανουτέ (68'), νίκη και στο ΟΑΚΑ με 1-4, σε μία ρεβάνς που έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου, περίπου τρεις εβδομάδες αργότερα, μετά από κοινό αίτημα των δύο συλλόγων για αναβολή.
Από την πλευρά της ΑΕΚ, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών στη χώρα, ενώ από την πλευρά της Σεβίλλης, λόγω του αιφνίδιου θανάτου του ποδοσφαιριστή της, Αντόνιο Πουέρτα, όταν υπέστη καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια αγώνα, για το ισπανικό πρωτάθλημα.
Τα δύο τελευταία ματς του ελληνικού Big-5 ανήμερα της Παναγίας, έγιναν το 2019. Η ΑΕΚ αντιμετώπισε την Ουνιβερσιτατέα Κραϊόβα, ενώ ο Άρης τη Μόλντε. Και οι δύο, για τον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League.
Η ΑΕΚ ήθελε απλώς να «σφραγίσει» την πρόκριση, μετά τη νίκη της με σκορ 2-0 στο πρώτο ματς στη Ρουμανία. Κάτι που το κατάφερε, παρότι έπαιξε με τη... φωτιά σε μεγάλα διαστήματα της ρεβάνς στο ΟΑΚΑ στις 15/08.
Με το 1-1, πάντως, πέτυχε τον σκοπό της και ο τότε νέος της προπονητής, Μιγκέλ Καρντόσο, πήρε μία μικρή πίστωση χρόνου, αφού τα πρώτα «καμπανάκια» ηχούσαν ήδη.
Εν τέλει, απολύθηκε δέκα ημέρες αργότερα.
Από την άλλη πλευρά, το έργο του Άρη ήταν πάρα πολύ δύσκολο από την αρχή. Στο τέλος, όμως, έμεινε με το «αχ» μίας πολύ μεγάλης χαμένης ευκαιρίας.
Η ήττα από τη Μόλντε στη Νορβηγία με 3-0, δεν άφηνε πολλές ελπίδες εν όψει της ρεβάνς.
Παρόλα αυτά, στη ρεβάνς της 15ης Αυγούστου, με τα γκολ των Ματίγια (25'), Δεληζήση (37') και Ντιγκινί (85'), ο Άρης έφτασε πολύ κοντά στο θαύμα, ισοφαρίζοντας το σκορ της πρώτης αναμέτρησης.
Στην παράταση, όμως, το γκολ του Μπολί ήταν «μαχαιριά». Στο 105+1' έκανε το 3-1 και με τον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ ακόμη σε ισχύ, ο Άρης έψαχνε δύο γκολ, στα 15' του δευτέρου ημιχρόνου του έξτρα χρόνου.
Δεν τα βρήκε, το 3-1 παρέμεινε ως τελικό σκορ και παρότι πέτυχε μία επική «επιστροφή», η γεύση που έμεινε στο τέλος ήταν πικρή.
Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr