Στις 16 Ιουνίου του 1983 ο Γιάτσεκ Γκμοχ έγινε ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού και τον βοήθησε να επιστρέψει στις επιτυχίες. Υπό την δική του καθοδήγηση ήρθε ένα νταμπλ και μία πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών κόντρα στη μεγάλη Λίβερπουλ, παρότι το όλο εγχείρημα τελείωσε… άδοξα!
Αποτελεί έναν από τους καλύτερους τεχνικούς που έχουν περάσει από το… Ελλάντα, όπως είχε γράψει και ο ίδιος στον τίτλο του βιβλίου που εξέδωσε το 1985. Σχεδόν ολόκληρη η προπονητική καριέρα του Γιάτσεκ Γκμοχ είχε για «σπίτι» τα γήπεδα της χώρας μας και η καλή δουλειά που έκανε σε ΠΑΣ Γιάννινα, Απόλλωνα Σμύρνης και Λάρισα (με την οποία τερμάτισε στην 2η θέση) τον έφερε στο «ραντάρ» του Παναθηναϊκού.
Οι διαπραγματεύσεις με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη ήταν σύντομες και μία ημέρα σαν την σημερινή (16/06) το 1983, ο Πολωνός υπέγραψε και έκατσε στον πάγκο. Ήταν μία κίνηση που έμελλε να επαναφέρει το «τριφύλλι» στις επιτυχίες, καταγράφοντας μερικές ένδοξες πορείες και εντός αλλά και εκτός συνόρων.
Ο Γκμοχ έφερε μία μικρή «επανάσταση» στον τρόπο προετοιμασίας των ομάδων και αυτή της δικής του, το καλοκαίρι του 1983, θεωρείται ως μία από τις πιο απαιτητικές που έκανε ποτέ ελληνικός σύλλογος. Η άριστη φυσική κατάσταση όμως που δημιούργησε στους παίκτες του είναι που τον οδήγησε στα επιθυμητά αποτελέσματα και με ένα ρόστερ που περιείχε και έμπειρους αλλά και νέους ποδοσφαιριστές, «έγραψε» ιστορία.
Ήταν ένα ποιοτικό σύνολο, που συμπεριλάμβανε και τον Χουάν Ραμόν Ρότσα και διένυσε μία καταπληκτική σεζόν, καταφέρνοντας να κατακτήσει το νταμπλ (1983/84). Στο πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός τερμάτισε τρεις βαθμούς μπροστά από τον δεύτερο Ολυμπιακό (τότε οι βαθμοί που μοιράζονταν για την νίκη ήταν δύο αντί για τρεις), ενώ στον τελικό του Κυπέλλου επικράτησε της Λάρισας.
Στην δεύτερη του χρονιά, οι «πράσινοι» έχασαν και τις δύο εγχώριες διοργανώσεις από τον ΠΑΟΚ, αφού τερμάτισαν τρεις βαθμούς πίσω στο πρωτάθλημα και αποκλείστηκαν στα ημιτελικά του Κυπέλλου, ωστόσο, η ευρωπαϊκή τους παρουσία μνημονεύεται μέχρι και σήμερα. Ξεπέρασαν τις Φέγενορντ, Λίνφιλντ και Γκέτεμποργκ, με του Σουηδούς, που είχαν κατακτήσει το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 1982, να μένουν εκτός από το πέναλτι του Δημήτρη Σαραβάκου μερικά λεπτά πριν την ολοκλήρωση της αναμέτρησης.
Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε μία… ανάσα από τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, καθώς χρειαζόταν να νικήσει και την κάτοχο του τίτλου, Λίβερπουλ. Παρότι σκόραρε νωρίς στο «Άνφιλντ» με τον Ρότσα, το πεντακάθαρο γκολ του ακυρώθηκε για οφσάιντ και το εις βάρος του 4-0, σε συνδυασμό με την ήττα με 1-0 στην Αθήνα, έστειλε τους «ρεντς» στο «Χέιζελ».
Η πορεία που κατέγραψε ήταν αξιοσημείωτη, ωστόσο το τέλος του Γκμοχ ως προπονητής δεν έμελλε να είναι το ιδανικό. Παρά την επιτυχία αυτή, η διοίκηση στο τέλος της χρονιάς τον απέλυσε και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής, ένας από τους λόγους ήταν γιατί δεν ανεχόταν παρεμβάσεις στην ομάδα από τον Γιώργο Βαρδινογιάννη.
Έτσι, ο Πολωνός έφυγε και μετά από ένα γρήγορο πέρασμα από την ΑΕΚ επέστρεψε στην Λάρισα, με την οποία κατάφερε αυτή τη φορά να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Μία απόφαση σίγουρα για την οποία έχει μετανιώσει ο Παναθηναϊκός…
Χρήστος Σκούρας