Ένα από τα πολλά ματς που έχουν «γράψει»… μαύρη ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, διεξήχθη σαν σήμερα πριν από 37 χρόνια, το 1986, στον Βόλο ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ηρακλή, με τον «Γηραιό» να διακωμωδεί το άθλημα, μη επιτρέποντας να λήξει η αναμέτρηση.
Ελληνικό ποδόσφαιρο και παρωδία. Θα μου πείτε, «τι πιο σύνηθες;». Το πρωτάθλημα της σεζόν 1985/86 θα μείνει στην ιστορία όχι φυσικά για όσα έγιναν στο χορτάρι αλλά για τα παραλειπόμενα. Τα αθλητικά πειθαρχικά όργανα της εποχής άφησαν άφωνο όλο το φίλαθλο ποδοσφαιρικό κοινό με τις αποφάσεις τους. Ακριβώς ό,τι κάνουν και σήμερα δηλαδή, «τάλε κουάλε».
Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το πρωτάθλημα με 43 βαθμούς, ενώ ο ΟΦΗ τερμάτισε στη δεύτερη θέση με 38 βαθμούς. ΑΕΚ και Ηρακλής ήρθαν ισόβαθμοι με 36 πόντους στην τρίτη θέση, που οδηγούσε στο τρίτο και τελευταίο εισιτήριο για την Ευρώπη. Οι μεταξύ τους αγώνες είχαν έρθει 3-0 στη Θεσσαλονίκη και 4-1 στο ΟΑΚΑ και τότε δεν μετρούσε η διαφορά τερμάτων (+14 ο «δικέφαλος, +12 ο «Γηραιός») παρά τις πιέσεις από πλευράς ΑΕΚ. Οι Ηρακλειδείς είχαν μεγάλα παράπονα από τους αθλητικές δικαστές και θεωρούσαν ότι δεν έπρεπε καν να διεξαχθεί το μπαράζ διότι στερήθηκαν τη δεύτερη θέση λόγω λανθασμένων δικαστικών αποφάσεων.
Τι είχε συμβεί; Καταρχάς ο Αλεχάντρο Ισίς του ΟΦΗ είχε εντοπιστεί δύο φορές θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ ενώ όσον αφορά στην ΑΕΚ, ο τότε γενικός αρχηγός της, Γιάννης Χρυσοβιτσιάνος είχε πλησιάσει τους ποδοσφαιριστές του Πανσερραϊκού, Γιάννη Αντωνιάδη, Γιώργο Σφακιανάκη και Μιχάλη Γαλατίδη ώστε να έχουν μειωμένη απόδοση στο ματς μεταξύ των δύο ομάδων και μάλιστα μεσάζοντας της προσέγγισης ήταν ο πρώην παίκτης της Καβάλας και της ΑΕΚ, Γιώργος Ρήγας.
Βάσει νομοθεσίας της εποχής, ευθύνη για έναν ντοπαρισμένο παίκτη είχε η ομάδα, αλλά ο ΟΦΗ απαλλάχθηκε, έπειτα από μια γνωμάτευση του Μάνφρεντ Ντόνικε, επικεφαλής του ειδικού εργαστηρίου τοξικολογίας της Κολωνίας. Οι εφημερίδες έκαναν λόγο για χρηματισμό του Ντόνικε, ενώ για το «δικέφαλο» που κανονικά προβλεπόταν έως και υποβιβασμός, η τιμωρία ήταν αφαίρεση 4 βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα και όχι από το ίδιο.
Οι άνθρωποι του Ηρακλή, λοιπόν, μετά από όλα αυτά, ήταν οργισμένοι που η ομάδα τους καλούνταν να αγωνιστεί σε αγώνα μπαράζ με την ΑΕΚ στον Βόλο στις 23 Ιουνίου.
Ο Ηρακλής έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους και έστησε «show» ως αντίδραση στις αποφάσεις των αθλητικών δικαστών. Η αποστολή του απαρτιζόταν από 10 ποδοσφαιριστές, όμως άρχισε το ματς με 9, επειδή ο Χρήστος Ζήφκας εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο στο 10ο λεπτό. Αποβλήθηκε μάλιστα στο 26’ με απευθείας κόκκινη κάρτα για αντιαθλητικό μαρκάρισμα στον Νίκο Πια. Ο αντίπαλος ανταπέδωσε το χτύπημα με συνέπεια να αντικρίσει και εκείνος την κόκκινη.
Τον… χορό των αποβολών έσυρε λίγο πριν από την ανάπαυλα του ημιχρόνου, με δεύτερη κίτρινη, ο Γιώργος Καραΐσκος και ο Ηρακλής είχε πλέον μπροστά του ένα 45λεπτο με 8 διαθέσιμους παίκτες.
Στο δεύτερο μέρος όμως επικαλέστηκαν τραυματισμούς οι Γιώργος Σαντεξής και Δημήτρης Αδάμου. Με 6 «κυανόλευκους» να απομένουν στον αγωνιστικό χώρο ο διαιτητής Γιάννης Τριανταφύλλου διέκοψε το παιχνίδι (0-0) στο 57’, όπως υπαγόρευε ο κανονισμός. Ως εκ τούτου η ΑΕΚ νίκησε 2-0 στα χαρτιά και εξασφάλισε τη συμμετοχή στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Μία συμμετοχή που επί της ουσίας αρνήθηκε να διεκδικήσει ο Ηρακλής θεωρώντας ότι θα έπρεπε να αποτελεί κεκτημένο του.
ΑΕΚ (Νίκος Χρηστίδης): Θ.Παπαδόπουλος, Χατζόπουλος, Αρμόδωρος, Καραγκιοζόπουλος, Χατζής, Πιας, Σταφυλίδης, Δημητρίου, Πατίκας, Εστερχάζυ, Σάντμπεργκ.
ΗΡΑΚΛΗΣ (Νίκος Κασάπης): Γκιζέλης, Σαντεξής, Ζήφκας, Λευκόπουλος, Χατζηλάρης, Δαν. Παπαδόπουλος, Γ.Παπαδόπουλος, Αδάμου, Μαλουμίδης, Καραΐσκος.
Χρήστος Παπαδόπουλος