Retro Stories

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Από το ψαλιδάκι του Δομάζου, σε αυτό του Μήτρογλου, τα 5+1 κορυφαία γκολ των «αιωνίων» στο Καραϊσκάκη! (video)

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Από το ψαλιδάκι του Δομάζου, σε αυτό του Μήτρογλου, τα 5+1 κορυφαία γκολ των «αιωνίων» στο Καραϊσκάκη! (video)

Οι δύο «αιώνιοι», Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός αναμετρώνται στο Γεώργιος Καραϊσκάκης και το BN Sports θυμάται τα ομορφότερα και πιο θεαματικά γκολ που έχουν σημειωθεί σε ντέρμπι στο Φάληρο.

Αναμφίβολα πρόκειται για το κορυφαίο ντέρμπι στην Ελλάδα. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, οι δύο «αιώνιοι» του ελληνικού αθλητισμού, το βράδυ του Σαββάτου (25/2, 20:00) πρόκειται να αναμετρηθούν στο πλαίσιο της 24ης αγωνιστικής της Super League. Ένα ματς που εκτός από την κόντρα των δύο αντιπάλων έχει μεγάλη σημασία για τη μάχη του τίτλου.

Οι «αιώνιοι» πρόκειται να μονομαχήσουν για 212η φορά στην ιστορία σε επίσημο αγώνα, στους οποίους έχουν σημειωθεί αθροιστικά 488 γκολ! Μερικά από αυτά καθοριστικά καθώς έκριναν τίτλους, ενώ άλλα άκρως θεαματικά και αξιομνημόνευτα.

Το BN Sports λοιπόν κάνει μία αναδρομή στο παρελθόν και θυμάται τα 5+1 κορυφαία γκολ σε ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στο στάδιο Γ. Καραϊσκάκης.

1.  Μίμης Δομάζος, 1974, Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1-1

Σίγουρα αν η λίστα ήταν σε αντίστροφη μέτρηση, αυτό το γκολ θα ήταν στη κορυφή. Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα και ιδιαίτερα γκολ που έχει σημειωθεί ποτέ στο ελληνικό πρωτάθλημα, όχι μόνο σε ντέρμπι αιωνίων.

Ο Ολυμπιακός ήταν εννέα λεπτά μακριά από τη νίκη, όμως σε φάση που ξεκίνησε από το πλάγιο άουτ του Δημητρίου, ο Γονιός πήρε μία κεφαλιά-πάσα για τον Δομάζο και ο «στρατηγός» με ένα ανάποδο «ψαλίδι», έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Πουπάκη. Μάλιστα, ήταν τέτοια η σπανιότητα ενός τέτοιου γκολ που ακόμη και οι φίλοι των «ερυθρόλευκων» χειροκρότησαν τον σκόρερ.

2. Ριβάλντο, 2004, Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1-0

Μπορεί αυτή να μην ήταν η πρώτη φορά που ο Ριβάλντο τέθηκε αντιμέτωπος με τον Παναθηναϊκό, αφού είχαν προηγηθεί οι αναμετρήσεις με την Μπαρτσελόνα για το Champions League. Ωστόσο ήταν το «παρθενικό» του «αιώνιο ντέρμπι» και δεν γινόταν να μην αφήσει το στίγμα του!

Με τη συμπλήρωση μισής ώρας παιχνιδιού, ο Ολυμπιακός κέρδισε φάουλ λίγο έξω από την περιοχή του «τριφυλλιού» και ο «Ρίμπο» το εκτέλεσε λες και ήταν… πέναλτι.

3. Λούα Λούα, Λιονέλ Νούνιεζ, 2008, Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 4-0

Ένα ματς, δύο φανταστικά γκολ. Πρόκειται για το μοναδικό ντέρμπι αιωνίων της λίστας που αναφέρεται στο Κύπελλο Ελλάδος, με τον Ολυμπιακό να κατακτά θριαμβευτική πρόκριση στα προημιτελικά του θεσμού.

Πέρα από το σκορ βέβαια, αν κάτι έχει μείνει χαραγμένο στην ιστορία είναι ο τρόπος που «άνοιξε» και «έκλεισε» το ματς. Δηλαδή, τα δύο μοναδικά γκολ που πέτυχαν οι «ερυθρόλευκοι». Πρώτα ο Λούα Λούα στο 5’, ο οποίος με έναν «κεραυνό» από περίπου 30 μέτρα νίκησε τον Γκαλίνοβιτς και στη συνέχεια ο Λιονέλ Νούνιεζ, ο οποίος με γυριστό στο 80’ διαμόρφωσε το τελικό 4-0.

4. Κώστας Μήτρογλου, 2009, Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 2-0

Το ντέρμπι της σεζόν 2009/10 στο Φάληρο είχε… ονοματεπώνυμο. Ο Κώστας Μήτρογλου ήταν ο άνθρωπος του αγώνα για τους «ερυθρόλευκους», αφού με δύο δικά του γκολ ώθησε τον Ολυμπιακό στη νίκη. Το δεύτερο εξ αυτών βέβαια, το πλέον θεαματικότερο!

Ο Έλληνας επιθετικός, τότε ακόμα σε νεαρή ηλικία, μπήκε για τα καλά στις καρδιές των Πειραιωτών, όταν στο 55ο λεπτό της αναμέτρησης, εκμεταλλεύτηκε άψογα τη σέντρα του Ζαϊρί και με ένα γυριστό «ψαλίδι» σκόραρε.

5. Έργκους Κάτσε, 2018, Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1-1

Τη 10η αγωνιστική της Super League για τη σεζόν 2018/19 ο Κάτσε σημείωσε ένα τρομερό γκολ, το οποίο οι φίλοι του «τριφυλλιού» δύσκολα θα ξεχάσουν. Στο 61ο λεπτό και με το ματς στο 0-0, ο μέσος του Παναθηναϊκού μαζεύει το «ριμπάουντ» μετά από διώξιμο των γηπεδούχων και αφού «αδειάζει» τον Ανδρέα Μπουχαλάκη με «σομπρέρο», πιάνει ένα δυνατό σουτ που καταλήγει στη γωνία του Ζοσέ Σα.

6. Δημήτρης Σαραβάκος, 1985, Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1-2

Το +1 της λίστας εμπεριέχει μία μικρή… παρασπονδία. Ποια είναι αυτή; Το γεγονός ότι η αναμέτρηση του 1985 ανάμεσα στις δύο ομάδες και με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό δεν διεξήχθη στο Φάληρο, αλλά στο ΟΑΚΑ.

Ωστόσο η «λόμπα» του Δημήτρη Σαραβάκου δεν γίνεται να λείπει από τα κορυφαία γκολ σε «ντέρμπι αιωνίων». Άλλωστε πολλά αφιερώματα για τον «μικρό» του ελληνικού ποδοσφαίρου κάνουν ξεχωριστή μνεία σε αυτή την έμπνευση που είχε, σε ένα παιχνίδι που μάλιστα έκρινε με δύο δικά του γκολ.

Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0