Η 19η Φεβρουαρίου του 1910 έχει μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά και κάθε υποστηρικτή του μεγάλου αυτού συλλόγου, αφού εγκαινιάστηκε το σπουδαίο της γήπεδο, και στο οποίο μετακόμισε από το Bank Street.
Ο λόγος για το «Ολντ Τράφορντ» που άνοιξε επίσημα τις πύλες του τη σεζόν 1909-1910, με το αρχικό όνομα του να είναι «United Football Ground» και το οποίο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Άρτσιμπαλντ Λίτς, που είχε αναλάβει και τα γήπεδα των Φούλαμ (Craven Cottage) και Τότεναμ (White Hart Lane).
Ωστόσο, αυτή η συγκεκριμένη ονομασία κράτησε μόνο για 26 χρόνια, αφού το γήπεδο πήρε το τωρινό του όνομα το 1936 και ήταν πάντα το σπίτι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εκτός από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Στην περίοδο εκείνη και συγκεκριμένα στiς 11 Μαρτίου 1941 βομβαρδίστηκε προκαλώντας τεράστιες ζημιές και κυρίως στην κεντρική κερκίδα. Το 1949 ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του και προστέθηκε σκέπαστρο σε όλες τις κερκίδες ενώ αρχικά υπήρχε μόνο στην κεντρική. Παράλληλα μπήκαν για πρώτη φορά προβολείς.
Στην ιστορία του έχει γίνει έδρα της εθνικής Αγγλίας όσο το Wembley ήταν υπό ανακατασκευή. Πολλές φορές έχει φιλοξενήσει ημιτελικούς κυπέλλου ως ουδέτερο έδαφος όπως και αγώνες του Παγκοσμίου Kυπέλλου 1966, Euro 1996 όσο και αγώνες των Ολυμπιακών Αγώνων 2012. Επίσης ήταν η έδρα του τελικού Champions League 2003.
Το συνολικό κόστος κατασκευής του, υπολογίζεται πως ήταν 60.000 λίρες και η χωρητικότητα άγγιζε τους 80.000 θεατές. Ακόμη, το στολίδι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εμπεριείχε γυμναστήριο, αίθουσα για μασάζ, για μπιλιάρδο και πολλές άλλες ανέσεις!
Η Λίβερπουλ με τρομερή ανατροπή της χάλασε το πάρτι!
Ακόμα και εκείνη τη χρονική περίοδο η κόντρα μεταξύ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Λίβερπουλ ήταν πέρα για πέρα υπαρκτή και μάλιστα οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι θα κοντραρίζονταν για πρώτη φορά στο «Ολντ Τράφορντ», με περισσότερους από 45.000 οπαδούς να... κοχλάζουν στις εξέδρες για τον αγώνα της League Division One του αγγλικού ποδοσφαίρου.
Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, η Γιουνάιτεντ κατάφερε να προηγηθεί με τρία γκολ διαφορά, χάρη στα τέρματα των Τέρνμπουλ στο 30', του Ομερ στο 32' και άλλο ένα του Γουόλ λίγο πριν το φινάλε του πρώτου μέρους.
Η Λίβερπουλ κατάφερε να μειώσει σε 3-1 με τον Γκόνταρντ στο 60', όμως, μέχρι το 70ο λεπτό της αναμέτρησης οι γηπεδούχοι κρατούσαν καλά το υπέρ τους προβάδισμα μέχρι να έρθει η... αντεπίθεση των «reds».
Μέχρι το τελευταίο σφύριγμα της λήξης είχαν έρθει τα... πάνω-κάτω με το 4-3 να είναι το τελικό σκορ υπέρ της Λίβερπουλ! Πως έγινε αυτό; Το σύνολο το Γουότσον πίεσε στα τελευταία 20 λεπτά και πήρε μια τεράστια νίκη στα γκολ των Γκόνταρντ, Στιούαρτ.
Αυτή άλλωστε ήταν και η τελευταία ήττα εντός για εκείνη τη σεζόν. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πέτυχε 7 διαδοχικές νίκες στην έδρα της και το «Θέατρο των ονείρων» έγινε με το... καλημέρα ένα «φρούριο».
Αξίζει να σημειωθεί, πως μετά το τέλος της αναμέτρησης, η Λίβερπουλ βρέθηκε στην 4η θέση, ενώ η Γιουνάιτεντ στην 8η. Μάλιστα, το τέλος της σεζόν 1909-1910 βρήκε τους μεν «reds» στην 2η θέση με 48 βαθμούς, πίσω από την πρωταθλήτρια Άστον Βίλα με 53 βαθμούς και τους δε «red devils» στην 5η θέση με 45 βαθμούς.
Οι ενδεκάδες των δύο ομάδων:
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Έρνεστ Μανγκάλ): Μόγκερ, Χάγιες, Στέισι, Ρόμπερτς, Ντακγουόρθ, Γουόλ, Μέρεντιθ, Όμερ, Μπλοτ, Τέρνμπουλ, Χαλς.
Λίβερπουλ (Τομ Γουότσον): Χάρντι, Τσόρλτον, Ρότζερς, Ρόμπινσον, Χάροπ, Μπράντλεϊ, Γκοντάρντ, Στιούαρτ, Πάρκινσον, Ορ, ΜακΝτόναλντ.
www.bnsports.gr