Ναι, ήταν ακόμα ένας έφηβος. Αλλά για τους σπουδαίους αθλητές, δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Ο Μάικλ Φελπς ήταν ακριβώς αυτό. Ίσως και κάτι -πολύ- περισσότερο. Έτσι, σε ηλικία 15 ετών, στις 30 Μαρτίου του 2001, έθετε νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 200 μέτρα πεταλούδα. Το πρώτο από τα πολλά που έμελλε να «σπάσει».
Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Μία φράση διαχρονική, πάντα επίκαιρη και πέρα για πέρα αληθινή. Η 30η ημέρα του Μαρτίου του 2001 αποτέλεσε αυτό ακριβώς για τον Μάικλ Φελπς. Την εκκίνηση των ρεκόρ για την σπουδαία καριέρα του, με τα ατελείωτα επιτεύγματα, τα ολυμπιακά μετάλλια, τα παγκόσμια ορόσημα.
Πριν από 22 χρόνια, ο 15χρονος τότε αθλητής, συμμετείχε στους παναμερικανικούς αγώνες κολύμβησης, που λειτουργούσαν παράλληλα και ως προκριματικοί για το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Έχοντας μάλιστα καταγράψει και την πρώτη του παρουσία σε Ολυμπιάδα, μόλις το προηγούμενο καλοκαίρι, στο Σίδνεϊ το 2000. Εκεί, μπορεί να μην κατάφερε να ανεβεί στο βάθρο, τερματίζοντας πέμπτος στην πεταλούδα των 200 μέτρων, ωστόσο η ιστορία λίγους μήνες αργότερα ήταν εντελώς διαφορετική.
Η δίψα του για διάκριση, άλλωστε, ήταν δεδομένη. Πράγμα που φαίνεται και από δηλώσεις που έχει πραγματοποιήσει ο ίδιος αργότερα, αναφερόμενος σε εκείνο το διάστημα. «Ήταν φανταστικά. Ήμουν πέμπτος, αυτό ήταν πολύ σπουδαίο κατόρθωμα. Αλλά δεν ήθελα αυτό. Ήθελα κάτι παραπάνω. Ήμουν πολύ κοντά στο μετάλλιο. Εάν είχα ξεκινήσει καλύτερα θα είχα την ευκαιρία. Υπάρχουν λόγοι που κολυμπούσα κάθε μέρα ακόμα και στις διακοπές, τα Χριστούγεννα και στα γενέθλιά μου».
Τον Μάρτιο του 2001 στο ίδιο αγώνισμα, που ήταν και το αγαπημένο του Αμερικανού κολυμβητή, έγραψε για πρώτη φορά το όνομά του στην ιστορία. Στο Όστιν του Τέξας, όχι απλώς έφτασε με περίσσεια ευκολία στη νίκη, αλλά φρόντισε να γίνει και με τρόπο εμφατικό. Με χρόνο 1:54.92 έθεσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ, ξεπερνώντας το αντίστοιχο του συμπατριώτη του, Τομ Μάλκοου, που το 2000 είχε τερματίσει την ίδια διαδρομή στα 1:55.18.
Αυτό αποτέλεσε το πρώτο παγκόσμιο ορόσημο που κατέρριψε ο Φελπς. Ένα από τα πολλά που θα ακολουθούσαν. Όντας, ωστόσο, σε ηλικία 15 ετών και εννέα μηνών έγινε ο νεαρότερος κολυμβητής που επιτυγχάνει κάτι τέτοιο!
Γνωρίζοντας την πορεία του μετέπειτα, σίγουρα μπορεί να μην μας εκπλήσσει το συγκεκριμένο γεγονός. Το αξιοσημείωτο, όμως, είναι η κίνηση του προπονητή του, Μπομπ Μπόουμαν, αμέσως μετά το τέλος του αγώνα των 200 μέτρων πεταλούδας στο Σίδνεϊ. Ποια ήταν αυτή; Η σημείωση που είχε συμπεριλάβει στο πρόγραμμα προπόνησης του νεαρού αθλητή, η οποία ανέφερε «Όστιν, Παγκόσμιο Ρεκόρ»! Η επιβεβαίωση δεν άργησε να έρθει, αποδεικνύοντας ότι ήξερε καλύτερα από τον καθένα τις δυνατότητές του.
Κάπως έτσι, το… μελάνι άρχισε να πέφτει στις σελίδες με τα βιβλία των ρεκόρ, όπου ο Φελπς άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του. Ναι, τα περισσότερα από αυτά έχουν πια ξεπεραστεί από άλλους κολυμβητές. Ο Αμερικανός, παρ’ όλα αυτά, κατάφερε συνολικά στην καριέρα του να θέσει 39 παγκόσμια ρεκόρ, τα περισσότερα από κάθε άλλον κολυμβητή διαχρονικά, αφήνοντας πολλές φορές πίσω ακόμα και τον… ίδιο του τον εαυτό!
Σε ατομικό επίπεδο, αυτό που διατηρεί ακόμα και είναι σχεδόν αδύνατο να «σπάσει», αφορά την επίδοσή του στο αγώνισμα των 400μ. μικτής ατομικής κολύμβησης. Στους Ολυμπιακούς του Πεκίνο το 2008, είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο συγκεκριμένο αγώνισμα με χρόνο 4:03.84!
Επίσης κατέχει το «παράσημο» του πιο επιτυχημένου ολυμπιονίκη όλων των εποχών, με 28 μετάλλια, 23 εκ των οποίων είναι χρυσά. Όπως και του αθλητή που ανέβηκε οκτώ φορές, περισσότερες από κάθε άλλον, στην κορυφή του βάθρου σε μία μόνο Ολυμπιάδα, εκείνη του 2008, ξεπερνώντας τα επτά χρυσά του Μαρκ Σπιτς το 1972!
Αλήθεια, όμως, ακόμα κι αν κάποια στιγμή τα συγκεκριμένα επιτεύγματα αποτελέσουν παρελθόν, ποιος μπορεί να ξεχάσει όσα κατάφερε συνολικά αυτός ο τεράστιος αθλητής, ξεκινώντας ήδη από την εφηβική του ηλικία;
Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr