Ήταν 31 Μαΐου 1961, όταν σε έναν μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών η Μπενφίκα «έριξε» την Ρεάλ Μαδρίτης από τον θρόνο της και σταμάτησε την ισπανική κυριαρχία που ήθελε να συνεχίσει η Μπαρτσελόνα, με… διπλά χαμένο τον «καταραμένο» Ζόλταν Τσίμπορ!
Το Κύπελλο Πρωταθλητριών βρισκόταν ακόμη σε πρώιμο στάδιο το μακρινό 1961. Πολλά έχουν αλλάξει έκτοτε (βασικότερο απ’ όλα το όνομα, που έγινε Champions League), ωστόσο υπάρχει ένας βασικός κοινός παρονομαστής: η Ρεάλ Μαδρίτης ως η «Βασίλισσα» της Ευρώπης.
Ανέκαθεν ήταν η δική της διοργάνωση, αφού είχε κερδίσει τις πρώτες πέντε εκδόσεις του θεσμού, από το 1956 έως το 1960, και είχε «βάψει» το τουρνουά στα δικά της χρώματα. Ήταν θέμα χρόνου, όμως, να έρθει κάποιος και να την εκθρονίσει και αυτή, έμελλε να είναι η Μπενφίκα.
The first 5 UCL finals all ended the same, with Real Madrid winning the trophy
— ?? (@a1yNe_) May 26, 2023
1956: Real v Reims 4-3
57: Real v Fiorentina 2-0
58: Real v Milan 3-2
59: Real v Reims 2-0
1960: Real v Frankfurt 7-3
5 in a row the only team to do this, it was lead by Di Stéfano, Gento, Puskas pic.twitter.com/z2gNLOkaN2
Η ομάδα από την Λισσαβώνα την διαδέχθηκε επικρατώντας μία ημέρα σαν την σημερινή (31/05) στον τελικό που διεξήχθη στο Στάδιο «Βάνκντορφ» της Βέρνης. Εκεί, δεν αντιμετώπισε τους Μαδριλένους, καθώς η Μπαρτσελόνα τους είχε αποκλείσει στον πρώτο γύρο εκείνη την χρονιά, με 4-3 συνολικό σκορ (2-2, 2-1).
Είχε έρθει η ώρα να «στεφθεί» μία νέα Πρωταθλήτρια Ευρώπης και οι «αετοί» επιχείρησαν να σταματήσουν την ισπανική κυριαρχία. Οι «μπλαουγκράνα» θεωρούνταν το μεγάλο φαβορί και περίπου 15.000 θέσεις έμειναν κενές, εξαιτίας των χαμηλών προσδοκιών που υπήρχαν για το ματς.
Στο «στρατόπεδο» της Μπαρτσελόνα αντιθέτως, επικρατούσε ένα διαφορετικό συναίσθημα και μία διαφορετική ανησυχία, σε σχέση με αυτή των οπαδών. Στο δυναμικό της διέθετε δύο Ούγγρους ποδοσφαιριστές, τους Ζόλταν Τσίμπορ και Σάντορ Κότσιτς, οι οποίοι είχαν χάσει στην Βέρνη τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1954 από την Δυτική Γερμανία, με τον πρώτο να έχει σκοράρει κιόλας σε εκείνο το ματς.
Παρ’ όλα αυτά, η ομάδα τους προηγήθηκε στο 21ο λεπτό, με κεφαλιά του Κότσιτς. Ωστόσο, ο χειρότερος τους εφιάλτης «ξύπνησε» δέκα λεπτά αργότερα, με τον Χοσέ Άγουας να σκοράρει και να ισοφαρίζει, μετά από λάθος του τερματοφύλακα των Καταλανών, Άντονι Ράμαλετς.
Μόλις ενενήντα δευτερόλεπτα αργότερα, ένα σουτ του Ζοσέ Αουγκούστο κόντραρε στον Ενρίκε Γκενσάνα και κατέληξε στο δοκάρι. Ο Ράμαλετς έδιωξε την μπάλα, αλλά το γκολ για την Μπενφίκα μέτρησε, όπως υπέδειξε ο Ελβετός διαιτητής Γκότφριντ Ντινστ, ο οποίος πέντε χρόνια μετά κατακύρωσε το γκολ του Τζεφ Χαρστ, στον τελικό Αγγλία – Δυτική Γερμανία (4-2) στο Μουντιάλ του 1966.
Στο 55ο λεπτό, ο Μάριο Κολούνα έδωσε προβάδισμα δύο τερμάτων στην πορτογαλική ομάδα, προτού ακολουθήσει «πολιορκία» της εστίας της, με την Μπαρτσελόνα να προσπαθεί να ξαναμπεί στο παιχνίδι. Κατάφερε στο 75’ και μείωσε σε 3-2, με σκόρερ τον Τσίμπορ, αλλά το σφύριγμα της λήξης βρήκε την Μπενφίκα στην κορυφή της Ευρώπης, παραλαμβάνοντας τα σκήπτρα από την Ρεάλ Μαδρίτης.
Παράλληλα, ο χειρότερος εφιάλτης του Τσίμπορ είχε επιστρέψει και τον βίωσε ξανά μαζί με τον Κότσιτς. Ο πρώτος είχε σκοράρει, ενώ η ομάδα του έχασε με 3-2 σε έναν τελικό στην Βέρνη. Ακριβώς όπως είχε συμβεί στο Μουντιάλ του 1954…
SL Benfica 1961
— Manolis Giakoumakis (@ManolisGiak83) May 31, 2022
Legendary team pic.twitter.com/cUzDFQb3lL
Χρήστος Σκούρας
www.bnsports.gr